Incident NEOBIŞNUIT. Maşina ambasadorului SUA, ATACATĂ de chinezi la Beijing

Incident NEOBIŞNUIT. Maşina ambasadorului SUA, ATACATĂ de chinezi la Beijing

Autorităţile chineze investighează un incident în care zeci de protestatari furioşi au înconjurat maşina ambasadorului american Gary Locke pe o stradă din Beijing, unii dintre ei aruncând cu diverse obiecte în vehicul înainte ca forţele de securitate să intervină pentru a-l proteja, relatează CNN, citat de realitatea.net.

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea faţă de China în legătură cu incidentul neobişnuit care a avut loc marţi, într-o perioadă sensibilă pentru diplomaţii americani după moartea ambasadorului Christopher Stevens într-un atac în Libia, săptămâna trecută.

Incidentul s-a produs în timp ce manifestanţi antijaponezi au protestat în numeroase oraşe chineze pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări asiatice din cauza unui arhipelag, cunoscut sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China.

“Misiunea noastră este situată foarte aproape de misiunea japoneză, şi au fost unele scandări şi sloganuri referitoare la insulele Senkaku”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă. “Astfel, evaluarea noastră preliminară este că acesta ar fi legat de această problemă şi nu de cea din Orientul Mijlociu”, a adăugat ea.

Ea a declarat că Beijingul şi-a exprimat “regretul” faţă de incident, care a provocat “daune minore” maşinii dar în care ambasadorul nu a fost rănit.

O înregistrare video a incidentului a fost publicată miercuri pe contul de YouTube al artistului disident Ai WeiWei şi înfăţişează aproximativ 50 de protestatari, dintre care unii poartă steagul chinez, înconjurând maşina ambasadorului care încerca să intre în ambasadă.

Câţiva demonstranţi aruncă diverse obiecte în vehicul înainte ca ofiţerii de securitate să înconjoare maşina, permiţându-i şoferului să se depărteze şi să intre în ambasadă printr-o altă poartă.
Incidentul a fost un “caz izolat”, a declarat miercuri Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. “Autorităţile chineze competente investighează (cazul) şi va trata rezultatele în mod corespunzător”, a declarat el.

Foto: realitatea.net

Vizualizări: 250

One Comment

  • olala
    21 septembrie 2012 | Permalink |

    si ce are in comun poza Shakirei cu atacul de la Beijing? fiti oleaca mai atenti ca numai gafe comiteti

Comentează