Avem o societate săracă și inegală

Avem o societate săracă și inegală

Moldovenii sunt săraci, corupţi, iar drepturile nu le sunt respectate. La această concluzie a ajuns raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru sărăcie extremă şi drepturile omului, aflat într-o misiune în ţara noastră.

Raportorul s-a declarat extrem de îngrijorat de rata discriminării faţă de copii cu dizabilităţi, cei de etnie romă şi faţă de bătrâni. Îngrijorător este şi numărul tot mai mare al moldovenilor care aleg să plece din ţară, scrie jurnal.md.
În Moldova, decalajul dintre zona urbană şi cea rurală este foarte mare, constată raportorul european, potrivit căruia, cei mai afectaţi sunt copiii. Astfel, sărăcia în rândul minorilor care locuiesc la sat este de aproape 3 ori mai mare decât în rândul celor de la oraş. Şi cum parcă nu ar fi deajuns, copiii, mai ales cei cu handicap şi cei de etnie romă, sunt discriminaţi. În unele şcoli, cei din urmă sunt izolaţi de ceilalţi şcolari, asta în condiţiile în care acasă se confruntă cu o sărăcie lucidă.
Nici bătrânii nu trăiesc mai bine, spune raportorul ONU. Mulţi dintre ei îşi duc zilele în condiţii greu de descris, având o pensie cu mult sub nivelul minim de existenţă.
Violenţa asupra femeilor este o altă problemă a societăţii noastre. Pe lângă faptul că sunt limitate în drepturi, femeile sunt expuse pericolului de a fi traficate. Asta în condiţiile în care mulţi dintre moldoveni au luat calea pribegiei în căutarea unei surse de venit.
Totodată, expertul ONU a solicitat autorităţilor închiderea unei instituţii medicale din nordul ţării. Este vorba despre secţia de psiho-narco-tuberculoză din satul Pavlovca, raionul Briceni, care este o filială a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Bălţi. Asta pentru că cei 81 de pacienţi internaţi acolo trăiesc în condiţii deplorabile.
După indicele Dezvoltării Umane, Moldova se plasează pe locul 111 din 187 de ţări.

Foto: jurnal.md

Vizualizări: 159

Comentează