Jenant! Şevciuk la CEDO

Jenant! Şevciuk la CEDO

Evgheni Şevciuk, fostul lider separatist de la Tiraspol, pe lângă faptul că s-a refugiat în dreapta Nistrului, a angajat doi avocaţi de la Chişinău pentru a-şi apăra interesele în instanţele de judecată de la Tiraspol. Pe numele său au fost deschise cinci dosare penale, în doar două zile, imediat după anularea imunităţii şi tuturor garanţiilor de către aşa-numiţii „deputaţi” din sovietul suprem.

Avocaţii lui Şevciuk, Veaceslav Ţurcan şi Maxim Belinschi, se plâng că le este limitat accesul la dosar şi nu exclud că, în cele din urmă, se vor adresa la CEDO unde vor reclama încălcarea dreptului la un proces echitabil. Potrivit avocaţilor, cauzele penale pe numele lui Şevciuk sunt intrumentate de aşa-numitul „comitet de anchetă” de la Tiraspol. La 26 iulie curent, ei au solicitat să fie acceptaţi să particepe în cadrul dosarului, dar au primit refuz.

Fostul lider separatist, Evgheni Şevciuk, s-a refugiat, la 28 iunie curent, la Chişinău, după ce aşa-numitul parlament de la Tiraspol i-a ridicat imunitatea, acuzându-l de acte de corupţie şi abuz de putere. Şevciuk a interzis din 2013 definitiv accesul a peste 5.500 de oameni la pământurile lor de dincolo de drumul Râbniţa–Tiraspol. A îngreunat şi mai mult circulaţia cetăţenilor RM de pe un mal pe altul, iar chiria pentru şcolile cu predare în limba română din Transnistria a atins cote exorbitante. Şi, cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu au întreprins nicio acţiune pentru a-l trage la răspundere.

Şeful comitetului de anchetă i-a informat că unul din dosare conţine inscripţia „secrete de stat” şi, din această cauză, rmn interzice accesul „avocaţilor străini” la dosar. Întâmplător sau nu, cele cinci cauze penale au fost conexate printr-o ordonanţă emisă chiar în ziua când cei doi avocaţi s-au adresat la comitetul de anchetă. „În viziunea noastră, E. Şevciuk este tras la răspundere pentru fapte inventate. Întregul proces seamănă cu o răzbunare din partea actualei conduceri. Deşi Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru presa ucraineană, i-a propus lui Şevciuk să-şi delege apărătorii, nu suntem admişi şi puşi în imposibilitatea de a contesta actele procesuale din dosar”, a spus Belinschi.

„Cei de la Tiraspol îşi sapă groapa”

Între timp, miliţia transnistreană a descins cu percheziţii, inclusiv la părinţii lui Evgheni Şevciuk, dar şi la părinţii soţiei acestuia. Avocaţii au amintit că părinţii lui Şevciuk au cumpărat un teren şi au construit o casă în satul Stroieşti în 2003, pe când Şevciuk nu era lider al rmn. Anchetatorii au aplicat sechestru şi pe averea părinţilor săi, cu scopul de a recupera eventualul prejudiciu pe care l-ar fi comis fostul lider al republicii autoproclamate.

„Noi nu suntem de acord cu multe ilegalităţi din regiunea transnistreană, dar aceste ilegalităţi au conotaţii extrem de periculoase. Dacă şi asemenea persoane sunt persecutate, apare întrebarea: cine este următorul? Vreun deputat din sovietul suprem? Dl Krasnoselski? Deci, ei îşi sapă groapa prin faptul că a pornit aceste dosare îndreptate împotriva celor care, potrivit aşa-numitei legislaţii transnistrene, dispun de imunitate şi ocupă anumite funcţii”, a spus Belinschi.

Avocaţii au declarat că vor sesiza conducerea RM şi Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău despre faptul că le este limitat accesul la dosar. Totodată, au remarcat că, deşi le este interzis accesul la dosar, invocându-se „secretul de stat”, în presa din stânga Nistrului găseşti întreaga fabulă.

Fostul lider separatist, Evgheni Şevciuk, s-a refugiat, la 28 iunie curent, la Chişinău, după ce aşa-numitul parlament de la Tiraspol i-a ridicat imunitatea, acuzându-l de acte de corupţie şi abuz de putere. Şevciuk a interzis din 2013 definitiv accesul a peste 5.500 de oameni la pământurile lor de dincolo de drumul Râbniţa–Tiraspol. A îngreunat şi mai mult circulaţia cetăţenilor RM de pe un mal pe altul, iar chiria pentru şcolile cu predare în limba română din Transnistria a atins cote exorbitante. Şi, cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu au întreprins nicio acţiune pentru a-l trage la răspundere pentru uzurparea puterii, pentru că a atentat la integritatea teritorială, cât şi pentru faptul că a supravegheat contrabanda din Transnistria în Moldova şi în alte părţi.

Svetlana Corobceanu