..

Uite cum alegi borcanele pentru murături!

Uite cum alegi borcanele pentru murături!

Varză, gogoşari, morcovi, conopidă, castraveţi sau gogonele. În curând, va veni vremea să pui murăturile pentru iarnă. Dar ai şi borcanele potrivite? Iată câteva sfaturi despre cum se aleg şi cum se pregătesc vasele pentru murături.

Din sticlă, din plastic, cu capac închis etanş, mari sau mici, borcanele pentru murături se găsesc în pieţe, în magazinele în care se vând obiecte casnice sau la raioanele din hypermarket. Iată ce anume trebuie să iei în calcul dacă te hotărăşti să pleci la cumpărături.

Borcane din sticlă pentru castraveţi şi conopidă

Borcanele se aleg în funcţie de mărimea legumelor pe care le pui la murat, dar şi în funcţie de cantitatea acestora. Castraveţii, morcovii şi conopida se vor pune la murat în borcane de mai mici dimensiuni, din sticlă. Gura borcanului poate fi mai strâmtă, deoarece şi mărimea legumelor este mai mică, notează click.ro.

Borcane din plastic pentru gogoşari

Legumele de dimensiuni mai mari precum gogoşarii întregi sau gogonelele se vor pune la murat în borcane mari de plastic. Gura acestor recipiente trebuie să fie atât de mare încât legumele să încapă întregi. Dacă nu, vei fi obligat să le tai în patru.

Varza murată se păstrează în butoaie

Varza murată şi pepenii se păstrează în bidoane de plastic, de mărimi diferite în funcţie de cantitatea pe care vrei s-o prepari. Butoaiele sunt de 25 de litri, de 50 de litri şi chiar de 100 de litri.

Cumpără borcane cu capac închis etanş

Toate recipientele pe care le cumperi pentru murături, fie că sunt borcane din sticlă sau bidoane din plastic, trebuie să aibă capace care se închid etanş. Verifică acest aspect înainte de a ajunge cu cumpărăturile acasă.

Închiderea etanşă a capacului este foarte importantă pentru că, odată cu pătrunderea aerului, conţinutul se poate altera.

Ai grijă la zgârieturi şi defecţiuni

Înainte de a cumpăra sau refolosi vasele pentru murături, verifică-le bine înainte. Ai grijă să nu fie zgâriate, fisurate, crăpate, ciobite sau murdare. Nu cumpăra recipiente care au puncte de plastic deformate sau diferite bule cu aer. Aceste vase ar putea ceda din cauza presiunii.

Spală şi sterilizează cu atenţie!

Pentru ca murăturile noi să nu prindă miros neplăcut de la cele pe care le-ai pus anul trecut, înainte de a umple borcanele, spală-le cu apă şi detergent.

Dacă vrei să le cureţi folosind metode naturale, pune în bidoane bicarbonat şi toarnă apă fierbinte. Curăţă interiorul cu o perie aspră. Clăteşte apoi cu apă rece.

Pentru sterilizarea borcanelor prin fierbere pune recipientele într-un vas pe fundul căruia ai aşezat un grătar metalic, toarnă apă clocotită şi fierbe timp de 10 minute.

Pentru sterilizare în cuptor, încălzeşte cuptorul la o temperatură de 160 de grade Celsius şi pune borcanele în interior, aşezate pe o tavă. Stinge cuptorul după 10 minute.

Vizualizări: 470

Comentează