Cazul lui Vadim Pisari, împușcat de un pacificator rus, la CEDO

Cazul lui Vadim Pisari, împușcat de un pacificator rus, la CEDO

Cazul tânărului de 18 ani, Vadim Pisari, ucis în dimineața zilei de 1 ianuarie 2012 de către un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, va fi examinat în regim de urgență la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), anunță Asociația Promo-LEX.

Recent, CEDO a comunicat Guvernelor pârâte cauza Pisari v. Republica Moldova și Federația Rusă. Reclamanții sunt părinţii lui Vadim Pisari, locuitori ai satului Pârâta, raionul Dubăsari.
Amintim că, la 1 ianuarie 2012, Vadim Pisari, aflându-se la volanul unui autoturism, traversa zona unui post de pacificatori, instalat între localitățile Vadul lui Vodă și Pârâta. Soldatul rus a împușcat în spatele autoturismului, rănindu-l mortal pe Vadim Pisari, care a decedat în spitalul de urgenţă din Chişinău în aceeaşi zi.
Autoritățile Republicii Moldova au inițiat o anchetă penală pe acest caz, cu toate acestea soldatul rus nu a fost reţinut, fiind ulterior transferat de către autorităţile Federaţiei Ruse într-o unitate militară din regiunea Breansk, Federația Rusă, unde se află până în prezent, scrie jurnal.md.
Procuratura Generală a Republicii Moldova a recunoscut statutul de victimă al reclamanților în cadrul procedurilor penale desfășurate de aceasta. Ulterior, aceeași instituție a informat reclamanții că a fost emis un mandat de căutare internațională pentru soldatul rus care l-ar fi omorât pe Vadim Pisari.
În decembrie 2012, PG a informat reclamanții despre refuzul autorităților ruse de a coopera în cadrul investigațiilor și faptul că soldatul rus a fost achitat de orice vină deoarece în acțiunile sale nu au existat elementele unei infracțiuni. În martie 2013, procurorii au informat reclamanții cu privire la necesitatea suspendării procedurilor penale deoarece nu au acces la suspectul care s-a eschivat de la răspundere. În prezent, dosarul penal este suspendat deoarece sunt necesare desfăşurarea acţiunilor procesuale în Federaţia Rusă.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat că autoritățile ruse vor efectua o anchetă paralelă pentru a elucida circumstanțele cauzei și că rezultatele acestora vor fi anunțate înainte de sfârșitul lunii ianuarie 2012.
La finele anului 2012 reclamanţii au fost informaţi despre faptul că dosarul penal pornit pe marginea decesului lui Vadim Pisari a fost încetat.
Foto: jurnal.md

Vizualizări: 159

Comentează