Kievul susține că Ianukovici a primit cetățenie rusă, Kremlinul nu comentează

Kievul susține că Ianukovici a primit cetățenie rusă, Kremlinul nu comentează

Fostul lider ucrainean Viktor Ianukovici, precum și ex-premierul Mikola Azarov și fostul procuror general al Ucrainei, Viktor Pșonka, ar fi primit cetățenia Rusiei printr-un decret secret al președintelui Vladimir Putin, susține Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne Arsen Avakov.

”Familiile lui Ianukovici, Azarov și Pșonka au reușit să se înțeleagă cu Putin pentru primirea cetățeniei și ei se pot simți acum confortabil. Din informațiile unor surse operative, am aflat că trădătorilor Ucrainei li s-a acordat cetățenia (Rusiei) printr-un decret secret al președintelui Putin drept recompensă pentru serviciile aduse la distrugerea securității naționale, apărării, ordinii de drept și economiei”, a afirmat Gherașcenko pe pagina sa de Facebook, după cum scrie vineri agenția de presă ucraineană Ukrinform.

Kremlinul a refuzat să reacționeze față de aceste informații. ”Noi nu vom reacționa la ieșirile consilierului ministrului de interne al Ucrainei”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, potrivit Interfax.

Ianukovici a părăsit Ucraina la 21 februarie 2014, chiar în ziua în care a fost demis de parlament, pe fondul amplelor proteste de la Kiev. El s-a refugiat apoi la Rostov-pe-Don, în Rusia, dar în prezent nu este cunoscut locul exact în care se află. Fostul premier Mikola Azarov a fost demis în ianuarie 2014. Potrivit presei ucrainene, el s-ar fi deplasat imediat cu un avion particular la Viena, unde trăiește familia sa. Nici în cazul lui, nu se știe unde se află în prezent. Fostul procuror general Viktor Pșonka a fost înlăturat din funcție în februarie a.c., după care el a plecat în Rusia, amintește Interfax.

Cei trei foști demnitari ucraineni sunt urmăriți penal în mai multe dosare inițiate de actuala putere de la Kiev.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Ștefan MICSIK / AGERPRES ARHIVA

Vizualizări: 253

Comentează