Poveştile de succes ale conaţionalilor noştri în 2017

Poveştile de succes ale conaţionalilor noştri în 2017

Basarabenii au succes în lume! Aţi avut ocazia să vă convingeţi de asta şi în acest an, din paginile Jurnalului de Chişinău, unde am publicat istoriile celor care au plecat din statul în care s-au născut, în speranţa că vor putea să-şi construiască, la mii de kilometri de casă, o viaţă mai bună. Şi protagoniştilor articolelor noastre le-a reuşit.
Maxim Surdu a învăţat a găti încă din copilărie, în restaurantul părinţilor săi, iar în 2011 a plecat în lume să culeagă stele Michelin, visul oricărui bucătar. În ultimii şase ani, Maxim a lucrat în câteva dintre cele mai cotate restaurante ale lumii, cu una, două şi chiar trei stele Michelin, gătind pentru celebrităţi ca Lady Gaga, Maria Sharapova, Justin Bieber ş.a., iar acum Maxim Surdu este bucătar-şef într-un restaurant din Copenhaga al cărui proprietar e Adam Aamann, unul dintre cei mai vestiţi bucătari de televiziune din Danemarca.

olesea rotaru-crivoi
Olesea Rotaru-Crivoi s-a stabilit în Canada acum zece ani, iar în 2017, alături de soţul ei, şi-au deschis o afacere în domeniul asigurărilor. Olesea, care e pasionată de design vestimentar, a lansat peste Ocean şi două colecţii de haine: una în 2014 şi alta în 2017. Pe viitor, basarabeanca speră să-şi deschidă un atelier, căci nu vrea să renunțe la pasiunea ei.

ion dodon
Ion Dodon, un tânăr în vârstă de 26 de ani, a uimit Italia cu vocea sa la un show televizat de talente. Apreciat de juriu şi de public, el a ajuns în finala concursului şi acum urmează să lupte, alături de alţi şapte concurenţi, pentru marele premiu – 100 000 de euro. Ion Dodon are planuri mari de viitor, iar pentru că îşi doreşte o carieră în domeniul muzicii, la anul va da admiterea la conservator, tot în Italia.

silvia schiopu
De patru ani, Silvia Şchiopu locuieşte în Irlanda. Vara aceasta, basarabeanca a ocupat locul II la un concurs internațional de prăjituri „Designer of the World’s Coolest Cake”, cu un tort realizat din elemente 3D. Şi pentru că irlandezii apreciază gustul şi designul prăjiturilor făcute de ea, Silvia şi-a deschis acolo o patiserie.

Anatol Eremciuc-Baghici
Anatol Eremciuc-Baghici e în Spania de 17 ani şi îşi croieşte, încet dar sigur, un drum în lumea muzicii. Arma sa forte este acordeonul, instrumentul pe care l-a îndrăgit încă din copilărie. Muzicianul a participat la o competiție națională a acordeoniștilor spanioli, unde s-a clasat pe locul întâi, iar datorită acestor succese participă la festivaluri nu doar în calitate de concurent, ci şi ca invitat ori chiar ca membru al juriului.

maria mocanu2
O cheamă Maria Mocanu şi e scriitoare în Spania, ţară în care locuieşte de nouă ani. Cele trei cărţi pe care le-a scos din 2011 până acum şi altele două care urmează să vadă lumina tiparului în viitorul apropiat sunt semnate cu pseudonimul Mona Camuari, o anagramă a numelui său. Deşi spune că acum meseria ei de bază e cea de mamă – basarabeanca are doi copii, iar din activitatea scriitoricească îşi câştigă deocamdată doar bucata de pâine, nu pâinea întreagă, ea are planuri de viitor îndrăzneţe. Ocheşte noi pieţe, de aceea traduce în engleză cartea apărută în 2015, iar paralel traduce o carte de-a ei şi în limba română.

anastasia condruc
Anastasia Condruc a absolvit Facultatea de Jurnalism la Iaşi. Vreme de trei ani a lucrat la un ziar ieşean, după care alţi trei ani a făcut parte din echipa Jurnal Trust Media. În 2014 a schimbat Chișinăul pe Barcelona, iar acolo a trebuit să se specializeze într-un alt domeniu. Acum e profesoară de engleză, iar paralel lucrează şi pentru o companie americană, ea fiind editor de informaţie de ordin financiar.

gheorghe codreanu
Gheorghe Codreanu, economist de profesie, s-a mutat în SUA acum 17 ani, la o vârstă la care doar nevoia te mai poate alunga de acasă. Când a ajuns în State, nu vorbea deloc engleză şi lucra, alături de alţi cinci emigranţi sârbi, într-o companie vietnameză. Azi, domnia sa activează în calitate de mecanic în aviaţie la o bază a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. Acolo, peste Ocean, se simte bine, dar nu uită de casă şi de visul lui cel mare – revenirea Republicii Moldova în componența României.

Mariana Smolenschi
La 25 de ani, Mariana Smolenschi e un exemplu pentru tinerii din Germania. Din banii puşi deoparte vreme de câţiva ani, tânăra a reuşit să-şi deschidă un salon de cosmetologie chiar în inima oraşului Potsdam, iar despre succesul şi perseverenţa ei a scris un ziar din Germania.

zina esepciuc
Zina Esepciuc îşi croieşte un drum în lumea cinematografiei franceze. Talentul basarabencei noastre îşi spune cuvântul, căci doar în ultimul an s-a produs în mai multe filme de lung şi scurt-metraj. Însă cea mai recentă şi importantă realizare a sa este rolul uneia dintre muze în filmul „Rodin”, peliculă a regizorului francez Jacques Doillon.

cristina gavril
Cristina Gavril, absolventă a Facultăţii de Medicină veterinară a UASM, s-a mutat în Anglia în 2011. Pentru că nu-şi găsea de lucru ca medic veterinar, ea a decis să facă încă o facultate. Acum, Cristina studiază Informatica la London South Bank University, numărându-se printre cei mai buni studenţi informaticieni din Marea Britanie, iar în acest an a făcut un stagiu de vară la „Thompson Reuters”, o companie prestigioasă apreciată în lume, gigant al informațiilor financiare media.

silvia busuioc
Pentru actriţa Silvia Busuioc, luna mai a acestui an a fost marcată de participarea la două evenimente grandioase care s-au desfăşurat paralel: Festivalul de Film de la Nisa şi Festivalul de Film de la Cannes, la cel din urmă intrând în categoria „Tinere talente”, alături de circa 20 de tineri actori din întreaga lume.

ion chirinciuc
Ion Chirinciuc, alias Vanotek, e unul dintre cei mai solicitaţi artişti şi producători muzicali din România, iar piesele sale au ajuns şi în topuri din întreaga lume. Printre cei cu care a colaborat se numără Dan Bălan, The Code, DJ Smash, Sasha Lopez, Minelli, Corina, Anda Adam, Naguale, DJ Project, DJ Sava, SunStroke Project, Antonia, Eneli, Andreea Banică, Tom Boxer, Yanka, Havana, Alexandra Stan ş.a., iar anul trecut a fost la un pas de a reprezenta România la Eurovision.

Mariana Plămădeală
Mariana Plămădeală locuieşte de trei ani în Anglia şi este angajată a Companiei „Adient”, lider global în producţia de scaune auto. Chiar dacă este departe de casă, nu poate fi indiferentă faţă de tot ce se întâmplă în R. Moldova. La începutul de mai, ea s-a solidarizat cu manifestanţii de la Chişinău şi a protestat faţă de schimbarea sistemului electoral.

doina cecan
La doar 27 de ani, Doina Cecan a reuşit să-şi clădească prin muncă, încredere, talent şi creativitate o carieră frumoasă în domeniul beauty în Dubai. Tânăra a izbutit să se impună după ce a absolvit la Chişinău un curs de hair stylist. De cinci ani se află în Emiratele Arabe Unite, acolo unde se bucură de numeroase realizări. Hair stylist, manager, iar de un an şi trainer, Doina planifică să-şi deschidă propria afacere în Germania.

seeya
Seeya, pe numele său din buletin Silvia Costache, s-a născut în România, în or. Focşani, din părinţi basarabeni. Primul ei single, „Chocolata”, lansat în septembrie 2015, i-a deschis uşile în lumea showbizului, iar marele ei succes l-a constituit invitaţia de a cânta în deschiderea concertului Rihannei din Republica Kazahstan.

petru dinjos
Vreme de mai bine de două decenii, Petru Dinjos a făcut parte din Ansamblul Etnofolcloric „Tălăncuța”, după care a cântat în Orchestra MAI. Avea o carieră frumoasă în Moldova, însă acum 12 ani a decis să ia drumul străinătății. A plecat în Italia, unde acum are o şcoală de muzică, o asociaţie culturală şi o orchestră de fanfară din care fac parte 15 muzicieni.

corneliu tiulenev
Corneliu Tiulenev a învăţat ritualul servirii vinului în Italia, unde vreme de zece ani a lucrat majordom în case ale nobililor, ale şefilor de state, dar şi în cluburi elitiste, iar mai târziu a făcut şi un curs de somelier la Parma. Acum doi ani s-a mutat în Danemarca, unde iniţial a muncit la un restaurant de lux decorat cu o stea Michelin, iar de un an s-a angajat în calitate de manager somelier la o companie ce deţine două restaurante și un magazin de vinuri.

20526256_1541589112554667_1230111051074185768_n
Mariana Cobas a plecat de acasă la vârsta de 20 de ani. De 17 ani locuieşte la Torino, unde acum deţine trei restaurante prospere, iar în luna mai, echipa sa de patiseri le-a făcut o surpriză locuitorilor oraşului şi oaspeţilor acestuia: un mega-tort cu o greutate de peste un sfert de tonă, care a fost împărţit trecătorilor, în scop caritabil, ca mulţumire pentru supa caldă pe care o primea cândva şi ea, când abia a ajuns în Italia.