„Bunica Zdubilor” și-a deschis muzeu!

Am vorbit cu „bunica din Văleni” la sfârşitul săptămânii trecute, într-o seară. Era obosită, după o zi în care a fost la cules poamă. Şi nu din via ei, ci din a unui om de afaceri pentru care lucrează ca zilieră, împreună cu alți consăteni de-ai ei. Totuși, acea jumătate de oră, cât am stat la povești, ne-a fost de-ajuns ca să aflăm cum îi mai merge, căci de la ultima noastră discuție trecuse mai bine de un an. Am aflat că, acum o lună, Lidia şi Dorel Bejenaru au inaugurat Muzeul „Casa Bunicii” chiar în ograda lor, la Văleni.

2

Pentru că pensia îi ajunge doar pentru plata facturilor, Lidia Bejenaru e nevoită să muncească într-o gospodărie agricolă. În ziua când i-am sunat să aflăm ce mai face, fusese la cules struguri, iar acasă a ajuns abia seara târziu, căci împreună cu ceilalți angajați au trebuit să încarce recolta într-un TIR.

„Suntem pe deal până la prima zăpadă”

3

„Pensia nu ne ajunge nici pentru plata facturilor, dar omul are nevoie şi de-o haină, şi de mâncare… Bunelul mai face tobe, când are pentru cine, însă cu banii câştigaţi pentru o tobă nu faci mare lucru. Aşa că trebuie să muncim, n-avem încotro. Acum, toamna, culegem poamă; când nu este de cules, ne ducem la săpat ori la curăţat. Şi ne bucurăm că la sfârşitul lunii proprietarul viei ne dă un ban grămadă. E bine că avem de lucru, sănătoși să fim! Suntem pe deal până la prima zăpadă. Chiar dacă nu mai am putere ca înainte, mă țin de cei tineri, nu mă dau bătută!”, ne spune artista amatoare din Văleni.

„Bunelul Dorel” a intervenit și el în discuție, adăugând că soția sa este cea mai în vârstă dintre angajații brigăzii.

„Poftiți la noi, să vedeți ce frumos e!”

1

Deși muncesc mult şi nici măcar duminica nu prea reuşesc să-şi tragă sufletul, soții Bejenaru nu se lasă de folclor. Se bucură când sunt invitați să cânte pe la nunți și cumetrii, căci astfel mai câștigă şi ei un ban.
„Chiar zilele trecute am fost chemaţi la Cahul, la un eveniment, iar de curând ne-au vizitat nişte turişti de la Cahul și de la Chișinău, dornici să ne vadă gospodăria, dar și muzeul din ograda noastră pe care l-am deschis cu o lună în urmă. Avem acolo haine naţionale, instrumente vechi, draperii cusute ca pe vremuri – toate purtate ori meșterite de mine și de bunelul Dorel. Cei care au vizitat muzeul până acum au filmat, au fotografiat şi au plecat de la noi cu impresii frumoase. Apropo, în „Casa Bunicii” am amenajat şi o cameră pentru bunelul, ca să aibă unde-şi meşteri tobele și opincile. Poftiți la noi, să vedeți ce frumos e!”, ne îndeamnă Lidia Bejenaru.

Oaspeții, întâmpinați frumos

7

Cei ce păşesc pragul muzeului din Văleni sunt întâmpinați așa cum se cuvine. Iar dacă vor să guste din bucatele tradiționale gătite de „bunica”, nu trebuie decât să o anunțe în prealabil, iar din partea casei şi de sănătatea gazdelor, ospeţii sunt cinstiţi cu câte-un păhărel de rachiu, unul de vin, struguri, pâine și brânză de oi.

Central_2

„Anul acesta am făcut doar 200 de kilograme de vin, însă când eram mai tineri făceam cu tonele. Și beciul l-am umplut cu de toate. Am făcut și ardei prăjiţi la borcan, și salată, și roșii cu ardei și vânătă. Zilele acestea avem de gând să punem murăturile pentru iarnă, aşa că așteptăm salariul ori pensia pentru a merge la piață. Lemne mai avem de anul trecut, dar cărbuni va trebui să cumpărăm, cu ei e mai ieftin să încălzeşti casa decât cu gaz – suntem nevoiți să economisim. Ne rugăm doar să avem parte de o iarnă ușoară”, oftează ea.

8

Toată ziua munceşte-n câmp, aşa că Lidiei Bejenaru nu prea-i arde de cântec. „Bunelul” Dorel însă conduce un cerc de muzică pentru copii, iar nu demult au participat chiar la un festival, la Craiova.

„Am îmbătrânit…”

Întrebată când a vorbit ultima dată cu băieții de la „Zdob și Zdub”, artista din Văleni ne-a răspuns: „Demultişor. Ei sunt ocupați, iar noi am îmbătrânit pentru a mai ieși cu ei pe scenă”, adaugă cea care, alături de Zdubi, a urcat pe scena Eurovision în 2005, la Kiev.

9

La finalul discuției noastre, „bunica” ne-a mărturisit că pensia ei constituie 1024 de lei, iar a soţului ei – 1090 de lei. Nu-s mulţi bani, însă nu se plâng, pentru că atâta timp cât le va permite sănătatea, vor continua să muncească.

Și, ca de fiecare dată, Lidia Bejenaru ne-a spus cu ce și-a alintat soțul la cină în acea seară. „I-am gătit o tocăniță din rață mută, așa cum îi place lui”, ni s-a lăudat femeia.

10

Lena NEGRU