CEALALTĂ BASARABIE // Succes la Veneția

Vreme de 15 ani, Petru Dinjos a fost profesor la Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. A desfăşurat şi activitate artistică, pentru că timp de mai bine de două decenii a făcut parte din Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța”, după care a cântat în Orchestra Ministerului Afacerilor Interne. Avea o carieră frumoasă în Moldova, însă acum 12 ani a decis să ia drumul străinătății. Motivul? „Politica prorusă a guvernării m-a fugărit de acasă”, ne spune basarabeanul nostru, din Italia.

Central

Petru Dinjos a plecat în lumea mare nu pentru că acasă n-ar fi avut succes în carieră ori pentru că n-ar fi avut ce pune pe masă, ci pentru că nu mai putea răbda politica prorusă a celor care conduceau Republica Moldova.
„Şi-atunci mi-am luat lumea-n cap – am plecat în Italia”, își începe istoria muzicianul nostru.

Despre realizările sale

2

Timp de 15 ani a fost profesor de muzică la Liceul-internat Republican „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, 23 de ani a fost membru al Ansamblului Etnofolcloric „Tălăncuța”, iar mai apoi a cântat în Orchestra Ministerului Afacerilor Interne. A făcut sute de înregistrări radio și tv, iar în arhiva TVM se mai păstrează şi azi două filme realizate în cadrul Studioului teatral-muzical „Buciumașii”. Cu discipolii săi de la „Ciprian Porumbescu”, Petru Dinjos a participat pe la numeroase concursuri internaționale, de unde se întorceau de fiecare dată cu premii.
„Am avut o viață foarte frumoasă acasă, dar situaţia politică era insuportabilă”, ni se confesează omul de artă, cu tristeţe în glas.

În Italia, primii cinci ani au fost cei mai grei

3

S-a stabilit cu traiul la Veneția şi a decis să facă ceea ce făcuse și acasă – muzică. Deşi la început i-a fost greu, mai ales în primii cinci ani, azi ne spune că a meritat tot efortul.
Știa că Italia este o țară foarte bogată din punct de vedere cultural, însă decizia de a pleca anume acolo i-a părut riscantă la început, căci trebuia să se descurce de unul singur, într-o țară străină. Totuşi, le-a înfruntat pe toate.

Limba a învăţat-o uşor, pentru că ştia deja terminologia muzicală, care este în italiană, iar după doi ani se integrase deja într-o societate care până nu demult îi era complet străină.
Cea mai mare bucurie pentru muzicianul nostru a fost să-și aducă familia alături de el: soția Nadia și feciorul Doru s-au mutat şi ei în Italia, acum 10 ani.
„A trebuit să reluăm studiile, căci diplomele pe care le-am obţinut noi în Moldova nu erau recunoscute de autorităţile italiene. Așa că am redevenit studenţi. Eu am învăţat la Institutul de Contabilitate din Veneția trei ani, iar soția mea – cinci”, ne spune Petru Dinjos.

Despre „Armonia”

4

Împreună cu Doru, fiul lui, care acum are 27 de ani și este student la Academia de Arte din Veneția, a fondat Asociația Culturală „Armonia”.
„La început am fondat o altă asociație, însă am renunţat la ea când am văzut că unii membri ai acesteia încercau să facă politică sau să colaboreze cu partide din R. Moldova. Așa că mi-am fondat o altă asociație culturală, împreună cu membrii familiei mele. Noi promovăm valorile culturale româneşti şi îi ajutăm pe copiii conaţionalilor noştri să înveţe limba română, să cunoască folclorul și tradițiile noastre strămoşeşti. Vrem să demonstrăm tuturor că noi nu suntem ca rusul, care-a venit în Moldova și vrea să fie stăpân într-un stat care îi e străin”, povestește instrumentistul.

Are ucenici din România și Italia

5

Fire ambițioasă, Petru Dinjos a muncit ca să-și realizeze tot ce şi-a propus. A lucrat o vreme într-un alt domeniu decât cel al artei, pentru că, spune domnia sa, „din punct de vedere financiar, în Italia e mai convenabil să fii şofer sau sudor decât profesor de muzică”. Însă după cinci ani a revenit la ceea ce știe el să facă cel mai bine – muzică.
La început, oferea lecții particulare instrumentiștilor unei fanfare, chiar la el acasă. Astăzi însă oferă ore doar în cadrul asociației. Taxa lunară de studii constituie 100 de euro, iar lecţiile au loc patru zile pe săptămână. Printre ucenicii lui se numără români de pe ambele maluri ale Prutului, dar și italieni.
Acum trei ani, Petru Dinjos și-a mai realizat un vis: și-a deschis o școală de muzică. Este mândru de fiecare elev al său, iar cu unii dintre aceştia participă la concursuri de muzică organizate în R. Moldova.

„Noi am făcut deja Unirea!”

6

Anul acesta, basarabeanul nostru a mai bifat un succes: și-a fondat o orchestră de fanfară din care fac parte 15 muzicieni, iar primul spectacol l-au avut anul acesta, pe 25 aprilie.
Pe lângă frumoasele activități pe care le are alături de familia sa, omul de artă acceptă și invitațiile de a cânta pe la petrecerile private ale românilor din Italia.
„Noi, aici, am făcut deja Unirea, căci nu mai ţinem cont cine şi de pe ce mal al Prutului vine – suntem cu toţii români!”, afirmă domnia sa.

„Mă doare sufletul…”

7

Viața unui muzician în Italia este la fel de grea ca și a unui coleg de breaslă de-al său din R. Moldova. Petru Dinjos ne mărturisește că ar reveni chiar mâine la baștină, dacă situaţia politică de la noi s-ar schimba.
„Aș avea o deosebită plăcere să vin acasă și să desfăşor pe pământul meu toate aceste activități, dar când văd ce se întâmplă în Moldova, prefer să rămân aici… Nu sunt materialist şi nu lucrez ca să mă îmbogățesc – vreau doar să promovez cultura. Nici nu pot să exprim în cuvinte cât de tare mă doare sufletul când văd ce se petrece în statul în care m-am născut. Acum, când am cunoscut o altă viaţă, cred că m-ar înăduşi şi mai mult politica murdară de acolo. Ș’apoi, eu nu pot rămâne indiferent când văd ce fac cei de la guvernare. Am plecat pentru că aveam probleme mari și la serviciu, cu unii colegi moldoveni care erau mai răi ca rușii. Ei nu acceptau ideea că limba pe care o vorbim e româna și nu preţuiau valorile poporului nostru”, ne-a declarat profesorul de muzică.
Muzicianul consideră că, de când a emigrat el, starea de lucruri în R.Moldova s-a agravat. În fiecare seară, după ce află noutățile de acasă, ajunge la aceeaşi concluzie: „Mi-i groază de tot ce se întâmplă acolo…”.

„Intelectualitatea s-a vândut guvernului corupt”

8

Susține că majoritatea basarabenilor iau drumul străinătății pentru că acasă nu sunt prețuiți la adevărata lor valoare.
„Este prețuit acela care susţine politica murdară a celor de la conducere. Eu însă nu m-am vândut niciodată. Dacă s-ar îmbunătăți situația în R. Moldova, m-aș întoarce imediat la baștină, pentru că acolo m-aș simți mult mai bine. Îmi iubesc țara, însă m-a alungat de acasă propaganda rusă. Dacă ar fi să recitim istoria, am fi mândri de originile noastre şi ne-am apuca să facem ordine în Moldova. N-am mai permite unuia ca Dodon să-și bată joc de părinții noştri și de istoria noastră! Din păcate, constat că și intelectualitatea noastră s-a vândut, căci mulţi fac jocul lui Dodon și a adepților Kremlinului”, susține muzicianul, profesor de instrumentele de suflat la Veneţia.

În luna iunie a anului viitor, Petru Dinjos va veni pentru câteva zile în Republica Moldova, căci un elev de-al său va participa la Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți „Eugen Coca”. Până atunci însă, alături de ucenicii săi, basarabeanul pregăteşte concertul de Crăciun pe care-l vor susține pentru românii din Italia.

1

Lena NEGRU