Stela Botez, despre noutăţile sale muzicale şi despre metoda de autoapărare la care a fost nevoită să recurgă

Stela Botez, despre noutăţile sale muzicale şi despre metoda de autoapărare la care a fost nevoită să recurgă

Stela Botez, interpreta de folclor supranumită şi „fata cu cobza”, vine cu o noutate pentru admiratorii repertoriului său. Este vorba de colaborarea cu DJ Fox Danger la melodia „Bun îi vinul cel bălan”. Tânăra cântăreață ne-a vorbit despre cea mai recentă noutate din repertoriul său şi despre faptul că e chemată să cânte mai des în România decât în Republica Moldova. De asemenea, ea ne-a dezvăluit că după fiecare concert admiratorii creaţiei sale o surprind cum ştiu ei mai bine.

De Ziua Naţională a Vinului, Stela Botez a surprins cu melodia „Bun îi vinul cel bălan”, melodie pe care a lansat-o anul trecut, însă căreia de această dată i-a făcut un remix pe placul internauţilor. Cel care l-a realizat este Andrei Vulpe, alias DJ Fox Danger, un tânăr talentat pe care interpreta l-a descoperit întâmplător, la un concurs de karaoke.
„M-a impresionat când l-am auzit cum cântă o melodie populară, pusă pe ritmuri moderne. Când mi-a spus că el a făcut adaptarea, m-am gândit la o colaborare. Andrei a ales o piesă din repertoriul meu, a remixat-o, iar eu m-am bucurat că lansarea melodiei şi a videoclipului pe care mi l-a făcut Dinu Bubulici a coincis cu Ziua Naţională a Vinului”, ne-a declarat Stela Botez.

„Remixul îi va face pe tineri să aplece urechea la folclor”

Este prima sa tentativă de acest fel şi îi place foarte mult rezultatul colaborării cu DJ Fox Danger, mai ales că ea chiar îşi dorea în repertoriu cântece populare stilizate. „Mă gândesc că o astfel de abordare a cântecului popular îi va face pe tineri să-mi asculte melodiile şi să aplece urechea la folclor”, susţine ea.
Despre colaborarea cu DJ Fox Danger, Stela Botez are doar cuvinte de laudă. Şi pentru că s-au înţeles atât de bine, cei doi planifică să continue colaborarea.

Îi place să danseze pe ritmuri moderne

DSC_1216

„O astfel de experienţă trebuie repetată, mai ales că Andrei nu e doar talentat, ci şi înţelept. Să ştiţi că un DJ se împacă foarte bine cu un cântăreţ de folclor. Ne apropie faptul că amândoi suntem de la sudul Moldovei, dar şi că în adolescență Andrei a făcut parte din ansamblul de cântece şi dansuri populare din satul lui de baştină. El cântă cu vocea şi acum, iar pe la petreceri private interpretează şi muzică populară, aşa că folclorul nu-i este străin. Cât despre mine, acum sunt interpretă de muzică populară, dar în adolescență am cântat muzică uşoară. Recunosc că în fiecare zi ascult dance, iar prin cluburi sar pe ritmuri modernă”, ne povesteşte cu o notă de umor „fata cu cobza”.
Remixul a fost pe placul ascultătorilor, căci doar în primele 24 de ore a acumulat peste 4000 de vizualizări pe Youtube.

Activitate fructuoasă în România, nu şi în R. Moldova

DSC_1227

Interpreta de folclor va continua să ne surprindă toamna aceasta. Spune că e într-o perioadă rodnică din punct de vedere muzical şi vrea să profite de ea din plin, muncind concomitent la mai multe proiecte de-ale sale: pregăteşte noi piese şi are o activitate scenică din ce în ce mai frumoasă. Doar că în România e invitată să cânte mult mai des decât în R. Moldova.
„Este un fenomen normal şi uşor de explicat. Vorba e că încă nu colaborez cu impresarii şi organizatorii de concerte de la Chişinău. Aşa că atunci când aceştia pregătesc evenimente muzicale prin localităţi, li-i propun primarilor pe interpreții pe care-i cunosc. În România alta e situaţia: chiar dacă aud de mine pentru prima dată, organizatorii caută piese de-ale mele pe Youtube şi mă acceptă fără ezitare”, ne spune Stela Botez.

Admiratorii o alintă cu flori şi cadouri

DSC_1238

Interpreta afirmă că admiratori are mai mulţi în România decât în Basarabia, pentru că românii de dincolo de Prut sunt mai receptivi şi mai înflăcăraţi când vine vorba de muzică de calitate.
„Spre deosebire de admiratorii de la vest de Prut care vin la concertele mele cu flori şi cadouri, cei din Republica Moldova nu-s darnici nici măcar la comentarii frumoase”, adaugă ea.
Melodiile pe care le cântă în cadrul proiectului „Fata cu cobza” le ia din culegerile de folclor apărute pe ambele maluri ale Prutului, iar în repertoriu are şi cântece ale căror texte şi melodii sunt semnate de ea. Pe lângă asta, are şi colaborări cu textierul Nicolae Gheorghe-Rusu, dar şi creaţii muzicale îngrijite de violonistul Corneliu Botgros.
Cât despre imprimări, le face doar cu „Lăutarii” maestrului Nicolae Botgros, deşi pentru spectacole mai are şi înregistrări cu alte orchestre.

„Un fel de autoapărare”

DSC_1265

Pe final de discuţie, Stela Botez ne-a mărturisit că ea a fost şi va rămâne interpreta care în cadrul interviurilor va vorbi doar despre activitatea sa profesională.
„Consider că viaţa personală trebuie să rămână personală. Am scris pe o reţea de socializare, în glumă, că sunt într-o relaţie, ca să scap de necunoscuţii care-mi mai lasă uneori şi mesaje indecente. A fost un fel de autoapărare. Am decis să nu public nicio informație despre viaţa mea personală, probabil că de asta unii sunt atât de curioşi. Poate că dacă m-aş afişa la braţ cu cineva, nu le-aş mai părea atât de interesantă”, conchide „fata cu cobza”.

DSC_1280Lena NEGRU