Manifestaţiile anti-Japonia, înăbuşite de autorităţile chineze

Manifestaţiile anti-Japonia, înăbuşite de autorităţile chineze

China reprimă manifestaţiile anti-Japonia, după mai multe zile de proteste şi tensiuni în zeci de oraşe chinezeşti, provocate de guvernul nipon, care a anunţat naţionalizarea insulelor Senkaku/Diaoyu din Marea Chinei de Est, informează Reuters, citat de antena3.ro.

După anunţul că Japonia a cumpărat insulele revendicate şi de China şi Taiwan din Marea Chinei de Est, mai multe oraşe din China au fost scena unor proteste, adesea violente, faţă de achiziţia Japoniei.

Ambasadele nipone au fost atacate cu sticle, pietre, sau roşii, companiile japoneze au închis o serie de fabrici, magazine sau restaurante şi şi-au rechemat angajaţii, de teama că manifesaţiile vor scăpa de sub control.

Tensiunile au condus la o deteriorare a relaţiilor dintre cele mai mari economii al Asiei până la cel mai scăzut nivel din 1931, când Japonia a ocupat teritorii ale urişei sale vecine.

Miercuri, la ambasada japoneză din Beijing, principalul punct de interes al protestatarilor, autorităţile chineze au deplasat un contingent impresionant de forţe de ordine pentru a opri orice încercare de a ataca ambasada, iar staţia de metrou din apropierea acesteia a fost închisă.

“Se pare că protestele din faţa ambasadei noastre s-au încheiat” a comunicat ambasada niponă poporului japonez printr-un e-mail. Poliţiştii chinezi au intervenit în cazul unui protestatar solitar care scanda “Învingeţi micuţa Japonie”.

Disputa teritorială dintre China şi Japonia pentru insulele Diaoyu/Senkaku a escaladat marţi. 18 septembrie este aniversarea “incidentului Mukden”, când un ofiţer japonez a plasat dinamită pe o cale ferată japoneză în nordul Chinei, pentru ca armata imperială să se folosească de acest pretext pentru a invada Manciuria pe 19 septembrie.

Încărcătura emoţională a aniversării de pe 18 septembrie s-a simţit şi în protestele de pe stradă când aproximativ 50 de protestatari au încercuit şi au provocat pagube maşinii în care se afla ambasadorul american Gary Locke. Incidentul s-a petrecut lângă ambasada americană, ce se află în vecinătatea celei japoneze.

Autorităţile americane au cerut oficialităţilor din China să asigure securitatea personalului şi facilităţilor Statelor Unite de pe teritoriul chinez. Ministrul de Externe Hong Lei a declarat că a fost un incident izolat şi va fi investigat, însă mobilizarea forţelor de ordine pare să fie o reacţie şi la această întâmplare.

Foto: article.wn.com

Vizualizări: 154

Comentează