Primul om din lume în stare vegetativă care a comunicat prin puterea gândului

Primul om din lume în stare vegetativă care a comunicat prin puterea gândului

Un bărbat din Canada despre care s-a crezut că a fost în stare vegetativă mai mult de un deceniu a fost capabil să le comunice medicilor, prin puterea gândului, că nu are nicio durere, relatează BBC News. Este pentru prima dată când un pacient necomunicativ, cu leziuri cerebrale severe, a putut să ofere răspunsuri relevante unei echipei medicale.

Lui Scott Routley, în vârstă de 39 de ani, i s-au adresat întrebări timp în care medicii îi scanau activitatea cerebrală, scrie jurnalul.ro, citat de realitatea.net.

Routley a suferit leziuni cerebrale severe în urma unui accident de maşină, în urmă cu 12 ani. El este unul dintre cei câţiva pacienţi care sunt trataţi cu ajutorul unei tehnici revoluţionare dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge.

Profesorul Adrian Owen, de la „Brain and Mind Institute of Western Ontario, foloseşte un scaner cu rezonanţă magnetică şi imagistică functională pentru a detecta schimbările în fluxul sanguin din jurul creierului. El demonstrează cum funcţionează tehnica pe doi pacienţi unul dintre ei fiind Scott.

Prima data, pacientului i se cere să-şi imagineze că joacă tenis. Asta duce la o creştere a fluxului sanguin în partea frontală a creierului, care poate fi detectată de scaner. După care pacientului i se spune să-şi imagineze că se plimbă în camere diferite din casa lui. Această comandă activeaza o altă parte a creierului, situată în mijloc.

La final, le este adresată o întrebare. Pentru un răspuns afirmativ, pacienții trebuie să își închipuie că joacă tenis, iar pentru nu, că se plimbă prin casă.

Din modificările ulterioare ale fluxului de sânge, doctorii pot afla răspunsuri.

Foto: realitatea.net