Natalia Proca: „Am terminat-o cu Armata!”

Toamna a început cu schimbări pentru interpreta de muzică populară Natalia Proca. Ea şi-a încetat colaborarea cu Orchestra Prezidenţială, iar acum e director-adjunct la Şcoala de Arte din Ialoveni şi profesoară de canto popular, iar în noua funcţie se simte extraordinar de bine. În viitorul apropiat, Natalia Proca urmează să-i surprindă pe admiratorii creaţiei sale de pe ambele maluri ale Prutului cu o melodie semnată de buna sa prietenă Georgeta Voinovan.

De două luni, Natalia Proca e director-adjunct la Şcoala de Arte din Ialoveni, unde e şi profesoară de canto popular. Deşi are foarte mult de lucru, interpreta nu uită nici de publicul său, onorându-și angajamentele pe care le are în Republica Moldova şi în România.
Afirmă că în acest an a întâmpinat toamna „foarte frumos şi cu emoţii noi”, chiar dacă anterior a trecut printr-o perioadă mai grea, căci a pus punct unei colaborări de 15 ani cu Orchestra Prezidențială.

„Mi-au provocat o rană adâncă…”

2

„Am terminat-o cu Armata. Aşa au hotărât ei, că nu mai au nevoie de cântăreţi buni. Cât despre mine, eu am o deviză în viaţă: tot ce se face, se face spre bine. Orice schimbare de care am avut parte până acum mi-a fost benefică. Trebuie să recunosc că despărţirea de orchestra cu care am lucrat vreme de 15 ani mi-a provocat o rană adâncă, mai ales că m-au eliminat în cel mai urât mod, iar din această cauză sunt în litigiu cu ei. Dar acum sunt bine, mulţumesc”, ne-a declarat Natalia Proca.

O noutate

Pe plan profesional îi merge foarte bine. Vara a imprimat o melodie nouă,„Bade, inimă să-mi dai”, stilizată de buna sa prietenă Georgeta Voinovan. E o noutate pentru Natalia Proca, iar autoarea a vrut ca piesa să aibă tangenţă cu muzica populară, ceea ce i-a reuşit. Lansarea acesteia va avea loc în viitorul apropiat, pentru că deocamdată se lucrează la mixaje.
De curând, artista a participat şi la concertul aniversar al maestrului Constantin Moscovici, în cadrul căruia interpreţii, acompaniaţi de Orchestra Simfonică de la Kiev, au interpretat melodii de muzică uşoară din perioada anilor ’70-’80.

Despre activitatea sa în România

Natalia Proca este invitată să susţină concerte şi în România. „În acest an am cântat la Bucureşti, Vaslui, Iaşi, Bacău, Bârlad şi în alte localități de dincolo de Prut. Am rămas plăcut surprinsă că lumea îmi cunoaşte creaţia. Iar la penultima nuntă la care am cântat chiar am avut o surpriză: mirii, tineri stabiliţi cu traiul în Canada de mai mulţi ani, aveau numele de familie Proca. Ne-am şi amuzat pe seama asta. Şi ei, şi nuntaşii, ne-au primit tare bine, iar după eveniment am păstrat o relaţie frumoasă cu ei. Ne străduim să lăsăm o urmă frumoasă în memoria celor cărora le cântăm”, ne mai spune interpreta.

central

„Nu dau bani cu împrumut”

Natalia Proca este adesea invitată să cânte pe la evenimente private, iar din onorariile primite are grijă să pună un ban la ciorap şi pentru perioada postului, când ortodocşii preferă să nu organizeze serbări cu muzică. Ştie preţul banului, de aceea atunci când merge la shopping se gândeşte bine înainte de a-şi cumpăra ceva. „Când banul vine uşor, uşor se duce. Şi nu e cazul meu. Eu mă întreb de fiecare dată: oare am nevoie de haina asta acum ori ba? Sunt genul de om care economisește, să-i ajungă şi să-i rămână. Şi am un principiu: nu dau bani cu împrumut. De asta şi-i am, că dacă i-aş da, nu i-aş mai avea”, adaugă interpreta.

Îşi umple cămara cu bunătăţi

Săptămâna trecută, Natalia Proca a fost la piaţă, de unde a cumpărat doi saci de ardei şi alte legume, ca să-şi umple cămara cu bunătăţi pentru la iarnă. A pus deja la murat un butoi cu gogonele, conopidă şi morcovi, iar acum urmează să facă ardei umpluţi cu varză. Va pune şi un butoi de varză la murat, doar că îl va păstra în beci la o cumătră de-a sa, la Ialoveni, căci interpreta stă la bloc.
„Îmi place foarte mult să gătesc, însă nu prea mai am timp pentru asta. Anul trecut nu am făcut nici conserve, nici murături, dar anul acesta am zis să pregătesc câte ceva. În august am fost şi la mama, la ţară, iar în două zile i-am umplut beciul cu de toate, să aibă când i-o fi poftă”, povesteşte îndrăgita artistă.

A fost omagiată

Pe 11 octombrie, Natalia Proca a împlinit vârsta de 44 de ani. În acea zi, a muncit ca de obicei, iar seara a mers cu prietenele sale la un restaurant cu muzică live.
Spune că în preajma zilei sale de naştere nu regretă niciodată că s-a mai dus un an din viaţă, pentru că a învăţat să vadă doar partea plină a paharului. Se simte bine în pielea ei şi n-are de gând să recurgă vreodată la operaţii estetice, căci vrea să îmbătrânească frumos, ca mama sa şi ca bunica.
Vara asta, Natalia Proca a fost cu mezina sa în Turcia, în timp ce fiica ei mai mare a ales să meargă în Italia, cu gaşca. Ulterior, interpreta a mai avut o vacanţă relaxantă, în Carpaţii României.

Mai multe călătorii

Până la vârsta de 44 de ani are numeroase împliniri, iar de acum încolo vrea doar să călătorească mai mult, căci ‘tot ce vede ochiul, bucură sufletul’.
Natalia Proca promite să ne surprindă în viitorul apropiat cu noi melodii de muzică populară pe care le-a primit cadou de la Radu Barbură, un muzician din zona Banatului, iar aranjamentele muzicale ale acestora sunt semnate de Corneliu Botgros. „Am la ce lucra, de-aş avea sănătate!”, susţine artista.

De revelion, din nou la Dublin

„Nu regret nimic din tot ce mi s-a întâmplat în viaţă, căci din orice experienţă am tras învățăminte. Regret doar că nu-l mai am alături pe tata. Poate dacă îmi spunea de problemele sale de sănătate, azi era cu noi… Printre prietenii mei sunt atâţia medici, încât sunt sigură că tata ar fi putut fi salvat. Dar s-a stins în urma unui atac de cord. Şi îmi mai pare rău că mămica a rămas singură, iar eu nu pot să merg mai des la ea”, ne mai spune interpreta de muzică populară.
Pentru al doilea an consecutiv, de revelion, Natalia Proca va cânta la Dublin, alături de alţi artişti din R.Moldova.

Lena NEGRU