Ce se întâmplă când nu e compatibilitate financiară în cuplu

Ce se întâmplă când nu e compatibilitate financiară în cuplu

Cand vine vorba despre bani, ne gandim la afaceri, profesie si cercuri sociale. Rareori analizam viata de cuplu din perspectiva materiala, cu toate ca o compatibilitate financiara intre parteneri este esentiala pentru rezistenta relatiei in timp. Totusi, ce se intampla concret atunci cand doi indragostiti pornesc la drum cu viziuni diferite despre gestionarea banilor?

Statististicile arata ca unele dintre cele mai frecvente probleme in cuplu sunt declansate de bani. Atunci cand nu exista o compatibilitate financiara intre doi adulti, diferentele se transforma in factori puternici de conflict, posibil distructivi pentru relatia intima. Incompatibilitatea de acest tip se poate resimti in diverse situatii, iar solutiile posibile exista, insa presupun un efort comun de a gasi o cale de mijloc, scrie ele.ro.

Cand femeia castiga mai mult

Una dintre circumstantele in care banii sunt motiv de cearta in cuplu este aceea in care femeia castiga mai mult. O prima posibilitate a iscarii conflictelor este aceea a ego-ului masculin ranit de faptul ca barbatul nu isi indeplineste rolul traditional de sustinere si intretinere a familiei. Barbatii se simt deseori frustrati, dominati si inutili, atunci cand partenera lor este superioara profesional.

In alte cazuri, barbatii accepta postura de “intretinuti” si par chiar bucurosi sa duca un trai confortabil fara efort. Aici intervine o posibila frustrare feminina, aceea de a fi folosita si exploatata de un barbat incapabil sa isi depaseasca umila conditie.

Cand barbatul castiga mai mult

Barbatii prefera, in general, sa fie ei cei care castiga mai mult decat partenera, pentru ca acest avantaj le ofera putere si confortul de a fi indispensabili. In schimb, o femeie intretinuta si tratata ca atare poate sa ajunga sa deteste pozitia inferioara in care se afla financiar.

Dependenta de partener pentru indeplinirea necesitatilor curente si obligatia de a justifica in permanenta cheltuielile din buget nasc aproape intotdeauna certuri serioase intr-un cuplu.

Gestionarea banilor in cuplu

O alta incompatibilitate in relatiile personale nu vizeaza in mod necesar salariul pe care il castiga fiecare partener in parte, ci mai degraba modul in care barbatul si femeia gestioneaza banii. Atunci cand unul are tendinta de a cheltui mai mult decat castiga sau celalalt face o obsesie din a economisi lunar sacrificand vacantele si activitatile relaxante, discutiile in contradictoriu se transforma rapid in motive de separare.

Chiar si cand ambii parteneri se angajeaza frecvent in cheltuieli extravagante pot interveni situatii de criza, atunci cand facturile nu pot fi platite si datoriile se acumuleaza alarmant.

Prin urmare, fara un plan de organizare financiara stabilit de comun acord, compatibilitatea financiara in cuplu devine putin probabila.

Armonia financiara in cuplu

Pentru o armonie financiara in cuplu, ambele parti implicate au nevoie de o doza de compromis pentru a elimina crizele viitoare. Ideal este ca bugetul sa fie unitar, astfel incat cuplul sa se obisnuiasca treptat cu un trai in comun confortabil prin efort mutual.

Planificarea lunara a cheltuielilor este esentiala pentru evitarea “falimentelor” care duc la disensiuni aprinse:

puneti deoparte sumele pentru plata facturilor lunare
alocati separat bani pentru alimente, cosmetice si alte cheltuieli uzuale
pastrati un fond de rezerva “de urgenta”
nu uitati ca orice cheltuiala fara consultarea celuilalt influenteaza armonia in cuplu
nu uitati ca sunteti o echipa, nu doi competitori

Foto: pinkgirl.ro

Vizualizări: 388

Comentează