Un fruct în Cartea Recordurilor – GREPFRUITUL

Un fruct în Cartea Recordurilor – GREPFRUITUL

Nu toată lumea apreciază aroma şi gustul lui amărui, deşi substanţele amare sunt un tonic şi un detoxifiant extrem de puternic al organismului. Dar grepfruitul are mult mai multe de oferit.

Dar grepfruitul are mult mai multe de oferit. Calităţile sale nutritive şi terapeutice nu încetează să uimească oamenii de ştiinţă, făcând obiectul a zeci de studii şi chiar al unor controverse academice, scrie obiectiv.info.

O farmacie într-un fruct

Ei bine, grepfruitul nu este o imensă colecţie de minerale şi de vitamine, aşa cum poate ne-am aştepta. De fapt, el este constituit în proporţie de aproximativ 90% din apă, la care se adaugă doar un pic de potasiu şi vreo patru vitamine. E adevărat, totuşi, că un grep­fruit de 200 de grame asigură necesarul de vitamina C pentru o zi întreagă (la o persoană sănătoasă şi ne-expusă la poluare) şi un sfert din necesarul de vitamina A, scrie formula-as.ro. În rest, mai conţine doar mici cantităţi din vita­minele B1 şi B5 şi cantităţi infime din alte vitamine din complexul B, vitamina E etc. Şi atunci, de ce creează grepfruitul atâta vâlvă? Pentru că are în com­poziţia sa nişte substanţe prea puţin cunoscute, dar care fac adevărate minuni în organism: zeaxantina, de exemplu, ţine departe bolile oculare şi car­diace, în timp ce naringenina blochează dez­voltarea cancerului, iar spermidina ne men­ţine tinereţea ţesuturilor şi ne măreşte spe­ranţa de viaţă. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, grepfruitul blochează cu încăpăţânare şi efi­cienţă acţiunea a vreo 30 de medicamente chimice, motiv pentru care i-a exasperat pe conducătorii marilor companii farmaceutice, care l-au botezat “încurcă lume”. Aceştia ignoră însă faptul că acest “încurcă lume” poate fi foarte util după tratamentele cu medicamente, fiind un fantastic mijloc de detoxifiere a organismului.

Grepfruitul şi cancerul

Nu se ştie încă de ce, dar grepfruitul este extrem de deranjant pentru o parte a industriei farmaceutice şi a pleiadei de persoane cu diplome care o ser­veşte. Deşi este o sinteză miraculoasă de substanţe anti­oxidante şi anti-mutagene, el a fost ignorat siste­matic, ba chiar a suferit şi numeroase campanii de denigrare din partea “oamenilor de ştiinţă”. S-a ajuns până acolo încât, în anul 2006, s-a emis ipo­teza că acest fruct ar putea creşte riscul anumitor forme de cancer. Ei bine, se pare că această enor­mitate a fost picătura care a umplut paharul oame­nilor de ştiinţă oneşti, care au început o serie de stu­dii mult mai bine documentate şi sistematice, publi­cate câţiva ani mai târziu. Concluzia: grepfruitul nu creşte riscul de cancer, în schimb îl… scade. Consi­derabil! De fapt, este cunoscut faptul că persoanele care adoptă o dietă cu multe citrice au o incidenţă mult mai scăzută a cancerului de sân, de plămâni, de pancreas, de colon, de rect, de prostată. S-a con­statat, între altele, că există o proporţie inversă între consumul de vitamina C, existentă în cantităţi în­semnate în grepfruit, dar şi în lămâi şi portocale, şi apariţia cancerului de stomac, de esofag şi al cavi­tăţii bucale. Tot vitamina C are efecte de protecţie contra acţiunii nocive a unor chimicale cancerigene cum sunt nitrozaminele. Apoi, o substanţă prezentă în grepfruit (naringenina) are – conform unor studii de ultimă oră – un efect uimitor: pur şi simplu re­pară ADN-ul care a suferit mutaţii, prevenind astfel transformarea celulelor normale în celule cance­roase. Toţi agenţii anticanceroşi din grepfruit acţio­nează cel mai eficient atunci când este consumat fructul proaspăt, iar nu extractele mai mult sau mai puţin “naturale” din comerţ. Concluzia este simplă: consumaţi măcar 1-2 fructe de grepfruit pe zi, pen­tru a ţine la distanţă boala secolului.


Grepfruitul şi obezitatea

Dacă în cantităţi mici grepfruitul este un excelent stimulent al apetitului alimentar şi al digestiei, administrat în doze mari, acest fruct se comportă ca un foarte eficient inhibitor al poftei de mâncare. Consumat înainte de masă, el reglea­ză între altele secreţia de sucuri digestive şi in­fluenţează senzaţia de foame, inhibând-o. Adău­gaţi la aceasta faptul că grepfruitul are o valoare calorică infimă, că reglează glicemia şi detoxifică tubul digestiv şi veţi obţine o imagine ceva mai completă asupra acestui adevărat medicament de slăbit. Mai mult, grepfruitul stimulează tranzitul intestinal, favorizează eliminarea surplusului de apă din organism, iar datorită fibrelor pe care le conţine, prelungeşte senzaţia de saţietate după ce am mâncat. Daca doriţi să slăbiţi, aşadar, ţineţi cura cu grepfruit.
Foto: obiectiv.info

Vizualizări: 280

Comentează