Sala cu Orgă, un templu al muzicii, cu acoperișul spart

Sala cu Orgă, un templu al muzicii, cu acoperișul spart

Instituție culturală de elită, Sala cu Orgă din Chișinău împlinește duminică 35 de ani. În stagiunea curentă prestigiosul locaș de cultură va marca și 25 de ani de la fondarea Orchestrei Naționale de Cameră.


Două aniversări la Sala cu Orgă
La conferința de presă consacrată celor două aniversări au participat Larisa Zubcu, director general al Sălii cu Orgă, organista Anna Strezeva, violoncelistul Ion Josan, Cristian Florea, prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră, Ilona Stepan, conducător artistic al Corului Național de Cameră, Eugen Negruța, conducător al Ansamblului de Acordeoniști „Concertino”, și Jana Tudose, secretar muzical al Sălii cu Orgă.

Monument de istorie și arhitectură de importanță națională, edificiul Sălii cu Orgă a fost construit la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX (arhitect, Mihail Cecheru-Cuș). Până în 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat. Potrivit versiunii oficiale a istoriei acestui edificiu-monument, în anii șaptezeci ai secolului trecut „un grup de intelectuali în frunte cu dirijorul Timofei Gurtovoi promovează ideea construirii unei noi săli de concerte în care să fie instalată o orgă”.

Se știe, însă, că de transformarea Băncii de Stat în Sală cu Orgă s-a ocupat însuși Ivan Bodiul, prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei, el a antrenat în lucrările de reconstrucție meșteri din Odesa, Ucraina de Vest, Sankt-Petersburg, a adus candelabre de cristal din Cehia.

Maria Bieșu a testat acustica Sălii cu Orgă

„Ce mare noroc a fost că fata prim-secretarului de partid, Svetlana Bodiul, a avut plăcere să cânte la orgă!”, a remarcat la conferința de presă Cristian Florea, dirijorul actualei Orchestre Naționale de Cameră. „Bodiul a găsit o sumă enormă pentru reconstrucția clădirii Băncii, cam o jumătate din bugetul de atunci al republicii”, afirmă violoncelistul Ion Josan, care a participat la concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă, din 15 septembrie 1978, alături de organista Svetlana Bodiul, soprana Maria Bieșu (celebra cântăreață a testat acustica Sălii cu Orgă, apreciind-o cu notă maximă), Capela Corală Academică „Doina”, în frunte cu Veronica Garștea.

Precizăm că Orga din Chișinău a fost construită la firma „Rieger-Kloss” din oraşul ceh Krnov, aceasta răsună și astăzi în cea mai elegantă sală de concert din capitala RM. Muzicienii prezenți la conferință au adus elogii Sălii cu Orgă, numind-o „un miracol”, „cea mai frumoasă clădire din Chișinău”, un „templu al muzicii”. Toți vorbitorii au subliniat că această instituție desfășoară o activitate concertistică deosebit de bogată, variată, cu virtuozi invitați din diferite țări, cu programe inventive, originale, deschise spre publicul larg.

Una dintre cele mai bune săli de concert din Europa

Considerată una dintre cele mai bune săli de concert din Europa și chiar din lume, Sala cu Orgă este „a doua casă” pentru violoncelistul Ion Josan: „Cânt aici de la inaugurare până în prezent. Sala contribuie la educația estetică a populației. Mai ales în ultimii zece ani, Sala cu Orgă înflorește, sub conducerea doamnei Larisa Zubcu. În interior Sala e minunată, dar din stradă nu arată frumos. Trebuie reparată urgent, altfel e o rușine să o lăsăm așa în continuare”.

„Ne mândrim mult că suntem aici, dar această clădire merită să fie renovată, restaurată”, a remarcat Eugen Negruța, conducătorul Ansamblului de Acordeoniști „Concertino” care a obținut în august 2013 Cupa Mondială la World Accordion Orchestra Competition din Canada.

Ilona Stepan: „Acoperișul Sălii curge, pe scenă e curent”

Ilona Stepan, conducător artistic al Corului Național de Cameră (cea mai premiată formație corală din RM), a mărturisit: „Sunt fericită că activez aici. Dar ne doare că Sala cu Orgă se ruinează. Acoperișul curge, ne plouă în cap, pe scenă e curent, vântul suflă prin spărturile din cupolă și afectează vocile coriștilor. Nu înțeleg cum poate fi lăsată de izbeliște o clădire atât de frumoasă care se află în centru, chiar sub nasul Primăriei! Iubim mult această Sală, dar mă tem să n-o pierdem”.

Cristian Florea: „Să dăm alarma!”

Și dirijorul Cristian Florea a semnalat starea îngrijorătoare a Sălii cu Orgă: „Mă simt formidabil aici, a fost dragoste de la prima vedere. Admir calitatea muzicii care răsună în Sală, admir calitatea umană a muzicienilor, echipa administrativă e excepțională, însă realizările artistice sunt în contrast cu starea Sălii. Nu se poate ca timp de trei ani cupola Sălii să stea neterminată. Să dăm alarma, să apelăm la ajutorul societății civile! E nevoie să fie lansate inițiative de felul celei din București, intitulate „Un leu pentru Ateneu”. Poate se vor găsi oameni care vor dona sume mai mari de un leu, pentru renașterea Sălii cu Orgă”.
Amintim, în acestă ordine de idei, că într-un interviu acordat JURNALULUI de Chișinău dna Monica Babuc, ministrul Culturii al R. Moldova, a menționat: „Cât priveşte Sala cu Orgă din Chișinău, în 2007 a fost luată o hotărâre de guvern cu privire la reparația și restaurarea Sălii cu Orgă, în acest scop se prevedea o sumă de 23 de milioane de lei. Ei bine, din 2008 până în prezent, au fost alocate, per total, doar 6 milioane de lei, din care 2 milioane de lei abia urmează să fie valorificate anul acesta”.
Vă anunțăm în final că duminică, 15 septembrie, Sala cu Orgă își va deschide stagiunea muzicală 2013-2014 printr-un concert festiv în aer liber, care va avea loc în Scuarul Catedralei Mitropolitane, începând cu ora 15.00. Soliști: Ilian Gârneț (vioară), Anna Strezeva (clavecin), Ion Negură (flaut), Ion Josan (violoncel).

Sursa: Jurnal de Chișinău/Irina Nechit

Vizualizări: 145

Comentează