„În 2018, sper să ne unim cu Țara-Mamă”

Maria Stoianov, despre spectacolul pe care-l pregătește, despre cum a fost trădată în acest an și despre așteptările pe care le are de la următorul

Pentru Maria Stoianov, 2017 a fost un an bun și bogat. Îl cataloghează aşa chiar dacă emoţiile pe care le-a trăit în această perioadă nu au fost doar dintre cele mai frumoase, căci îndrăgita textieră și compozitoare s-a simţit trădată. A depăşit însă acest episod neplăcut și se focusează asupra spectacolului pe care-l organizează, tradițional, de 15 ani. Continuă să semneze melodii pentru artiștii de pe ambele maluri ale Prutului, iar între timp, alături de Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan-Vodă”, susține spectacole în România, dar și în alte ţări ale lumii, pentru conaţionalii noştri care au emigrat peste hotare. De la 2018 are așteptări mari, însă cea mai mare dorință e ca Republica Moldova să revină în componenţa României întregite.

Maria Stoianov

Maria Stoianov se mândrește cu familia sa frumoasă, care o susţine în toate. Este fericită că și 2017 a fost un an frumos și bogat în evenimente, an în care nu i-a lipsit inspiraţia și care a fost unul liniștit pentru familia sa. Se bucură de colaborări noi, iar după spectacolul pe care l-a avut pe 28 februarie curent, a dat start pregătirilor pentru cel care va loc la anul. Aflat la cea de-a 15-a ediţie, acest eveniment a devenit tradițional. În cadrul acestuia, Maria Stoianov le prezintă admiratorilor creației sale de pe ambele maluri ale Prutului noutăţile ei muzicale.

Nu face spectacole comerciale

Pe lângă colaborările noi pe care le are, Maria Stoianov, textieră, compozitoare și una dintre cele mai îndrăgite interprete din R.Moldova, a susţinut spectacole în toată România, alături de Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă”. De asemenea, domnia sa a acceptat cu bucurie și invitațiile venite din partea basarabenilor din diasporă.

„Pe 24 februarie, de Dragobete, organizez spectacolul tradiţional la care vor veni și români de la Iași, Huși şi Vaslui. Îmi pare bine că spectacolele mele nu sunt comerciale, ci fac într-un fel totalurile unui an de creație. Biletele se cumpără cu o lună înainte și, la drept vorbind, nici nu mă interesează dacă în sală vor fi 500 ori 2000 de spectatori – câți vin, toți sunt ai mei și sunt cei mai fideli”, ne-a declarat Maria Stoianov.

Despre fățărnicie şi patriotism

Ne spune că şi la anul va aduce în scenă cântecul patriotic, însă odată ce ne-a pomenit de acest punct din programul concertului, s-a întristat. Căci are mai multe melodii patriotice și nici măcar una dintre acestea nu e difuzată la posturile de radio şi tv din R. Moldova.

„Şi ştiu de ce: pentru că noi suntem atât de fățarnici când vorbim de patriotism, că în 27 de ani, de când am scăpat de URSS, am îmbătrânit tot sperând la unire… Însă speranța moare ultima. Îmi doresc ca la anul, când vom sărbători Centenarul Unirii, R.Moldova să fie parte a României – acesta este visul meu!”, adaugă îndrăgita artistă.

În cadrul evenimentului care va avea loc în 2018, de Dragobete, Maria Stoianov va aduce în scenă și cântecul de dragoste, și pe cel de viață, iar spectatorii se vor delecta şi cu melodii noi.
Evenimentul va avea loc la Teatrul „Ginta Latină”, unde Maria Stoianov și sora ei, Luminița, sunt angajate ca soliste.

„Ai noștri mi-au făcut festa!”

Dar în 2017 compozitoarea a avut parte şi emoţii negative, căci s-a simţit trădată de cei din conducerea postului de radio la care a lucrat. După 27 de ani în care a moderat emisiunea „Suflet de artist”, Maria Stoianov a fost concediată pentru că și-a permis să-i critice pe cei cărora li s-au deschis dosare penale pentru delapidări de milioane de lei.

„Am luptat mult întru susţinerea acestui post de radio și m-am zbătut ca mesajul lui să fie auzit, iar ei m-au trădat… Și acum, după jumătate de an de când nu mai lucrez acolo, lumea mă întreabă pe stradă de ce emisiunea mea nu mai este pusă pe post. Vreme de 27 de ani am fost lângă ei și tot ai noștri mi-au făcut festa – m-au dat afară și mi-au închis emisiunea pentru că i-am criticat pe cei cărora li s-au deschis dosare penale pentru delapidări de milioane de lei”, susține textiera.

„Am avut și continui să am șlagăre”

E cunoscut faptul că Maria Stoianov este una din cele mai cotate compozitoare și autoare de texte din R.Moldova şi că majoritatea pieselor semnate de ea devin celebre. Despre faptul că unii interpreți încercă să-și scrie singuri melodiile, artista are propria părere: „Ei încearcă să fiarbă în oala lor, însă nu e bine așa. Trebuie să ai textier, compozitor și, fără falsă modestie, spun că interpretul trebuie să colaboreze cu cei care au fler la șlagăre. Eu am avut şi continui să am doar șlagăre”.

Artista și Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan-Vodă” se pregătesc să meargă în jud. Alba, la Sebeș, acolo unde urmează să susțină mai multe spectacole, iar pe 23 decembrie își vor lua zborul spre Veneția, unde sunt așteptați de conaţionalii noştri din diasporă.

În România – da, acasă – ba

Acasă vor reveni chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie. Artista ne-a mai dezvăluit că în această perioadă ei nu au fost invitaţi la nici un post de radio sau televiziune din R. Moldova, pentru a participa la înregistrarea emisiunilor de Anul Nou ori măcar pentru a cânta un colind.

„Mă gândesc: o Românie întreagă și diaspora ne invită ca să-i colindăm, iar cei de acasă nici nu-şi amintesc că existăm. Ei preferă să-şi cheme gâștele lor, nu le place repertoriul nostru cult”, este de părere artista.
În familia Mariei Stoianov nu se obişnuieşte ca mesele de sărbătoare să se rupă de bucate, iar cea de Crăciun, din acest an, nu va face excepție de la regulă. Pentru că nu-i place să facă risipă de alimente, va găti puţine feluri de bucate: doar răcituri, sarmale, costiță cu varză murată și mămăligă cu brânză de oi.

„De Revelion s-ar putea să fim în România, pentru că acolo suntem iubiți și solicitați, pe când în Moldova suntem invitaţi doar pe la evenimente private. Poate că suntem prea buni şi de aceea suntem dați uitării…”, consideră textiera.

De la 2018 nu aşteaptă decât sănătate pentru familia ei și revenirea R.Moldova în componenţa României.
„Suntem niște mioritici care au obosit de lupte, avem ciobani cam proști și toți vor la treuca guvernării. De aceea îmi doresc să se facă unirea cu Țara-Mamă și să se pună hotarul pe Nistru”, conchide Maria Stoianov.

Lena NEGRU