În Letonia, formaţia „Accelerat” a fost bisată

În Letonia, formaţia „Accelerat” a fost bisată

Orchestra model de jazz „Accelerat” de la Şcoala de Muzică din Ungheni, în componenţa unei delagaţii conduse de viceprimarul Ghenadie Moroi, la sfîrşitul lui iulie, s-a aflat cîteva zile în oraşul leton Auce, situat la 100 de km de capitala ţării.
Înainte de a povesti despre evoluările formaţiei, conducătorul ei, Anatol Babici, a menţionat că în această ţară oamenii sînt foarte culţi şi disciplinaţi. De ce sînt aşa? Spune că aşa-s din copilărie. Interesant, ce li sa dat lor în copilărie şi nu ni s-a dat nouă? La ei, cică, din copilărie a fost trasată o linie dreaptă, dar, probabil, o au în sînge…
Formaţia model „Accelerat” (în Moldova sînt puţine ca ea) a plecat la Auce cu ocazia Zilei oraşului. De menţionat că orchestra de jazz condusă de Anatol Babici are deja 18 ani, în ea au cîntat cîteva generaţii de elevi ai şcolii de muzică. În acest răstimp orchestra a evoluat la radioteleviziunea română, la Filarmonica din Chişinău, cînd în capitala republicii se sărbătorea Ziua Ungheniului, în permanenţă a participat la diferite concursuri, festivaluri, mărturie fiind numeroasele distincţii, însă e pentru prima dată cînd au vizitat una din ţările baltice.
Chiar în prima zi, după ce s-au odihnit puţin de pe drum, au luat masa, au susţinut două concerte. Spectatorii au fost încîntaţi de evoluarea unghenenilor. Timp de trei zile au avut cîteva concerte, apoi au participat la unul comun, la care au evoluat oaspeţi din Franţa, Rusia şi alte ţări. Din cei 24 de membri ai orchestrei au plecat doar 10, de aceea pentru „a consolida” orchestra au fost invitaţi pofesorii Pavel Căpăţină, Victoria Ermoşchina şi Alexandru Mostovoi. Şi conducătorul orchestrei a fost nevoit să se înarmeze cu clarinetul său. Apropo, el e foarte recunoscător Violetei Ciumac care i-a acompaniat la pianul electric, solistei Magdalena Guţu, tuturor elevilor şi pedagogilor. Deşi au oboist, doar drumul a fost lung, copiii au rămas foarte mulţumiţi de călătoria care a devenit posibilă datorită primăriei orăşelului Auce care şi-a asumat cheltuielile legate de aflarea acolo, precum şi Primăriei Ungheni care a achitat costul deplasării.

Sursa: unghiul.info

vizualizări: 1375

Comentează