În ciorapi de lână, prin America // GALERIE FOTO

15E pentru a şaptea oară în America, de asta se simte acolo ca la el acasă. Se pare însă că de această dată şederea sa va fi una de durată. Denis Doni este îndrăgostit de arta fotografică, iar la ai săi 30 de ani se poate mândri cu un bogat portofoliu de lucrări originale. Ineditul este calitatea care îl diferenţiază de colegii săi de breaslă, iar faptul că atunci când şi-a făcut bagajele pentru plecarea în SUA a pus în valiză şi o pereche de ciorapi de lână, pentru a imortaliza „altfel” peisajele americane, nu face decât să confirme spusele noastre.

3Din Boston, în drum spre un training, Denis Doni ne spune povestea sa şi ne vorbeşte de aventura lui americană. De şapte ani face fotografie, iar cât a stat în Chişinău a înregistrat colaborări cu reviste autohtone sau a făcut poze ce au înfrumuseţat pereţii unor localuri de aici, în nenumărate rânduri fiind invitat şi în calitate de fotograf pe la petrecerile private ale moldovenilor.
Dar cum este în continuă căutare a perfecţiunii în artă şi de creştere profesională, a decis să plece în America. Însă până a afla mai multe despre aventura sa americană şi despre modul inedit de a o prezenta în lucrările sale, ne-am dorit să aflăm cum a fost startul.

De la cibernetică la arta fotografică

5De fapt, aparatul de fotografiat a fost cel care l-a ales pe el şi asta deoarece încă de pe băncile şcolii tânărul îşi dorea să studieze altceva – informatica. Când a ajuns să dea la facultate, cum nu mai erau locuri la specialitatea râvnită, a zis că o alternativă ar fi cibernetica. Şi a depus actele la ASEM.
„În al doilea an de studii mi-am dat seama că nu e nici pe departe ceea ce visam eu să fac. Persoanele care studiază cibernetica sunt mai sobre de felul lor, astfel că aveam mereu senzaţia că nu-mi ajunge ceva. Am descoperit fotografia întâmplător, când o prietenă şi-a cumpărat un aparat de fotografiat. Îmi spunea că nu poate să facă poze profesioniste, precum cele pe care le vedea prin reviste. Am zis să încerc eu. Am luat-o ca pe o provocare şi uite aşa a început totul”, ne povesteşte basarabeanul în timp ce aştepta în ambuteiajul format pe una din străzile din Boston.

Pasul cel mare

7Peste jumătate de an, Denis a ajuns pentru prima dată în America, prin programul Work and Travel, iar banii câştigaţi i-a investit în primul său aparat de fotografiat profesionist. Se întâmpla în 2009.
„Eram cuminţel, aşa că nu m-am încumetat să rămân acolo. Am revenit acasă pentru a absolvi facultatea, deşi mulţi dintre cei cu care am plecat au preferat să rămână acolo, iar astăzi au o carieră frumoasă ori chiar o afacere. Pentru mine, programul Work and Travel a fost un pas mare: mi-a deschis multe uşi şi m-a învăţat să cer de la viaţă mai mult. După absolvirea facultăţii mi-am concentrat atenţia asupra artei fotografice”, ne mai spune el.

9În cei şapte ani de când e îndrăgostit de acest domeniul al artelor vizuale a schimbat mai multe aparate foto, iar cel cu care lucrează acum e al şaselea la număr. Nu a păstrat nici unul dintre aparatele vechi, a preferat să le vândă tinerilor începători, dornici de a studia fotografia.
„Aparatul de fotografiat cu care lucrez acum e unul de top, pe ăsta îl voi păstra chiar dacă-mi voi cumpăra o altă ‘jucărie’, mai performantă”, ne spune fotograful.

„Multe veri le-am petrecut aici”

11Ştie că originalitatea şi felul său de a fi îl diferenţiază de colegii de breaslă. Se bucură că lucrările-i sunt apreciate şi că este căutat să facă poze pe la evenimente private în „ţara tuturor posibilităţilor”. Însă cel mai mult îi place să imortalizeze peisaje. Dacă are ceva timp liber, primul lucru care-l face e să-şi ia aparatul şi să meargă la un picnic în sânul naturii, de unde nu se întoarce fără o fotografie bună.

12„Din păcate, timpul liber este marea mea problemă şi nu găsesc câteva ore pentru a realiza un shutterstock ca să-mi pot vinde fotografiile. Însă o s-o fac eu şi pe asta! Acum sunt în perioada de reorganizare a vieţii mele în SUA. Multe veri le-am petrecut aici, iar acum am venit pentru a şaptea oară. De această dată am decis să mă reţin pentru mai mult timp. Nu ştiu de mă opresc definitiv aici ori ba. Am foarte multe evenimente la care sunt solicitat să fotografiez, iar dacă mă întrebaţi unde m-am oprit cu traiul, nici nu voi şti ce să vă răspund… O perioadă am stat la Las Vegas, după care a urmat Los Angeles, iar acum sunt în Boston. Nu ştiu când revin acasă, dar acest lucru nu se va întâmpla degrabă”, ne-a declarat tânărul fotograf. De fapt, pe lângă pasiunea sa pentru fotografie, ar vrea să se facă remarcat şi în alte domenii. Este sigur că îi va reuşi şi asta, pentru că are încredere în forţele proprii.

Rolul ciorapilor de lână în fotografii

Central_1În cele patru luni de când se află în America, în majoritatea lucrărilor sale sunt prezenţi ciorapii de lână, iar fotografiile realizate de el sunt apreciate de cei care le văd.
În timp ce îşi pregătea bagajul, ştia de ce are nevoie şi ce-l aşteaptă pe tărâm american. Şi ştia că urmează să descopere multe oraşe şi obiective turistice, iar atunci i-a venit ideea de a le fotografia într-un mod mai original.

4„Am vrut ceva care să mă reprezinte şi care să reunească toate fotografiile, astfel ca atunci când vor fi admirate de cineva, persoana să-şi dea seama cine e autorul. Mă tot gândeam la „acel ceva” care să simbolizeze călătoria mea. Iniţial aveam de gând să-mi iau o pereche de opinci, însă cum nu le mai purtasem, am renunţat la idee. Iar într-o zi o prietenă mi-a zis: dar poate ai nevoie de o pereche de ciorapi de lână? Şi atunci s-a aprins „beculeţul” e tocmai ceea de ce aveam nevoie, mai ales că în copilărie purtam adesea colţuni din ăştia. Astfel, cu o zi înainte de plecare, am sunat-o pe mama şi i-am spus să-mi facă rost de o pereche, că merg în SUA şi nu am cu ce mă încălţa (n.a. – râde). Şi cum a doua zi trebuia să mă pornesc la drum, o mătuşă din sat mi i-a împletit într-un timp record. Ciorapii mei au ajuns în multe locuri din America şi îi port doar eu. Am făcut o excepție în cazul unei persoane apropiate de aici, care voia foarte mult o fotografie cu colţunii mei din Moldova. Mai ştii, poate ajung şi-l încalţ şi pe viitorul preşedinte al Americii! Să vedem cine va câştiga alegerile”, glumeşte talentatul fotograf.

„Simplitatea va avea de câştigat”

17Denis Doni este mândru de faptul că are în portofoliu fotografii originale, iar feedback-ul depăşeşte aşteptările sale.
„Ţin minte povestea primei fotografii. Ajunsesem de curând în SUA şi eram cu verişoara mea – urma să ieşim împreună din casă, când mi-am dat seama că uitasem să-mi iau ciorapii. Ea, când a aflat că mă întorc înapoi pentru atâta lucru, a început să râdă. Nu avea habar ce vreau să fac, însă când a văzut fotografia a rămas impresionată. Prima imagine a primit foarte multe aprecieri. Chiar nu e nimic complicat aici – simplitatea va avea mereu de câştigat”, ne-a spus la sfârşitul discuţiei fotograful.

18Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a lui Denis Doni