Costurile vieții în RM // Cum se descurcă un pensionar de 82 de ani

Tudor Buzuleac, comuna Balatina, raionul Glodeni, are 82 de ani și primește lunar de la stat o pensie de 1100 de lei, în timp ce minimul de existență pentru pensionari constituie 1494,8 lei, conform Biroului Național de Statistică. Vara, bătrânul plăteşte lunar pentru energia electrică circa 70-80 de lei, iarna suma ajunge la 150 de lei. Pentru a umple butelia de gaz moșul scoate din buzunar lunar 70 de lei. Lemnele pentru foc îl costă 3000 de lei, bani pe care îi adună din primăvară până toamnă. Cei mai mulți bani pensionarul îi cheltuie pentru medicamente, lunar câte 500 de lei. Din banii ce mai rămân, circa 250 de lei, bătrânul cumpără de mâncare, pâine, lapte, legume și mai rar carne. Pentru cota valorică acesta primește anual, împreună cu nevastă-sa Zinaida, 300 kg de grâu, 60 kg de floarea-soarelui și 10 kg de zahăr.

În plus, sleit de puteri, acesta lucrează grădina din spatele casei, unde cultivă roșii, castraveți, fasole. Nu se plânge pe viață deoarece are în bătătură şapte găini, un cocoș și două rațe mute. Moșul spune că nu ține minte când și-a procurat ultima oară o haină nouă sau o pereche de încălțăminte, poartă ce îi aduc fetele, haine rămase de la gineri. Copiii și nepoții sunt cei care îl ajută financiar pe parcursul anului și la treburile prin gospodărie, altfel nu ar supraviețui.

În 2017, pensia minimă a fost stabilită în RM la valoarea de 961 de lei. Conform Biroului Naţional de Statistică, în anul 2016, mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1799,2 lei. Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în anul 2016 au constituit pentru o persoană 2116,8 lei. Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată necesarului de consum alimentar – 42,6%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană a alocat în medie 17,8% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,5%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (6,4%), transport (4,7%), comunicaţii (4,7%), dotarea locuinţei (4,0%), învățământ (0,7%) etc.

Carolina Chirilescu