Pomană de la socialiști // Pentru a rezolva problema salariilor bucătarilor din grădiniţe, socialiştii au propus să li achite acestora un adaos de 500 de lei la salariul lor de 1000

Pomană de la socialiști // Pentru a rezolva problema salariilor bucătarilor din grădiniţe, socialiştii au propus să li achite acestora un adaos de 500 de lei la salariul lor de 1000

Consiliul municipal a votat marți, 12 septembrie, proiectul socialiștilor privind acordarea unui adaos de 50% la salariul bucătarilor, bucătarilor auxiliari și al dădacelor care lucrează în grădiniţele din capitală. Pentru acest adaos din bugetul de rezervă vor fi alocate 3 milioane de lei din cele 10 milioane rămase. Cele 50%, conform specialiștilor, constituie aproximativ 500 de lei, un adaos mizer, care nu va diminua amploarea plecării acestora din grădiniţe.

Tatiana Mocanu, bucătăreasă la Grădinița nr. 100 din Chişinău, ne spune că acest adaos la salariu nu va rezolva problema plecării bucătarilor. „Eu primeam 1080 de lei, din acești bani cumpăram niște medicamente și mergeam o dată la magazine. Şi atât. Pentru ca bucătarii să nu plece ar trebui un salariu de cel puţin 3.000 de lei”, ne-a spus ea, aflându-se pe moment în concediu de îngrijire a copilului.

Nici părinții nu sunt mulțumiți de această soluție. „Asemenea adaos nu are cum să schimbe condiția financiară a educatorilor și bucătarilor. În cazul în care s-ar urma exemplul României și s-ar stabili un plan de majorare anuală a salariilor, cred că, în doi–trei ani, se va ajunge la un salariu cât decât decent”, menționează Sabina Popov, părinte.

Lutenco: „O picătură în paharul omului care se usucă de sete”

Socialiștii recunosc că acest adaos nu este suficient pentru bucătari, dar pe moment nu există alte căi. „Soluția propusă este una imediată până vom găsi o rezolvare pe un termen mai mare”, scrie pe rețelele de socializare socialistul Ion Ceban, care a ridicat în 2016 un salariu lunar de 10.450 de lei. Conform Autorității Naționale de Integritate, soția consilierului municipal a primit în 2016 o indemnizație de la Compania Națională de Asigurări Sociale de 50.400 de lei, bani pentru care un bucătar trebuie să lucreze patru ani și două luni.

1.600 de angajaţi lipsesc în cele 158 de instituții de educație timpurie din municipiul Chișinău, conform ultimelor date statistice.

Consilierul din partea fracțiunii PPEM, Victor Lutenco, susține că acest adaos de 500 de lei la salariile angajațiilor din grădinițe este „ca o picătură în paharul omului care se usucă de sete”. „Nu faci nimic cu 500 de lei. De exemplu, dacă socialiștii ar reorienta cele 3,5 milioane de lei dintr-un alt proiect de-al lor (compensație pentru transport), ar fi suficient să asigure un adaos de aproape 3.200 de lei lunar la salariul bucătarului. Acest adaos are mai mari șanse să atragă bucătarii și se câștigă timp pentru soluții mai bune”, susține consilierul. Fracţiunea PL a propus o indexare cu 100% a salariilor acestei categorii de angajați, însă Direcţia Finanţe a Primăriei Chişinău a anunţat că nu are asemenea resurse.

Viorel Chivriga: „Acestea nici nu pot fi numite salarii”

Angajații din RM au cele mai mici salarii din Europa, iar cu astfel de adaosuri problemele nu se vor rezolva. „Acestea nici nu pot fi numite salarii. Astfel de remunerări nu vor rezolva problemele. Mai întâi, trebuie atrase venituri în bugetul de stat și schimbată paradigma în ceea ce privește salarizarea pentru anumite categorii”, menționează expertul la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

Părinții au lansat o petiție online prin care solicită elaborarea și implementarea unui plan complex de măsuri pentru depășirea situației de criză din grădinițele din mun. Chișinău, dar și din întreaga republică. În petiție se menționează că sistemul educațional preșcolar a intrat într-o profundă criză, care se manifestă prin lipsă de cadre didactice și auxiliare, lipsă de bucătari și ajutori de bucătari, salarii sub limita minimului de existență, condiții nesatisfăcătoare pentru aflarea copiilor în aceste instituții, alimentație necorespunzătoare, corupție etc.

Am încercat să aflăm opinia unor juriști, ONG-uri, apărători ai drepturilor omului în situația în care doar angajații grădinițelor din capitală vor avea parte de acest adaos mizer la salariu, însă nimeni nu ne-a oferit un răspuns. Juriștii de la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Calității ne-au comunicat: „Nici pe site-ul primăriei nu am găsit decizia, pentru a veni cu o reacție este nevoie de documente oficiale”.

Carolina Chirilescu