Povestea canadiană a unei chişinăuiene

Olesea Rotaru-Crivoi şi soţul ei şi-au deschis o afacere în oraşul Laval

În urmă cu 10 ani, Olesea Rotaru-Crivoi a plecat în Canada, acolo unde emigrase soţul ei. Ţara a impresionat-o din prima, aşa că au decis să se stabilească acolo definitiv. Vreme de şase ani au locuit la Montreal, apoi s-au mutat în oraşul quebecoaz Laval. Iniţial a lucrat în calitate de consilier în securitate financiară la compania Industrielle Alliance, iar pentru că se descurca foarte bine, a fost avansată în funcţia de director de vânzări. Dar acum câteva luni a renunţat la job şi, alături de soţul ei, şi-a deschis o afacere în domeniul asigurărilor.

1

Când Olesea era în clasa a VII-a, profesoara a întrebat-o pe ea şi pe colegii săi de clasă ce vor să devină când vor creşte mari. Ceilalți strângeau din umeri, ea însă ştia de pe atunci ce vrea: „O să mă fac designer vestimentar!” a spus Olesea.
Tânăra a moştenit pasiunea pentru croitorie de la mama ei şi de la bunica, pe care îi plăcea să le urmărească lucrând la maşina de cusut. A furat meserie de la ele încă din copilărie, astfel că la vârsta de 14 ani şi-a făcut singură un costum de baie. Mai târziu şi-a cusut şi cămăşi, fuste şi rochii, iar când avea 16 ani croia deja haine pentru clientele mamei sale.

Studentă la USM

„Mi s-a întâmplat să încep lucrul la o haină dimineaţa, iar până-n seară să ies în drum îmbrăcată-n straie noi. Mă înnoiam aproape zilnic, ba cu o fustiţă, ba cu o rochiţă. Iar când maşina de cusut era ocupată de mama, coseam cu mâna. Apoi am făcut şi cursuri de croitorie, iar eu eram una dintre cele mai bune fete din grupă. Dintotdeauna mi-am dorit să devin designer vestimentar, chiar dacă ştiam că în Moldova nu prea ai şanse să te afirmi”, îşi începe istoria chişinăuiana.
Cum îi plăcea să-i ajute pe cei din jur, a decis să-şi facă studiile la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii de Stat din Moldova.

2
Cei care o cunoşteau o invidiau şi îi ziceau că este o norocoasă, că îi merge în toate, însă ea susţine că omul îşi face norocul singur, muncind.
Pe parcursul studiilor nu a renunţat la pasiunea pentru cusut. Rămasă fără tată, cu mama bolnavă şi o soră mai mică, ea şi fratele ei au trebuit să muncească pentru a întreține familia. După lecţii, venea acasă şi cosea haine pentru cliente, apoi mergea la serviciu – câteva ore pe zi lucra la un supermarket din capitală.
Timp de trei ani a ţinut-o în acest ritm, însă nu s-a plâns niciodată, chiar dacă nu i-a fost uşor deloc.

Un deceniu în Canada

3

În ultimul an de studii, în perioada stagiului de practică, şi-a găsit un loc de muncă în serviciul public, iar un an mai târziu i s-a propus să conducă Direcţia Asistenţă Socială a sectorului Buiucani. Dar a refuzat oferta de angajare, căci între timp l-a cunoscut pe Andrei, care i-a devenit soţ şi de dragul căruia a plecat în Canada, unde emigrase acesta.
„Am plecat din Moldova pe 2 februarie 2008. Aici iernile sunt friguroase şi cu multă zăpadă, cum erau odinioară şi în Moldova. Îmi place foarte mult Canada, deşi când am ajuns aici eram speriată pentru că nu cunoşteam engleza şi franceza suficient de bine. Însă aici statul are grijă de nou-veniţi, ajutându-i să se integreze şi organizând pentru aceştia cursuri. Vreme de un an şi jumătate am luat ore de engleză, apoi am dat admiterea la o universitate de aici şi mi-am echivalat şi diplomele de acasă. Iar când eram în ultimul an de studii am aflat că sunt însărcinată cu băiatul meu, acum în vârstă de cinci ani. Cât am umblat la cursuri de engleză, m-am împrietenit cu profesoara mea, o italiancă. Ea l-a botezat pe Andrei, iar eu am devenit croitoreasa întregii sale familii”, ne povesteşte Olesea, zâmbind.

Şi-au cumpărat un apartament în oraşul Laval

4

Au stat şase ani la Montreal, apoi s-au mutat în oraşul Laval, unde şi-au cumpărat un apartament, iar chișinăuiana voia cu orice preţ să-şi găsească un job. Şi l-a găsit la Industrielle Alliance, o companie de asigurări şi plasamente care-şi avea sediul nu departe de casa lor. Iniţial s-a angajat în calitate de consilier în securitate financiară, iar peste un an şi trei luni a fost avansată în funcţie, devenind director de vânzări. Dar acum câteva luni a renunţat la job şi, împreună cu soţul ei, şi-au deschis o afacere în domeniul asigurărilor.
Le merge foarte bine şi spun că nu se mai întorc în Moldova. Fratele Olesei locuieşte şi el în Canada, la fel ca şi socrii ei, iar pe viitor basarabeanca intenționează s-o aducă acolo şi pe mama sa.

Despre Moldova

5

De curând, după o pauză de opt ani, Olesea Rotaru-Crivoi a fost în R. Moldova împreună cu fiul ei, pentru a-i arăta acestuia unde s-au născut şi au copilărit părinţii lui.
„În Moldova am văzut foarte multe case scumpe şi blocuri de locuit noi. Pentru salariul pe care-l primim noi în Canada, preţurile de acasă sunt accesibile, însă pentru salariul moldovenilor acestea sunt foarte mari. Drumurile au fost şi au rămas în stare deplorabilă, în schimb majoritatea automobilelor care circulă pe acestea sunt scumpe. Căci aşa-i la noi – poţi să n-ai ce pune pe masă, dar trebuie să ai maşină de fiţe!
Am mai remarcat că, spre deosebire de canadience, fetelor din Moldova le place falsitatea: fiecare a doua are extensii de gene şi sprâncenele tatuate”, ne mai povesteşte basarabeanca.

A lansat două colecţii de haine

6

În Canada, cel mai mult îi duce dorul mamei sale, unicul om apropiat care i-a mai rămas în Republica Moldova, căci sora ei mai mică e stabilită cu traiul în Franţa.
Nu-i lipsește gustul bucatelor din copilărie, căci în magazinele ruseşti din Canada se vând şi produse importate din R. Moldova.
„Avem tot ce ne dorim. Canada este ţara perfectă pentru a ne creşte copiii, natura e foarte frumoasă, aerul e curat şi avem unde ne petrece timpul liber. De aceea cei ce vin aici adună bani, îşi cumpără o casă şi nu mai vor să plece din această ţară. Şi apropo, aici sunt mulţi moldoveni”, ne mai spune tânăra.
De când s-a mutat în Canada, Olesea Rotaru-Crivoi a lansat două colecţii de haine, una în 2014 şi alta în 2017. La cea din urmă a lucrat împreună cu mama ei, toate ţinutele fiind croşetate.
Pe viitor, basarabeanca speră să-şi deschidă un atelier, căci nu vrea să renunțe la pasiunea pe care o are pentru designul vestimentar.

Lena NEGRU