„Veniți să descoperiți realitatea pe marele ecran”

Interviu cu președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, directorul OWH Studio, Virgiliu Mărgineanu

Producătorul vorbește despre organizarea celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar (FIFD) CRONOGRAF, despre publicul care vine să privească film, despre calitatea filmelor și numărul de state participante la festival. Virgiliu Mărgineanu se referă și la unele lucruri care se vor organiza în acest an în premieră. De asemenea, aflăm care este starea cinematografiei din Republica Moldova, perioada de stagnare a ei și în ce an va renaşte cinematografia națională.

 – Stimate Virgiliu Mărgineanu, cum se desfăşoară pregătirile pentru CRONOGRAF?

În acest an pregătirile decurg foarte greu. E vorba de probleme financiare, greu de rezolvat, pe care le vom depăși, pentru că mai sunt două săptămâni până la începutul festivalului, 25 mai. Cu toate acestea, partea artistică a „Cronograf”-ului merge bine. Avem filme remarcabile în cadrul festivalului. Și un festival valorează dacă sunt filme bune în concurs. Mulțumesc juriului de preselecție care a muncit câteva luni și a reușit să ne ofere nouă și publicului spectator filme foarte bune.

– Vedeți o evoluție a festivalului de la prima ediţie la cea curentă?

Există o creștere și nu numai de la prima ediție, dar chiar de la cea de anul trecut la cea din acest an. Festivalul se extinde. Anul acesta am avut participanți din peste 86 de țări. Toate aceste state au trimis filme. Promovarea acestui eveniment a fost făcută prin intermediul altor participanți, al Internetului. Vestea s-a dus și regizorii, documentariștii ne-au trimis lucrările lor. Ne bucurăm. Să fii cunoscut în atâtea state și toți să-și dorească să participe la Festival, aș spune că FIFD CRONOGRAF îşi merită deja laurii. Am ajuns până la a XIV-a ediție, aș vrea ca el să continue. Republica Moldova are nevoie de un asemenea eveniment. Din momentul când l-am făcut cunoscut nu doar aici, dar și în afara granițelor, rămân convins că nu are nevoie să se oprească și este o carte de vizită a statului nostru, prin care reușim să promovăm imaginea pozitivă a Republicii Moldova.

– Câte persoane fac parte din staful FIFD CRONOGRAF?

15 persoane sunt angajate, dar avem circa 30 de voluntari care lucrează doar în luna mai, când se organizează festivalul de film documentar. Până la începerea festivalului avem mulți colaboratori din afară. Este vorba de juriul de preselecție, care sunt reprezentanți ai Uniunii Cineaștilor, profesori de la AMTAP, colegi de-ai noștri din afara statului, care ne ajută să promovăm festivalul și să selectăm filme bune.

– Cine va fi în juriu în acest an?

Păstrăm tradiția de a prezenta Republica Moldova la FIFD, respectiv, președintele juriului va fi actorul și regizorul Valeriu Andriuță, stabilit la București, dar care a jucat în multe filme, a câștigat câteva premii, anul acesta va participa la Festivalul de film de la Cannes. E o onoare pentru noi că a acceptat să fie președintele juriului și suntem siguri că va reuși să facă față de a fi președinte al un juriu internațional. Ceilalți membri din juriu sunt din Polonia, Belgia, România, Armenia și Republica Moldova.

– Câte filme sunt în concurs? Neoficial, se vorbește că filmele documentare produse la noi sunt mai slabe decât în anii precedenți.

În general, filmele din acest an sunt foarte bune. Cele autohtone lasă de dorit. Nu e vina noastră, dar e vina industriei cinematografice din Republica Moldova. Se produc filme din proprie inițiativă de către cei care doresc s-o facă. Abia în 2018, sperăm că vom avea filme bune, pentru că există Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și s-au alocat bani de la stat. În concurs, la Secțiunea principală, concurează 16 filme, Secțiunea Scurtmetraje – 5, Secțiunea cadRo – 12, Secțiunea Un Like pentru Documentar – 10.

Și pe lângă asta avem multe filme în afara concursului. Sunt filme tematice: Cronograf & Music – 4 filme, Cronograf Junior – 3 filme, Proiecție specială dedicată femeilor – 2 filme, Proiecții la muzeu – 4 filme, Apartamentul Dechis – 5 filme, Premiere – 5 filme. Cronograf & Music îl vom proiecta într-un mod deosebit, în aer liber, pe pietonala din Chișinău, în perioada 26-29 mai. Este un proiect inovator, premieră pentru Chișinău, susținut de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Pe o scenă mare, de la ora 19.00 la 21.00, vor cânta diferite formații de muzică de diferit gen, iar de la ora 21.00 până la 23.00 vom proiecta filme. Intrarea e liberă. Sper să avem timp bun ca să savurăm aceste patru seri frumoase, să ascultăm muzică și să privim filme.

În luna iulie, începe al doilea proiect, urmare a FIFD CRONOGRAF. Este vorba de „Cronograf Tur”. Mergem cu proiecții de film în douăzeci de localități din R. Moldova. Practic, în fiecare weekend, avem vizite în 2-3 localități. Și toată vara echipa CRONOGRAF este în teritoriu. Vom proiecta în acest an filme bune cu tematică ecologică. Credem că vom fi susținuți și de Fondul Ecologic Național.

– Câți dintre cei care s-au înscris la FIFD sunt din Republica Moldova?

Avem doar la secțiunea locală, 8 filme. Ca de obicei, ne place să avem filme autohtone în premieră absolută. Anul acesta avem patru filme în premieră în regia lui Valeriu Andriuță, în regia lui Călin Laur, a Luciei Lupu și a lui Victor Gălușcă. Mai avem și trei filme din afară, care vor fi proiectate în premieră în timpul festivalului.

– Recent, ați fost ales președinte al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova. Care este soarta cinematografiei noastre? Există vreo șansă de a renaște?

Îmi place să fiu optimist și ceea ce facem noi în domeniul cinematografiei facem pentru a nu lăsa în stagnare acest domeniu și să încercăm să-l repunem pe picioare și să repornim industria cinematografică. Până acum, cred că pot fi văzute niște rezultate și aprobarea Legii cinematografiei, înființarea Centrului Național al Cinematografiei și finanțarea în premieră absolută de la stat a producției de film pentru anul 2017. În 2018, vom putea face o evaluare a filmelor produse în acest an. Anul 2017 este punctul de renaștere a cinematografiei naționale și, de acum înainte, cineaștii nu vor avea dreptul să mai spună că nu au produs un film pentru că nu există susținere financiară.

– Avem regizori care ar turna documentare și ar putea concura la festivaluri internaționale de film?

Vorbesc nu numai despre filmele documentare, dar în general despre cinematografia moldovenească. Cred că avem. Cineaștii din R. Moldova pot fi divizați în trei categorii: prima categorie, cei mai experimentați, care au făcut facultatea la Moscova, care au lucrat la „Moldova-Film”, care au contribuit la formarea arhivei naționale de film. Acolo sunt lucrările realizate de ei. În ultimii douăzeci de ani nu s-a produs nimic și a fost o perioadă de stagnare. A doua categorie sunt cei care au plecat primii la studii la București, unde au făcut Academia de Teatru și Film din București, care s-au întors aici și încearcă să vină cu un alt curent cinematografic din vest. Au făcut mai mult filme pe bază de proiecte, neavând o finanțare de la stat. A treia generație este cea nouă, care au studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din R. Moldova. Sunt studenții profesorului Vlad Druc și ai altora. Toate aceste categorii sunt resursele umane care stau la baza cinematografiei. Pe ei putem miza în crearea filmelor. Putem găsi o linie de colaborare între cele trei generații, în așa fel încât profesorii noștri să ne consulte în tot ce înseamnă film, iar tinerii cu energia și cu viziunile lor moderne, performante, actuale să accepte consilierea profesorilor. Profesia de cineast nu se învață doar din cărți și privind televizorul. Meseria de regizor se învață pe platoul de filmare. Din acest an sper că vom putea crește o generație de regizori profesioniști odată cu începerea producerii filmelor.

– Cine sunt spectatorii FIFD CRONOGRAF?

Este un public puternic. Spectatorii sunt culți, educați, care citesc cărți, privesc filme. O spun regizorii noștri care vin la festival și sunt încântați de publicul din sală. După proiectarea filmelor urmează discuții despre film. Este un punct tare al festivalului, când publicul are posibilitatea să discute cu autorii și protagoniștii filmelor. Regizorii susțin că întrebările sunt interesante, curioase, iar prin intermediul lor se vede că publicul a fost pătruns de mesajul filmelor. Menționez că numărul spectatorilor crește de la un an la altul.

– Împreună cu soţia Dvs., sunteţi fondatorul şi realizatorul unui eveniment cultural unic. Cum e să lucraţi alături?

Lucrăm împreună de la început, din 1999, de când a fost înființat OWH Studio. Festivalul l-am inițiat împreună. Depunem multă energie, suflet, efort. Festivalul îl pregătim un an ca să-l organizăm timp de o săptămână. Avantajul este că Leontina se ocupă de partea artistică și eu de cea administrativă. Selectarea, programarea filmelor e pe seama Leontinei care este şi directorul artistic al OWH Studio. Ea face parte din juriul de preselecție. Anul acesta au fost peste 800 de filme. Din luna ianuarie juriul de preselecție privește filme zi și noapte. E o muncă enormă, dar și plăcută, cum spunea Vlad Druc, pentru că observi diferite tendințe în film. Avem o echipă care munceşte cu multă abnegaţie.

– Fetele Dvs. se implică şi ele?

Da. Anul acesta le-am dat sarcina să fie responsabile de secțiunea ”Un like pentru documentar”, dedicată adolescenților. Elena și Ioana, 15 și, respectiv, 17 ani, sunt la vârsta când pot să facă promovarea secțiunii, să adune public, să facă jurizarea. Se implică și la traducerea filmelor din limba engleză în română. Mă bucur. Au prins repede ce responsabilități au. Cea mică, Elena, face 15 ani chiar în ziua când se lansează CRONOGRAF.

– Cum este tata Virgiliu Mărgineanu?

Fericit să fie tată de fetițe. Cred că toți părinții sunt fericiți. Tații de fete sunt mai fericiți (râde). Deciziile le luăm împreună. În discuțiile noastre cu Leontina, spuneam că deja fetele sunt cele care se impun mai mult, chiar uneori decizia le aparține, dar nu fără participarea noastră. Ne bucurăm că iau decizii corecte. Acest lucru este și rezultatul educației noastre corecte.

– Un mesaj pentru cei care vor veni la CRONOGRAF în acest an. Ce-i așteaptă?

Veniți să descoperiți realitatea pe marele ecran. Este viața noastră transpusă în imagini.

Interviu realizat de Victoria Popa