„Melodiile sale, bune de pus pe rană” // GALERIE FOTO

Recent, Mihai Ciobanu a avut parte de o surpriză de proporţii. Membrii Consiliului raional Hânceşti au acordat, în premieră, titlul de „Cetăţean de Onoare al raionului Hânceşti”, iar primul hânceştean căruia i s-a decernat a fost bujoreanul Mihai Ciobanu. Evenimentul a avut loc în incinta Palatului de Cultură din raion şi a fost organizat la cel mai înalt nivel.

IMG_3141De curând, hânceştenii au avut parte de un spectacol grandios, cu genericul „Drag mi-i cântecul de-acasă”. Concertul în cadrul căruia Mihai Ciobanu a primit titlul de „Cetăţean de Onoare al raionului Hânceşti” a fost regizat de Lidia Panfil, iar artistul a fost acompaniat de Orchestra Fraţilor Advahov. Pe scenă a urcat şi Fanfara Poliţiei de Frontieră, dar şi colective folclorice atât din Hânceşti, cât şi din Chişinău.

„Cel care ne alină cu o vorbă bună”

IMG_2264Şi prietenii, şi membrii familiei, dar şi colegii de scenă au ţinut să-i facă o surpriză, fiind prezenţi în sală. Sora maestrului, Ileana Malţev, bibliotecară la Academia de Studii Economice, emoţionată, a urcat pe scenă, mărturisind că, de când părinţii nu mai sunt în viaţă, bădiţa Mihai este cel care atât pe ea, cât şi fraţii săi îi alină cu vorbe bune.
„Bădiţa Mihai a fost şi este un frate grijuliu. Când eram copii, pe noi, cei mai mici, ne răsfăţa cu îngheţată şi dulciuri. Ne aducea de la Chişinău cireşe, care ni se păreau mai gustoase şi mai dulci. Astăzi el este alinarea noastră”, a spus sora cântăreţului.

„Talentul, o floare rară şi capricioasă”

IMG_2940În sală s-a aflat şi scriitorul Vasile Romanciuc care a venit însoţit de soţia sa, radiojurnalista Valentina Romanciuc. Pe lângă faptul că majoritatea textelor cântate de Mihai Ciobanu sunt semnate de distinsul poet, pe ei îi leagă şi o frumoasă relaţie de prietenie. Lucru pe care scriitorul l-a spus şi celor prezenţi la eveniment: „Cu Mihai ne cunoaştem de-o viaţă! Sunt onorat să fiu prezent alături de oamenii şi prietenii lui dragi. Talentul e o floare rară, dar şi capricioasă, căreia îi place să fie stropită cu sudoarea frunţii. Melodiile lui Mihai Ciobanu sunt bune de pus pe rană”.

„De la Hânceşti mi-am luat zborul”

IMG_2295Despre faptul că i se va acorda titlul de „Cetăţean de Onoare al raionului Hânceşti” Mihai Ciobanu a aflat la începutul lui martie curent. „Din start, am reacţionat un pic nedumerit. M-am gândit că nu sunt atât de bătrân pentru că ştiu că acest lucru se face pentru cei care sunt mai în vârstă şi care au reuşit să facă multe pentru raion, sat, republică (râde – n.a.). Le-am propus să mai analizeze, să se mai sfătuiască cu consilierii pentru că în raion avem şi campioni olimpici, cum ar fi Tudor Casapu, personalităţi ale căror nume le poartă instituţii, şcoala de arte, şi aici mă refer la pictorul Timofei Bătrânu.
La Hânceşti am învăţat în clasa a X-a, iar de acolo mi-am luat zborul în ceea ce priveşte cântecul popular. Am cântat în Ansamblul „Andrieş”, după care am plecat la armată. Am nişte cântece unde pomenesc despre Hânceşti şi poate acest lucru i-a îndemnat să-mi ofere acest titlu. Am făcut şi o răstignire în sat, poate şi acest lucru i-a influenţat. Câteodată oamenii nu ştiu să se exprime prin cuvinte, alegând faptele. Şi-i înţeleg foarte bine pentru că mie tot aşa-mi place să fac”, ne-a declarat Mihai Ciobanu.

„Fraţii Advahov fac lucruri frumoase din mers”

IMG_2869Artistul a rămas impresionat de organizarea evenimentului, unde mai pui că cei prezenţi în sală au avut impresia că sunt la un concert ce are loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Şi asta deoarece regizoarea Lidia Panfil şi echipa sa, dar şi Orchestra Fraţilor Advahov au avut grijă ca spectatorii să plece acasă cu cele mai frumoase impresii.
„Am avut emoţii şi griji mari pentru că-mi doream ca totul să iasă ca la carte. Ştiţi cum se spune: unde este lume multă, acolo şi probleme multe.
Lidia Panfil face minuni de fiecare dată, iar fraţii Advahov sunt nişte băieţi foarte bravo, care din mers fac lucruri frumoase. Pe scenă au urcat şi consătenii mei, iar printre ei a fost şoferul lu’ tata, care-l ducea cu maşina. E comicul satului şi un om care face teatru. Toţi au venit cu mare drag! A fost un spectacol aparte pentru că asemenea sentimente nu am avut în viaţa mea”, povesteşte cântăreţul de folclor.

Casa plină de bujori

IMG_2601Şi cum sala a fost arhiplină, iar multă lume a fost nevoită să facă cale întoarsă, Mihai Ciobanu speră ca în viitorul apropiat să organizeze un spectacol în aer liber, unde vor putea fi prezenţi toţi doritorii.
De la eveniment, artistul a plecat acasă cu portbagajul maşinii plin de bujori.
„I-am dăruit lui Vasile Romanciuc trei bujori, iar peste două zile mi-a telefonat ca să-mi spună că i-a plăcut concertul şi că mirosul de bujori este foarte pătrunzător. Ce să mai spun eu, când casa este plină şi azi de ei?”, ne zice îndrăgitul artist.
La sfârşitul discuţiei, Mihai Ciobanu ne-a mărturisit că tot mai des este întrebat când reuşeşte să creeze atâtea melodii de suflet, căci se poate mândri cu 33 de albume lansate, iar răspunsul său este, ca de fiecare dată, unul cât se poate de simplu: „Nu vedeţi că sunt cu ochii roşii?”.

IMG_2879IMG_2922IMG_3203Lena Negru
Fotograf: Nelu Buza