Business cu foto, video și roluri la matineele din grădinițe

La Grădinița nr. 108 din Chișinău un cântec solo cântat la matineu se vinde cu 450 de lei

Foto simbol

Afaceri profitabile în grădinițele din municipiul Chișinău, o poză 10 x 15 tipărită în orice foto salon costă cel mult 3 lei, în instituțiile preșcolare de învățământ acestea se vând cu cel puțin 30 de lei. Managerii de instituții susțin că inițiativa aparține părinților, iar părinții, la rândul lor, se plâng de prețurile mari și calitatea proastă a fotografiilor.

Sesiunile foto în grădinițe sunt o modă veche, iar prețurile pentru acestea cresc de la an la an. Lunar, în grădinițe vine câte o echipă de fotografi care timp de câteva ore împreună cu educatoarea costumează fiecare copil, după care îl pozează. Peste câteva zile pe dulapurile din grupe părinții găsesc negativele pozelor în miniatură și pot alege fotografiile care le sunt pe plac. Mulți dintre părinți printre care și eu sunt surprinsă de cele mai multe ori deoarece nu suntem anunțați despre aceste sesiuni foto și într-o oarecare măsură te simți obligat să procuri măcar una dintre poze.

„Eu mă simt obligată să le procur deoarece fetița mea plânge de fiecare dată când îi spun că nu am bani pentru aceste fotografii, sunt foarte scumpe”, se plânge Elena, Grădinița nr. 188. Părinții își fac griji și pentru igiena copiilor, deoarece aceștia sunt îmbrăcați toţi cu același costum. „Unde-i igiena? 20-35 de copii îmbrăcați în aceleași straie! În plus pozele unor copii servesc drept mostre pentru afișe. S-a încheiat vreun contract cu părintele ca imaginea copilului său să servească drept reclamă?”, se întreabă Iulia Nazaria, părinte. Unii părinții nu sunt deranjați de asemenea servicii și nici de prețuri, susţinând că de fiecare dată procură poze.

„Părinții duc copiii la grădiniță nu pentru ca cineva să facă bani pe seama lor”

Din punct de vedere legal, asemenea servicii în timpul orelor de lucru sunt ilegale în instituțiile de învățământ preșcolar, mai ales fără acordul părinților, susțin juriștii. „Părinții duc copiii la grădiniță pentru educație și nu pentru ca cineva să facă bani pe seama lor. Este un regulament care prevede că la grădiniță au dreptul să vină persoane străine și să pozeze copiii, fără știrea părinților și la așa prețuri?”, se întreabă Ala Revenco. Responsabilul pentru serviciul management preșcolar din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a declarat pentru JURNAL de Chișinău că trebuie să existe un contract între administrația instituției și salonul foto sau fotograf. Pe de altă parte, directorii de grădinițe spun că nu au contracte și nici nu oferă asemenea servicii.

Directoarea Grădiniței nr. 105, Anna Chiseliova, ne spune că părinții sunt cei care vin cu asemenea propuneri. „Noi nu ne ocupăm cu asemenea chestii, părinții vor, eu doar le recomand ca fotografii să fie persoane cunoscute de ei, să nu ne trezim cu alte probleme”, menționează aceasta. Acelaşi lucru ne-au comunicat și alți directori de instituții. Persoanele care prestează servicii foto ne spun însă alte lucruri, că părinții care doresc fotografii trebuie să discute cu directoarea, deoarece aceasta știe cel mai bine „în ce grupe și câți părinți doresc fotografii și video”. Totuşi, „orice serviciu apărut la grădiniță, în afară de cele prevăzute în contract, trebuie să fie aprobat și de părinți”, ne spune juristul Eugen Caragheaur.

„Părinții duc copiii la grădiniță pentru educație și nu pentru ca cineva să facă bani pe seama lor. Este un regulament care prevede că la grădiniță au dreptul să vină persoane străine și să pozeze copiii, fără știrea părinților și la așa prețuri?”, se întreabă Ala Revenco.

Business și la matinee

Ca în fiecare an, la sfârșitul lunii mai, în toate grădinițele au loc matinee de adio. O mămică al cărei copil frecventează Grădinița nr. 108 din sectorul Râșcani ne scrie că părinții care doresc un cântec solo pentru odrasla lor trebuie să plătească 450 de lei. „Părinții care doresc se apropie de conducătorul muzical și înregistrează piesa chiar în studioul de la grădiniță”, ne spune aceasta. Contactată de noi, directoarea, Tamara Fetco, ne spune că nu există nicio taxă și niciun studio. „Părinții vin cu înregistrările de acasă”, spune Fetco. Cu toate acestea, părinții susțin că aceste taxe există și chiar au crescut. „Când fetița mea frecventa Grădinița nr. 108, costa 300 de lei rolul principal și cântecul. Văd că prețurile au crescut”, menționează Elena din Chișinău.

Părinții susțin că asemenea afaceri au loc și în alte instituţii din sectorul Râșcani, precum şi în Grădiniţa nr.146, Grădinița nr.185 din sectorul Buiucani. În sectorul Ciocana la Grădinița nr. 161 prețurile sunt mai mici, aici un rol la matineu costă 100 de lei. „Copilul meu nu avea rol, era doar ca fundal, cânta şi dansa în grup. La întrebarea mea de ce copilul meu nu are niciodată un anumit rol sau o poezie, un cântec, directoarea Efrosinia Hristovschi, care era şi educatoare a acelei grupe, mi-a răspuns că este contra plată. Costul unui rol este de 100 de lei, în afară de toate cheltuielile neoficiale pe care le aveam noi”, ne spune o mamă. Directoarele neagă acuzațiile, iar cei de la direcție spun că nu știu nimic despre astfel de cazuri.

Carolina Chirilescu