Coregraful Vladimir Curbet, mai bogat cu 100 mii lei!

Coregraful Vladimir Curbet, mai bogat cu 100 mii lei!

Coregraful Vladimir Curbet este unul din cei 10 laureaţi ai premiului de 100 de mii de lei, decernat de Guvernul Republicii Moldova înainte de Ziua Independenţei.

Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional şi-au argumentat alegerea prin faptul că maestrul, vestit coregraf, „a montat cu ansamblul „Joc” peste 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, cu un nivel înalt interpretativ, atingând o performanţă artistică fără de pereche în lume. Măiestria artistului V.Curbet a fost înalt apreciată de coregrafii cu renume din Moscova, Brazilia, Mexic, Australia, Portugalia, Franţa etc. A montat dansuri moldoveneşti în colective prestigioase din Bulgaria, România şi Iugoslavia. Vladimir Curbet s-a afirmat ca folclorist şi publicist: a înregistrat melodii şi texte pentru cântece populare, a publicat un şir de articole, studii şi cărţi referitoare la specificul, originea şi maniera de interpretare a dansului moldovenesc popular, la necesitatea păstrării şi dezvoltării creatoare a tradiţiilor şi obiceiurilor populare moldoveneşti. Este autor al cărţilor antologice, adevărate enciclopedii vii: „La vatra horelor”, „Promotori ai artei populare”, „Tot cu cântecul mă mângâi”, „Aşa-i jocul pe la noi” şi „La gura unei peşteri de comori”.
Artistul Poporului al URSS a colectat peste 6000 cântece şi melodii de joc populare, numeroase din ele aflându-și a doua viaţă în cele 9 cărţi ale sale”.
Vladimir Curbet s-a născut la 5 decembrie 1930 în satul Susleni, r. Orhei. Domnia sa este maestru de balet, artist al poporului din URSS (1981).
Alături de Vladimir Curbet, în acest an Premiul Naţional le-a fost decernat lui Constantin Spânu, Valeriu Pasat, Anatol Ciobanu, Vasile Babuc, Iurie Platon, Alexandru Grecu, Andrei Strâmbeanu, Constantin Tănase şi Alexandru Juravschi.*

N.T.

Vizualizări: 1115

2 Comentarii

  • eu
    22 august 2012 | Permalink |

    Maestrul are mai multe carti noi, cele enumerate sunt vechisoare.

  • Nume
    22 august 2012 | Permalink |

    In alta parte Curbet ar fi fost milionar…., iar ziare gen apropo ar scri despre EL si nu despre pipitele auitohtone, gen doina sulac!!!! nu despre nenorocitele de 100 000 lei tre sa scriti, SCRITI DESPRE CEIA CE LASA DUPA EL, MAESTRUL, CE A FACUT IN TOTI ACESTI ANI, SCRITI DESPRE “JOC”, CARE ESTE CARTEA DE VIZITA A MOLDOVEI….

Comentează