Meserii care îmbolnăvesc plămânii

Meserii care îmbolnăvesc plămânii

Tuberculoza, astmul şi chiar cancerul pot fi favorizate de anumite profesii. Până la 20% din cazurile de astm apărute la adulţi sunt cauzate de contactul cu agenţi chimici la locul de muncă, arată statisticile.

Aşa-numitul astm profesional poate apărea la veterinari şi la îngrijitorii de animale care intră în contact cu proteinele din animale (prezente în saliva, în urina şi în mătreaţa animalelor), la lucrătorii din fabricile de tutun, din brutării sau la cei care se ocupă de prelucrarea cerealelor şi care inhalează proteine din plante, dar şi la muncitorii din industria detergenţilor şi din cea farmaceutică (de vină în aceste cazuri sunt anumite enzime biologice iritante, respectiv substanţele farmaceutice).

Riscul de a dezvolta această boală pulmonară este crescut şi în cazul celor care inhalează nişte substanţe chimice numite izocianaţi, utilizate în fabricile de mase plastice, dar şi în service-urile auto în care se folosesc sprayuri pentru vopsirea maşinilor.

Praful de lemn poate, de asemenea, să provoace alergii tâmplarilor şi tăietorilor de lemn.

„Se estimează că între 10 şi 20 la sută din adulţii care dezvoltă astm dobândesc boala ca urmare a inhalării unor substanţe alergene la locul de muncă. Ea se poate declanşa în doar câteva săptămâni, până la câteva luni de expunere la aceşti iritanţi pentru plămâni”, potrivit dr. Dragoş Bumbăcea, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Şi croitorii au risc de boli pulmonare

O meserie aparent inofensivă, cum este cea de lucrător în industria textilă, poate sta la originea apariţiei unei boli numite bisinoză, care se declanşează după inhalarea prafului de bumbac. Bisinoza se manifestă prin insuficienţă respiratorie şi prin tuse convulsivă, care apar după câteva luni sau ani de expunere.

„Din fericire, în cele mai multe cazuri, simptomele dispar dacă se întrerupe lucrul în respectivul mediu, numai că aproximativ 7 la sută din persoanele cu bisinoză dezvoltă o boală cronică asemănătoare bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC)”, spune dr. Dragoş Bumbăcea.

Ciupercile inhalate provoacă pneumonie

Periculoase pentru plămâni sunt şi ciupercile microscopice cu care intră în contact fermierii, lucrătorii din sere, dar şi cei din birouri în care sistemele de ventilaţie sunt contaminate. Aceştia sunt expuşi riscului de pneumonie de hipersensibilitate, o inflamaţie a bronşiolelor pulmonare care se manifestă prin febră, tuse şi respiraţie dificilă şi care poate produce, în timp, fibroză pulmonară.

Azbestul, pericol de cancer

La BPOC sunt predispuşi în special minerii. Aceştia, dar şi muncitorii de pe şantiere au şi un risc crescut de cancer pulmonar.

În cazul minerilor, de vină este radonul (un gaz), iar în cazul muncitorilor de pe şantiere – azbestul. Cercetătorii italieni de la Institutul Ştiinţific de Recuperare şi Tratament (IRCCS) au calculat că, în proporţie de 5 la sută, cancerul pulmonar este provocat de tipul ocupaţiei, deşi fumatul rămâne principala cauză a lui.

Potrivit studiului publicat luna trecută, în topul meseriilor periculoase se află minerii, muncitorii în construcţii, în oţelării, dar şi lucrătorii în ceramică, sticlarii şi tăbăcarii.

Profesii „contagioase”

Personalul medical, în special cel din secţiile de pneumologie şi din laboratoarele de bacteriologie, au un risc de zece ori mai mare decât populaţia generală de a contracta bacteria care provoacă tuberculoza pulmonară.

Sursa: adevarul.ro