La Strasbourg a fost amenajat un muzeu unic în lume, dedicat cultului animist voodoo

La Strasbourg a fost amenajat un muzeu unic în lume, dedicat cultului animist voodoo

Orașul Strasbourg (estul Franței) găzduiește din ianuarie un Muzeu al voodoo, axat pe acest cult animist african, fapt ce-l transformă într-o instituție unică în lume, informează sâmbătă EFE.

Muzeul a fost amenajat într-un castel de apă din secolul al XIX-lea complet renovat și conține circa 220 de exponate având legătură cu voodoo, din cele peste o mie strânse de Marc Arbogast pe parcursul celor 50 de ani de călătorii în Golful Guineea.
Pasionat de Africa de vest, Arbogast (Alsacia, 1942) a început de la vârsta de 21 de ani să meargă an de an în Africa la vânătoare de lei. Acolo, a colecționat măști și alte artefacte, scrie agerpres.ro.
‘Într-una dintre călătorii, m-a durut îngrozitor un picior. Un vraci voodoo mi-a aplicat niște ierburi și a realizat un ritual. La câteva zile, durerea a dispărut. Eu nu cred în așa ceva, dar ceva totuși există…’, își amintește Arbogast — inginer, chimist și fost președinte al companiei de bere Fischer.
Dincolo de ineditul faptului că muzeul este amenajat într-un castel de apă construit în 1878, în timpul uneia dintre perioadele germane ale Strasbourg-ului, edificiul a fost realizat sub forma unui turn fortificat, cu o scară în spirală, parapeți, vitralii și ferestre, cu spații deschise ce însumează 700 de metri pătrați.
Directorul de programare și activități al muzeului, antropologul și etnologul Bernard Muller, descrie diferitele nivele ale muzeului: de la un spațiu de primire polivalent și până la un etaj cu costume de dans. Vizitatorul începe prin a descoperi rămășițele unui ritual recent, cu sfori și pânze pe care a fost picurată ceară, un pahar și o sticlă de gin. ‘Alcoolul este mereu prezent în ritualurile voodoo’, spune Muller. De altfel, acesta este singurul obiect ‘activat’ pentru voodoo, deoarece restul obiectelor expuse au fost ‘dezactivate’, adică au fost supuse unui ritual cu ierburi pentru a le extrage puterile. Preotul care realizează cu regularitate ritualurile voodoo este tongolezul Azé Kokovivina, care dă asigurări că voodoo-ul african este foarte diferit de cel haitian. ‘Noi nu înțepăm păpuși cu acul’, spune el.
Deși Muzeul Voodoo și-a deschis porțile la 10 ianuarie, zi care marchează sărbătoarea națională a cultului voodoo în Benin, inaugurarea oficială va avea loc abia în primăvară.
Foto: AGERPRES ARHIVA / CORNEL CEPARIU/TRAIAN NEGULESCU

Vizualizări: 185

Comentează