Irinuca

Irinuca

Nu şi-a mai revenit din nefericita experienţă amoroasă

Irina s-a măritat cu primul ieşit în cale. Era o fetişcană urâţică, bondoacă, cu ochii mici şi înfundaţi în cap. Colegele de clasă au rămas pur şi simplu uimite – era prima fată din clasa lor care se mărita. Ea fiind socotită de ele şi cea mai slută. E adevărat că şi cel care a cerut-o în căsătorie nu era rupt din soare. Vlad era josuţ, trecuţel de ani, avea în acel moment 30 de ani împliniţi, un început de chelie. Avea şi un râs straniu, hodorogit, de parcă-şi încerca vocea.

Tinerilor le-a făcut cunoştinţă o mătuşă de-a Irinei care era îngrijorată că fata putea rămâne nemăritată. „N-o să-i placă bărbatul, n-or să se înţeleagă, divorţează şi rezolvă problema”, o lămurea mătuşa pe mama Irinei. „Să fii divorţată nu-i acelaşi lucru ca să fii fată bătrână, eşti de acord? Anume aceasta îi băga în cap şi mama fetei. Irina, chiar dacă era urâtă, nu credea că n-ar fi putut să-şi aranjeze viaţa altfel. Era o fire romantică, visa la un prinţ pe cal alb, care să-i descopere sufletul şi s-o îndrăgească odată şi pentru totdeauna. Dar a hotărât totuşi să se mărite. Mai uşor o să-mi fie după aceea să caut bărbatul ideal, se gândea ea.

Căutând bărbatul ideal, se mărită cu Vlad

Dar ce înseamnă o căsătorie? Te obişnuieşti cu o anumită stare de lucruri, intri într-un regim care-ţi dictează activităţile de zi cu zi. După un an de căsnicie, Irina se obişnuise deja cu soţul ei şi nu-i mai părea bătrân şi urât. N-o mai înspăimânta nici gândul că el poate fi alături de ea până la sfârşitul vieţii. Cu atât mai mult cu cât era în aşteptarea primului copil. Sarcina i-a adus în obraji şi în toată făptura ei o aură luminoasă. Devenise chiar plăcută ochilor. Avea moliciuni şi graţie în mers, de parcă ar fi ajuns stăpână peste ceva anume. Mai toţi cei din jur au observat schimbarea aceasta şi tânăra femeie nu le mai părea urâtă şi dezagreabilă.

Uite că tocmai în perioada asta dă naiba să-l întâlnească pe Trofim, un depravat. Frumos la chip şi destul de abil în relaţiile cu femeile. A văzut-o că e gravidă, că nu-i ruptă din soare, că e naivă şi romanţioasă femeia şi dintr-odată a vrut-o. Din interes a dorit să se culce cu ea, să vadă cum e să faci dragoste cu o femeie de genul acesta. Trofim nu era însurat la cei 28 de ani ai lui, nici nu se gândea să facă treaba asta în următorii zece ani. Era derbedeul dintr-o familie de învăţători, unul la părinţi şi alintat de muieri încă de pe băncile şcolii. N-o să vă vină a crede, dar prima lui fată a fost o studentă venită la practică în şcoala lor, apoi a urmat mama unui coleg de clasă. Peste ani a aflat că mămica ceea întreţinea relaţii şi cu alţi prieteni de ai feciorului ei.

Îşi lasă soţul de dragul amantului

Fapt e că până la 28 de ani se şcolise bine Trofim în braţele femeilor. Uite acum prinsese gust de Irinuca noastră. Nu i-a fost greu s-o cucerească şi s-o culce în patul lui. Dar nu s-a aşteptat bărbatul că naivitatea femeii acestea, chiar urâţenia ei o să-l surprindă plăcut. Prinsese pentru ea un sentiment anume de a o proteja şi a o feri de ochii celorlalţi. Că în burta ei creşte copilul altui bărbat nu-l deranja deloc. Zicea că peste o lună n-o să-l mai intereseze Irina, oare nu sunt şi alte muieri care să-l facă curios? Dar n-a ţinut cont bărbatul că femeia prinsese drag de el. Fără ştirea lui, a hotărât să divorţeze.

Soţul ei era nedumerit total. Parcă nu avea nevasta vreun motiv serios să-l lepede. Era grijuliu cu ea, banul îl dădea în casă, nu-l interesau muieri străine, şi-apoi, avea de toate omul: şi casă, şi automobil, chiar dacă vechi de acum, un serviciu destul de bun, ce-i lipseşte oare? Şi părinţii Irinucăi erau de-a dreptul supăraţi. Mamă-sa chiar a flocăit-o fără milă, îi zicea: bagă-ţi în cap, nebuno, că altul n-o să te ia de nevastă şi ai să creşti copilul singură cuc.

Ajunge o fiinţă rănită de moarte

Când a aflat Trofim că Irinuca a înaintat proces de divorţ şi că speră s-o ia el de nevastă, tot atunci i-a pus-o în nas: „Tu te uiţi în oglindă, femeie hăi, cine crezi că ar vrea să aibă lângă el o muiere ca tine, zi şi noapte să vadă mutra asta?”. „Păi nu mă iubeşti?”, îl întrebă femeia printre lacrimi. „Pe tine? Cine ar putea să se îndrăgostească de-o slută, un nebun doar!” Cu vorbele astea s-a şi despărţit Trofim de amantă. I-a cerut cheia de la apartament şi i-a zis să uite drumul spre casa lui. Doar cei care au trecut prin situaţii similare ştiu ce era în sufletul Irinucăi. Niciodată nu s-a crezut într-atât de urâtă încât să nu trezească iubirea cuiva. Avea sentimentul că a rămas în mijlocul unui pustiu şi nu ştia de unde-i poate veni salvarea.

S-a întors lângă soţul ei, dar era o fiinţă rănită de moarte. Nu mai avea gust de viaţă, n-o mai interesa nici pruncul care avea să vină pe lume. Umbla neîngrijită, cu acelaşi capot săptămâni la rând. Nu gătea, nu făcea curăţenie şi nu-şi aştepta soţul de la serviciu. Se repezea uneori mamă-sa şi mai deretica prin casă, bucuroasă că procesul de divorţ se stopase. În ultima lună de sarcină, starea de depresie a Irinucăi se accentuase. Putea să iasă din apartament şi să cutreiere străzile Chişinăului fără vreun scop anume. Alegea locuri ferite de ochii lumii şi se întorcea acasă noaptea târziu. Se furişa în odaie şi până în ziuă se chinuia să adoarmă.

Durerile facerii au prins-o tot pe drum, pe o hudicioară în partea de jos a oraşului. Şi doar întâmplarea a făcut să dea peste ea o băbuţă, care îşi vizita o amică pe acolo. A chemat urgenţa şi aşa a ajuns Irinuca la maternitate. N-a vrut să anunţe pe nimeni, dar au găsit-o totuşi rudele şi soţul în spital. Nu şi-a mai revenit din acea experienţa amoroasă. Astăzi e o fire posacă şi bănuitoare.

One Comment

  • =Tonică Unionistu European de la Cetatea Tighina=
    23 mai 2015 | Permalink |

    CRONICA UNIONISTA EUROPEANA

    – anti-unioniștii anti-români anti-europeni
    -unul din ei – Jora Ciokanov neo-comunistul din sis-tem,
    rectorul Universității de Stat din Chișinău.

    http://tinerii.md/dam-jos-rectorul

    Mișcarea Civică UNIONISTA EUROPEANA „TINERII MOLDOVEI”
    desfășoară o campanie de promovare în toate universitățile din Chișinău pentru a atrage studenții în organizație.
    Avem mai mulți membri și la USM. Unul dintre acești membri
    a depus o cerere pentru a ni se permite să desfășurăm campania
    și în cea mai mare universitate de la Chișinău.
    Cu stupoare am aflat că
    „nu ni se permite desfășurarea activităților enunțate in cerere,
    pentru că acum e o instabilitate politică si socială in Rep. Moldova
    și nu e nici campanie electorală, iar TINERII MOLDOVEI fac politică”.

    Am încercat să explicăm conducerii universității că noi suntem un ONG apolitic, dar, din păcate, nu am găsit înțelegere. Acești oameni,
    educați de sistemul sovietic, încă nu pot înțelege că există viață
    și în afara politicului. Mai mult de atât, conducătorul instituției
    este în mod deschis afiliat politic. Acesta poate fi unul dintre motivele ascunse ce stau în spatele respingerii cererii noastre.
    Ori, nu credem că este posibil ca într-o universitate cu tradiție
    cum este cea de stat – libertatea de exprimare și accesul la informație
    să fie îngrădite într-un asemenea mod. Într-un stat în care societatea civilă nu contează – refuzul de a da studenților șansa la implicare civică
    ni se pare o crimă.

    Pentru această crimă,
    cerem demisia prof. univ. dr. habil. Gheorghe Ciocanu,
    rectorul Universității de Stat din Moldova.
    Toți studenții USM cărora le-au fost încălcate drepturile pe parcursul anilor sunt chemați să se alăture organizației.
    Împreună putem face dreptate, pentru că RE-Unirea Europeana
    înseamnă putere.

    Menționăm că o asemenea problemă nu am mai întâlnit în nicio altă universitate, iar toate informațiile despre noi se găsesc pe site-ul nostru

Comentează