Primăria trasă pe dreapta

Foto simbol

În urma deciziilor judecătoreşti adoptate ieri, 27 aprilie, şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţii a Primăriei Chişinău, Igor Gamreţki, a fost arestat pentru 30 de zile, omul de afaceri Aleksandr Pincevski – pentru 25 de zile, viceprimarul Nistor Grozavu – pentru 30 de zile. Procurorii au solicitat în instanţă arest la domiciliu pentru Grozavu, deoarece acesta ar fi colaborat cu organul de urmărire penală şi a făcut declaraţii despre organizarea licitaţiei şi despre beneficiarii schemei. Şi fostul consilier municipal Ghenadie Ivascenco a fost reţinut pentru 30 de zile.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins în această săptămână la Primăria Chişinău, acţiune urmată de anchetarea a 11 persoane implicate în scandalul parcărilor cu plată. Patru dintre acestea au fost audiate miercuri: directorul general al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”, consilierul municipal Iurie Topală, doi consilieri municipali și un reprezentant al Agenției Proprietăți Publice.

Cei patru bănuiți au făcut parte din Comisia de selectare a partenerului privat pentru implementarea proiectului. Această comisie a fost alcătuită din viceprimarul Nistor Grozavu, președinte, fostul consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco, actualii consilieri municipali, Iurie Topală, Serghei Zavorotco, Veaceslav Bulat, șeful adjunct al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel, și un reprezentant al Agenției Proprietății Publice.

Marți, alte șapte persoane, inclusiv viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, șeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco, administratorii a trei companii de parking, precum şi un om de afaceri au fost reținuți pentru 72 de ore. Omul de afaceri bănuit că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie ar fi milionarul Aleksandr Pincevski.

Caracatiţa lui Pincevski?

Potrivit „Ziarului de Gardă”, una dintre cele două firme din Malta și Cipru, fondatoare a companiei aşa-zise „câștigătoare a licitației”, ar aparține lui Pincevski. Firma austriacă EME Parkleitsystem GmbH, cu care autoritățile de la Chișinău au semnat contractul de parteneriat public-privat, și care a fondat la Chișinău firma „PLS Parcare” SRL, a fost fondată la rândul ei de alte trei companii: „WCA Holding Company” Ltd, înregistrată în Malta (44,4%), „Desonia Investments Ltd” din Cipru (26%) și „EME Holding GmbH” din Austria, cu o cotă de 29,6%. Beneficiarul uneia din cele două firme din Malta și Cipru ar fi chiar Alexandr Pincevschi. Administrator al „PLS Parcare” SRL a fost Serghei Islentiev, fost angajat al Elita 5, proprietate a lui Pincevski. „PLS Parcare” SRL urma să amenajeze parcările cu plată în Chișinău.

Cea mai mare parte din aceste firme au fost înregistrate în ultimele luni ale anului 2015. Se spune că Aleksandr Pincevski ar fi „gestionarul din umbră” al companiei câștigătoare a licitației.

Solicitat de presă să comenteze acuzaţiile care i se aduc, fostul şef al Direcţiei Transport al Primăriei Chişinău, Igor Gamreţki, a spus că este nevinovat.

Consilierul municipal PPEM, Ruslan Codreanu, ne-a declarat că colegii săi de fracțiune au fost printre primii care au declarat că contractul privind parcările cu plată este semnat cu depășirea atribuțiilor de serviciu și este ilegal.

Gamreţki spune că este nevinovat

În ce priveşte declarațiile lui Igor Gamrețki despre nevinovăţia sa, Codreanu ne-a comunicat că a existat un litigiu câștigat în prima instanță de către Consiliul Municipal Chişinău. „Igor Gamrețki şi Primăria au mers la instanța superioară pentru a promova acest contract, el deținând funcția de șef al Direcției generale transport. Nu poate să spună acum că nu este implicat. Tot el a intervenit telefonic la o emisiune a Jurnal TV, în cadrul căreia a spus că contractul este unul social și că locuitorii municipiului vor avea numai de câștigat. Dacă vorbim de reabilitarea porțiunilor de drum, vedem care este calitatea drumurilor renovate din bani împrumutați”, a subliniat Codreanu.

Este evident că proiectul privind amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău, menţionase anterior Codreanu, este împotriva intereselor locuitorilor mun. Chișinău. Primăria construiește și amenajează pe bani publici locuri de parcare și urma să le dea în administrarea unei companii străine. De ce? Care a fost investiția acestei firme? Acestea sunt date în administrare pentru 25 de ani unei companii care urma să încaseze 90% din venituri, a mai spus el.

De ce au întârziat arestările?

Dosarul privind parcările cu plată se spune că a fost deschis acum doi ani. Codreanu presupune că forțele de ordine au avut nevoie de timp pentru a acumula probe. „Credem că arestările nu sunt un spectacol și că cei responsabili de acest contract vor fi trași la răspundere. Dincolo de toate speculațiile care se fac despre aceste rețineri, toată speranța mea și a colegilor mei este că vinovații vor fi trași la răspundere și chișinăuenii vor avea răspunsuri la întrebările lor despre acest caz”, ne-a mai spus el.

Amintim că compania care a câștigat licitația privind amenajarea parcărilor în Chișinău, EME Parkleitsystem, a acţionat în judecată Consiliul municipal Chişinău pentru faptul că nu a votat Regulamentul cu privire la parcări. Codreanu declarase anterior că acest agent economic a trecut orice limită, chiar și a absurdului, atunci când a atacat în judecată forul legislativ local pentru a-l obliga să aprobe reglementări la nivel local.

Un proiect compromis

Totodată, Veaceslav Bulat, consilier PPEM, bănuit în acelaşi caz și cercetat în stare de libertate, fiind și membru al Comisiei de selectare a partenerului privat pentru implementarea proiectului, ne-a declarat anterior că, „dacă s-ar fi respectat ceea ce a fost pus la baza proiectului, în faza inițială, ar fi fost foarte reușit. Din păcate, primarul și echipa sa au orientat proiectul pe o cale greșită”, a spus el.

Amintim că agentul economic privat, EME Parkleitsystem, nu ar exista la adresa indicată în acte, fapt demonstrat de activistul civic Victor Chironda.

Victoria Popa, Ilie Gulca