Doamnelor, fiţi manierate! Învăţaţi să luaţi cina în stil britanic, rusesc sau mixt

Doamnelor, fiţi manierate! Învăţaţi să luaţi cina în stil britanic, rusesc sau mixt

Eticheta face parte din comportamentul obisnuit al unei femei educate. Ajunsa in anumite medii, ea trebuie sa stie cum sa se descurce elegant in orice situatie.

Feminitatea nu are de-a face cu caracterul necioplit. Nimic nu este mai dezarmant decat imaginea unei femei frumoase care atunci cand incepe sa se dezlantuie da dovada de grosolanie. Acest lucru este cu atat mai evident cu cat se afla in public. Si pentru ca cina la restaurant sau acasa, intr-un grup mare, este ocazia ideala pentru a-si da in petec, iata cateva invataturi valoroase despre modul de servire a mesei.

O doamna care participa la un astfel de eveniment va descoperi ca exista cateva stiluri clasice si elegante in care poate fi servita. Si pentru a sti cum sa reactioneze, trebuie sa stie, in primul rand, despre ce este vorba.

1. Stilul britanic. Acesta se refera la un stil de servire in familie, fiind destul de relaxat si cunoscut. In cazul unei mese organizate acasa, gazda aduce toate bucatele pe masa, iar apoi acestea sunt pasate de la un oaspete la altul. In felul acesta, gazda nu este nevoita sa se ridice in repetate randuri de la masa pentru a mai aduce cate un fel de mancare, cu exceptia momentelor in care trebuie sa reumple recipientele de apa sau cosul de paine. Atentie! O doamna nu se va intinde niciodata peste masa pentru a ajunge la un platou, ci il va ruga pe unul dintre oasptetii care se afla mai aproape sa i-l paseze.

2. Stilul rusesc. Acesta mai este mai formal si mai este cunoscut drept “stilul de banchet”. Platourile sunt aduse la masa de catre gazda (daca cina este organizata acasa) sau de catre personal specializat (in casele cu pretentii, restaurante, evenimente speciale cum ar fi nuntile etc.), servind fiecare invitat in parte sau permitandu-i acestuia sa se serveasca singur. Atentie! O doamna nu-si va umple farfuria pana la refuz daca stilul adoptat ii permite sa se serveasca singura. Dupa ce au facut inconjurul mesei, platourile sunt asezate pe un suport alaturat, si nu pe masa la care se afla oaspetii. Acest stil este adopat cel mai adesea la evenimente sobre.

3. Stilul mixt. Felurile principale sunt servite aidoma stilului rusesc, iar supele, salatele si deserturile sunt aduse la masa de la bucatarie asezate deja in farfurii. Atentie! O doamna nu isi va tine niciodata coatele pe masa, ci se va sprijini in antebrate. Coatele stau lipite de trunchi, pentru a nu-i deranja pe ceilalti, scrie perfecte.md.

Foto: perfecte.md

Oricare ar fi stilul cinei la care participa, o doamna nu il va contesta, ci i se va supune. Va servi gratios ceea ce i se pune in fata.

Vizualizări: 358

Comentează