Lucrul neştiut despre sardinele din conserve. Mai mănânci?

Lucrul neştiut despre sardinele din conserve. Mai mănânci?

Mâncaţi peşte de minim două ori pe săptămâna, acesta este sfatul medicilor, iar în opinia multora, somonul şi tonul sunt cele mai potrivite alegeri. Aceste tipuri de peste sunt hrănitori, dar nu trebuie uitat faptul că fiind peşti mari, se maturizeaa în ani, timp în care organismele lor absorb mercur şi alte substanţe toxice pentru organism.

Având în vedere aceste otrăvuri, consumul de somon şi ton trebuie limitat, mai ales în cazul copiilor şi al gravidelor.
Există însă o soluţie foarte nutritivă şi deloc costisitoare: sardinele. Aceşti peşti sunt tot mai recomandaţi de nutriţionişti întrucât nu acumulează metale grele – hrana lor este planctonul.

Sardinele nu depăşesc 15 cm lungim şi la noi cel mai des le găsim sub formă de conserve. Iată de ce trebuie să mănânci mai des sardine, chiar dacă sunt la conservă:

Bogată sursă de acizi graşi Omega 3

Acizii graşi omega 3 au proprietatea de a preveni cancerul, după cum au demonstrat-o mai multe studii, încetinind creşterea tumorilor, de a întări sistemul cardiovascular, coborând nivelul colesterolului, de a preveni atacurile cardiace, pe cele cerebrale şi hipertensiunea. În plus, ei protejează şi creierul şi sistemul nervos, micşorând şi riscul de depresie şi încetinind evoluţia schizofreniei.

Menţin sănătatea oaselor

Sardinele sunt benefice şi oaselor, având un conţinut mare de calciu şi de vitamina D, care ajută la absorbţia calciului. De fapt, o conservă de sardine conţine calciu cât două pahare de lapte, iar doza de vitamina D o depăşeşte pe cea recomandată zilnic. Având oasele moi sardinele pot fi consumate cu totul. „Acest calciu are o bio-eficientă ridicată, fiind absorbit şi utilizat foarte bine în organism”, susţine nutriţionistul Mihaela Bilic, potrivit bzi.ro.

Fosforul, un alt mineral prezent în sardine, este şi el folositor oaselor, întărindu-le, mai ales în prezenţa vitaminei B12.
Sursa: realitatea.net