Justiția dă dreptate concernului Google într-un proces privind digitalizarea cărților

Justiția dă dreptate concernului Google într-un proces privind digitalizarea cărților

Justiția americană a dat joi dreptate concernului american Google într-un proces judiciar care durează de mai mulți ani și se referă la proiectul de digitalizare a milioane de cărți, judecătorii estimând că Google nu a încălcat drepturile de autor, transmit Reuters și AFP.

Judecătorul newyorkez Denny Chin a respins recursul susținut în special de către Sindicatul autorilor (Authors Guild), apreciind că proiectul concernului Google reprezintă o ‘utilizare echitabilă’ în ceea ce privește legislația referitoare la drepturile de autor.
Începând din 2004, Google a început o operațiune de digitalizare a cărților pe scară largă. Compania americană a încheiat acorduri cu o serie de biblioteci care au autorizat-o să scaneze cărțile și care au obținut în schimb o copie a versiunilor digitale care le permite să-și alimenteze cataloagele digitale.
Decizia de joi a justiției americane estimează că Google a trebuit să digitalizeze până acum 20 de milioane de cărți.
O serie de autori au făcut totuși un recurs colectiv în anul 2005, acuzând proiectul Google de încălcarea drepturilor de autor. Multe lucrări scanate de Google nu au ajuns încă în rețeaua publică, iar Google nu a cerut autorizarea din partea proprietarilor de drepturi înainte de a lansa acest proiect, susține Sindicatul autorilor. Acesta solicitase ca Google să plătească 750 de dolari americani pentru fiecare carte scanată, scrie agerpres.ro.
Judecătorii au respins însă argumentul, considerând că proiectul nu vizează ”înlocuirea cărților, întrucât nu este vorba despre un instrument folosit pentru citirea cărților”.
Foto: agerpres.ro

Vizualizări: 178

Comentează