AFLĂ de ce au crescut preţurile la carne şi ouă!

AFLĂ de ce au crescut preţurile la carne şi ouă!

Analistul economic, Viorel Chivriga, a vorbit pentru kp.md despre cauzele creşterii preţurilor la carne şi ouă. “Preţurile la aceste produse vor rămâne la fel de ridicate până la sfârşitul anului. Ele au început să crească încă în luna iunie, când s-a scumpit hrana pentru animale şi păsări”.
Expertul spune că în luna iunie preţul produselor alimentare s-a majorat în medie cu 18%. Carnea de porc s-a scumpit cu 29,7%, cea de vită – cu 13%, iar carnea de pasăre – cu 11%. Ouăle şi laptele şi-a mărit preţul cu 21 şi, respectiv, 5,23%.
Unele întreprinderi specializate în creşterea păsărilor şi a animalelor au rămas fără hrană, la fel ca şi unele gospodării agricole. Astfel, proprietarii s-au văzut nevoiţi să-şi sacrifice animalele. “Anume din această cauză au şi crescut preţurile. Până la sfârşitul acestui an oferta la aceste produse va fi mai mică, iar producătorii au de suferit de rând cu consumatorii, cei din urmă trezindu-se în situaţia de a plăti mai mult pentru carne, lapte şi ouă”, a declarat expertul.
În acelaşi timp, Vitalie Ciobanu, şef al Direcţiei Zootehnie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, a subliniat că preţul la produsele enumerate mai sus au crescut imediat după majorarea costului grâului, orzului, ovăzului şi a celorlalte cereale.

Vizualizări: 533

Comentează