#NEVEDEMLABIBLIOTECA // Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, 140 de ani de la inaugurare

#NEVEDEMLABIBLIOTECA // Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, 140 de ani de la inaugurare

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a împlinit 140 de ani. Cu această ocazie, în perioada 17-19 octombrie 2017 se desfăşoară mai multe evenimente.
Pe 17 octombrie a fost organizat Maratonul utilizatorilor, în cadrul căruia s-au întrunit utilizatori din filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și suburbiile municipiului Chișinău, precum și din bibliotecile publice raionale: Criuleni, Ialoveni, Dubăsari, Orhei, Strășeni, Hâncești, Nisporeni. La Maratonul au participat circa 60 de utilizatori din bibliotecile publice vizate, care au avut posibilitatea să dezvolte abilități și competențe, prin diverse forme de interacțiune: training-uri, brainstorming, discuții, experimente, jocuri, servind drept platformă de instruire și interacțiune între bibliotecari și utilizatori. Participanții la maraton au asistat la instruiri și demonstrații, ghidați de bibliotecari la următoarele sesiuni: crearea articolelor pentru Wikipedia; scanarea coperților publicațiilor din colecția Moștenire; elaborarea unei interfețe atractive pentru catalogul electronic al BM „B.P. Hasdeu”; crearea unui prototip de design atractiv pentru un maker space în bibliotecă.
Pe 18 octombrie, Departamentul Studii și cercetări, în colaborare cu Centrul Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari a organizat „Ignite: servicii de bibliotecă”, care a avut drept scop de a face publică experiența serviciilor moderne livrate comunității chișinăuiene de către bibliotecile-filiale, oferindu-le bibliotecarilor șansa să se producă ca vorbitori publici profesioniști. Ignite (Ignite Talks) este conceput drept o serie de prezentări în care participanții bibliotecari-formatori au cinci minute pentru a vorbi despre serviciul implementat însoțit de 20 de diapozitive, asigurând expunerea timp de 15 secunde fiecare, tranzitate automat.
Iar pe 19 octombrie, începând cu ora 14:00, în cadrul Bibliotecii Centrale va avea loc evenimentul festiv consacrat aniversării a 140-a a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. În cadrul activității vor fi mesaje aniversare și lansarea unor cărți elaborate și coordonate de departamentele Studii și cercetări și „Memoria Chișinăului”: Chișinău: bulevarde, străzi, piețe și parcuri. Ghidul enciclopedic; Chișinăul în teatru. Imaginea orașului Chișinău în spectacole.

 

biblioteca
Biblioteca Municipală din Chișinău a fost deschisă la 19 octombrie 1877, atunci când primar a fost Carol Schmidt. Colecția era constituită din 8073 volume, cărți și reviste, cedate orașului în urma închiderii, din lipsă de mijloace, a Bibliotecii Guberniale, ultima fiind înființată în 1832. În 1902 Biblioteca Publică Municipală Chișinău acumulează 40 000 de volume.
În momentul Unirii cu România biblioteca poseda aproximativ 100.000 volume, dintre care 200 volume în limba română, restul publicațiilor fiind în limba rusă, franceză, germană etc.
După 1918 Biblioteca a fost reorientată spre o activitate națională. La 1932 din aproximativ 110 000 volume erau – în limba română 13.608 volume, iar în limba rusă 93.800.
În 1941 odată cu începerea celui de-al II-lea război mondial biblioteca a fost distrusă într-un incendiu. Din 1902 și până la 1940 biblioteca a funcționat în localul Primăriei Municipiului Chișinău.
În primii ani de activitate biblioteca oferea serviciile împrumut, sală de lectură, serviciul prelucrare a documentelor, o bibliotecă itinerantă și 4 puncte de servire.
Din 1988 Biblioteca Municipală poartă numele omului de cultură român Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu este o rețea de biblioteci publice compusă din 27 de filiale, situate în cele cinci sectoare ale orașului Chișinău. Sediul central este amplasat în centrul orașului, într-o clădire-monument istoric.
Fondul tradițional și cel electronic cuprinde peste 1 mln de volume cu profil universal: ediții de referință, monografii, beletristică, literatură științifică, cartea de artă, volume pentru copii.