Un colonel, colecționar de uniforme militare! FOTO

Un colonel, colecționar de uniforme militare! FOTO

Angajatul Serviciului Vamal, Petru Costin (55 ani), are o colecţie inedită de peste 600 de uniforme militare şi chipiuri, multe dintre care au aparţinut unor generali, miniştri şi chiar şefi de stat.

Colonelul Petru Costin este un colecţionar înrăit. A adunat până acum sute de icoane, pixuri şi insigne, iar de uniformele militare spune că e pasionat de când a început să le poarte chiar el. E mândru de colecţia lui de haine militare, care din 2007 sunt găzduite de Muzeul Serviciului Vamal.
„Majoritatea au fost purtate de oameni mari: generali, miniştri, cosmonauţi sau preşedinţi. După ce s-a aflat de existenţa muzeului nostru, uniformele îmi sunt transmise şi personal, de către foştii lor proprietari”, ne-a declarat bărbatul.

Are şi scafandru de cosmonaut

În vizită la colecţionarul moldovean a fost şi Dumitru Dorin Prunariu, primul şi singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. „El a fost oaspetele meu de onoare. Mie mi-a dăruit un chipiu, iar muzeului – scafandrul pe care l-a purtat în cosmos”, ne-a spus Petru Costin, conştient că deţine o colecţie valoroasă. „În timp, preţul ei va fi şi mai mare. Eu nu cunosc pe cineva din R.Moldova care să aibă atât de multe uniforme. Sunt ataşat de această colecţie pentru că le-am adunat cu drag şi cunosc istoria fiecărei piese”, afirmă colecţionarul.

Deţine uniforma lui Voronin

Petru Costin a reuşit să facă rost şi de o uniformă militară cusută special pentru generalul Vladimir Voronin, cel care avea să ajungă la cârma R.Moldova. Înainte de a fi expusă, haina a fost curăţată cu produse speciale ca să fie protejată de molii. Colecţionarul ne-a mărturisit că se supără atunci când este întrebat cât costă „comoara” pe care o deţine. „Nu orice se vinde şi se cumpără. Unele dintre uniformele şi chipiurile mele au fost purtate de personalităţi marcante. Mi-i scumpă fiecare dintre acestea, şi aici nu mă refer la contravaloarea ei în bani. Am avut oferte să le vând, dar n-aş putea face una ca asta – ele nu au preţ şi nici nu sunt de vânzare”, adaugă el.

Cel mai greu exponat are 130 kg

Mai multe uniforme din colecţia lui Petru Costin au ajuns recuzită pentru filme, videoclipuri sau spectacole. Chiar recent, o parte dintre acestea au fost folosite pentru filmarea celui mai nou videoclip al lui Ion Palade, „Dorul Basarabiei”.
Colonelul spune că nu ia niciodată bani pe chiria costumelor sale, dar nici nu le dă solicitanţilor uniforme care au aparţinut unor personalităţi, ci doar pe cele ce nu au o istorie aparte.

Colecţia lui Petru Costin are şi o piesă „cu greutate” – un costum etanş pentru scufundări. „Acesta este din fier, are circa 130 de kilograme, iar cel ce vrea să şi-l pună va avea nevoie de ajutorul a şase persoane”, ne spune cu mândrie domnia sa, precizând că deţine şi uniforme militare ce au aparţinut ex-ministrului de Interne, Alexei Roibu, dar şi foştilor miniştri ai Apărării, Victor Gaiciuc şi Valeriu Pleşca.
Doina POPOV
Foto: APROPO Magazin