5 personalități din colecția Stelei Popa

5 personalități din colecția Stelei Popa

A apărut noul număr al revistei Punkt, pentru care prezentatoarea principalului buletin de știri de la Jurnal TV (ora 19.00) a realizat un pictorial însoțit de evaluarea a cinci personalități pe care le consideră formatoare pentru ea. Le puteți vedea mai jos.

1. Istoricul Neagu Djuvara

Mă fascinează felul în care vorbește și povestește istoricul român, aerul de aristocrat al domniei sale, modul în care a reuşit să explice istoria pe înțelesul tuturor. Când apare Neagu Djuvara, în jur se face o liniște impunătoare şi toată lumea se pregăteşte să asculte. Asta este puterea veritabilului intelectual şi om de cultură. Domnul Djuvara este descendent din neamul boierilor munteni de acum un secol, școlit în Franța și trecut printr-o experiență de viață copleșitoare, inclusiv legată de Basarabia. Ajuns astăzi la vârsta înțelepților (95 de ani) este un adevărat pilon al istoriei neamului și un punct de referință pentru mine. Sunt onorată să fiu contemporană cu apoteoticul Neagu Djuvara și să am parte de scrierile domniei sale care pur și simplu debordează de înțelepciune.

2. Actriţa Stela Popescu

Sunt fana ei de mic copil. O ştiu de pe vremurile de când o urmăream la TVR. Când am întâlnit-o pentru prima oară la București, am înțeles de ce a strălucit dintotdeauna pe scenă și de ce o va adora publicul și peste veacuri. Stela Popescu, actriţa cu origini basarabene, va rămâne un nume de referință în istoria teatrului românesc pentru că are șarmul vedetelor de la Hollywood. Talentul său luxuriant ne-a convins de-a lungul anilor că este un om de scenă înnăscut. Elegantă și cu o vioiciune de invidiat, a fost dintotdeauna un exemplu pentru mine. Continui să regret că nu vine destul de des la Chişinău, că nu o invităm şi nu o tratăm aşa cum s-ar cuveni pe această basarabeancă – adevărată stea! S-a bucurat enorm să afle că părinţii mi-au dat numele, într-un fel, şi în cinstea ei. Onorată sunt eu!

3. Jurnalistul Constantin Tănase

Intransigent în îndeplinirea misiunii sale de ziarist, Constantin Tănase a fost și rămâne a fi, după părerea mea, unul dintre reperele presei autohtone. Prestigiul său ziaristic indiscutabil, dobândit din rigoarea și exuberanța talentului său, îi fac până și pe cei mai înverșunați oponenți să-și scoată pălăria în fața sa. Chiar dacă nu îl iubeşti, pe Constantin Tănase îl citeşti. Or, asta mult înseamnă pentru un om de presă! Este genul de gazetar care crează şcoală şi care nu va ieși niciodată la pensie. Un exemplu demn de urmat, inclusiv pentru demnitatea de care dă dovadă şi consecvenţa principiilor sale. Din păcate, „specia” e pe cale de dispariție.

4. Scriitorul şi jurnalistul Val Butnaru

Complexitatea timpurilor pe care le-a parcurs nu l-au afectat, dimpotrivă! A fost ca un adjuvant de calitate în formarea presei din R. Moldova, indiferent de condiţii şi de registru: ziare, internet, televiziune. După 7 aprilie 2009 a pus încă o piatră la temelia libertății presei de la noi, ducând un demers jurnalistic şi moral la un nivel nou, cel al televiziunii. Pentru această consecvenţă îl admir. Este și domnia sa un reper crucial în ziaristica autohtonă, unul la care observăm existența unei forme ușoare de donquijotism, adică un idealist mediatic ireparabil, care, accentuez, nu a fost afectat niciodată de vremurile vitrege pe care a avut de înfruntat. Dincolo de asta, să nu uităm calitățile sale de dramaturg și prozator. Apreciez, de exemplu, felul în care se (şi ne) investighează în ultimul său volum – „Cartea nomazilor din B.” Deci, un exemplu demn de urmat, polivalent, deși greu de aplicat.

5. Premierul britanic Margaret Thatcher

Prima femeie prim-ministru din Marea Britanie, dar și din Occident. Un exemplu pentru toate femeile care vor să se impună și să se facă auzite. O Lady eficientă şi cu o voință de caracter teribilă. După părerea mea, numele de Margaret Thatcher este imposibil de ignorat în secolul XX. A schimbat lumea în care trăim în primul rând prin prezența-i impozantă de pe scena politicii mondiale. Acțiunile sale contondente au demonstrat că și o femeie poate fi de temut, de aici și supranumele de „doamna de fier”, pe care l-a purtat cu demnitate. Ultima ecranizare închinată acestei „The Iron Lady” – în care marea actriţă americană Meryl Streep a primit Oscarul pentru performanţa ei – mi-a întărit încă o dată convingerea că în această lume „everything is possible” dacă ai puterea să spui: „Yes, I can!”.

Foto: punkt.md

jurnal.md

Vizualizări: 320

Comentează