..

INCREDIBIL! Patru tineri orfani, sclavi la o stână din Soroca

Munceau cât e ziua de mare, mâncau pe apucate şi atunci doar mămăligă, şi dormeau în grajd cu oile. În plus, nu primeau niciun ban pentru munca prestată! Este povestea a patru tineri, care acum doi ani şi-au finalizat studiile la şcoala-internat din satul Visoca, r. Soroca, şi care au fost aduşi în satul Voloave de către proprietarul unei stâne, cu scopul de a munci în proprietatea acestuia.

Denis Chetrari, Sandu Guzun, Igor Ceban şi încă un coleg de-al lor au fost luaţi ca să muncească la stâna proprietarului Mihai Melnic din satul Voloave. Acesta le-a propus tinerilor locuri de muncă pe proprietatea sa privată. Întrucât băieţii tocmai absolviseră şcoala-internat şi nu aveau o familie, au acceptat propunerea acestuia. Ajunşi la stână, tinerii au rămas uimiţi de numărul mare de animale, dar şi de diversitatea acestora printre care vaci, porci, cai, măgari. „Mi-am pus mâinile în cap când le-am văzut”, a declarat Igor pentru postul local de televiziune aicitv.

Coşmarul din viaţa lor

Din cauza grijilor pe care le au zilnic la stână, tinerii sunt nevoiţi să se trezească la ora patru dimineaţa. „Trebuie să mulgem oile până la ora şapte, apoi să dăm mâncare la vite şi la celelalte animale”, zice Sandu.

Băieţii mai spun că, deşi lucrează din zori până-n noapte, stăpânul nu doar că nu îi plăteşte, dar nici măcar nu le permite să bea o cană cu lapte, pentru că în caz contrar se pot alege cu o bătaie zdravănă. Mai mult, de doi ani de când lucrează la stână au şi uitat de bucatele gustoase pregătite de bucătăresele şcolii-internat, deoarece mâncarea lor zilnică este doar mămăliga. În speranţa că poate vor scăpa de toate nevoile şi grijile de aici tinerii au încercat de câteva ori să evadeze însă fără succes, fiindcă stăpânul era cel care îi aducea cu forţa înapoi. Iată de ce, în tot acest răstimp, ei au sperat că poate într-o zi cineva îi va ajuta să scape de acest coşmar.

Verdictul proprietarului

De cealaltă parte, proprietarul stânei a declarat pentru respectivul post tv că băieţii sunt bine hrăniţi, iar condiţiile în care stau nu sunt atât de proaste. „În toată seara ei mănâncă ceva din carne, jumări din borcan sau proaspete”, a afirmat proprietarul stânei. Întrebat de ce tinerii stau în astfel de condiţii mizerabile, Mihai Melnic susţine că şi ei au partea lor de vină, pentru că nu se spală. Cât despre bătaia aplicată tinerilor, proprietarul a declarat că el le este ca un „tată” care îşi mai permite  câteodată să-i „pişte” ori să-i tragă de păr. „Consider că asta nu-i straşnic. Şi dacă-i pun să facă un lucru mai bine, e tot în folosul lor”, precizează proprietarul.

Asistenta socială i-a salvat

Despre maltratarea celor patru tineri, Valentina Onică, şefa adjunctă la Direcţia Asistenţă Socială, Protecţie a Familiei a r. Soroca, ne-a declarat că a fost informată telefonic de către o doamnă, care nu a dorit să se prezinte. În cele din urmă dna Onică, împreună cu reprezentanţii Direcţiei sociale, au sesizat procuratura, poliţia, asistentul social comunitar pentru a se implica în acest caz.  Astfel, cu toţii s-au deplasat la faţa locului. „Şi într-adevăr cazul s-a adeverit”, a afirmat Valentina Onică, precizând că ulterior tinerii care suferă de retard mintal au fost luaţi de acolo şi plasaţi imediat în secţia de terapie a spitalului raional, loc în care se află până în prezent de mai bine de o lună. „Transferul în spital s-a efectuat din cauza că în raion nu există un centru special, dar şi din cauza că acestor persoane nu le-a fost stabilit gradul de invaliditate, motiv pentru care nu a fost posibilă nici măcar plasarea lor în azilul de bătrâni din raion. Zilele acestea, băieţii urmează să fie supuşi unui examen medical pentru a se putea stabili exact dacă suferă sau nu de retard mintal”, ne-a declarat dna Onică, precizând că acest caz se califică ca exploatare prin muncă şi trafic intern de fiinţe umane, iar proprietarul stânei s-a ales cu un dosar penal.

Totodată, expertul în asistenţă socială ne-a spus că deja s-au găsit persoane dornice să-i tuteleze pe aceşti tineri, însă, până nu li se va stabili gradul de invaliditate şi până nu va fi emisă decizia judecătorilor privind capacitatea de exerciţiu a acestor persoane, nu vor putea fi tutelaţi.*

Diana Burlacu

Vizualizări: 911

Comentează