Diana Văluţă, despre „Crizantema de Argint”

„Perla romanţelor” a fost membră a juriului şi a susţinut un recital în cadrul Galei Laureaţilor

Anul acesta, după o pauză de cinci ani, a avut loc cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului-concurs de Creație și Interpretare a Romaniței „Crizantema de Argint”. Mai mulţi interpreţi şi creatori de romanţe de pe ambele maluri ale Prutului şi-au exprimat dorinţa de a participa la eveniment. Diana Văluţă, câştigătoare a concursurilor „Crizantema de Aur” (Târgovişte) şi „Crizantema de Argint” (Chişinău) în 2016, a participat şi în acest an concurs, doar că în calitate de membră a juriului. Artista ne-a vorbit despre această nouă experienţă şi despre impresiile pe care i le-a lăsat evenimentul.

La începutul lui octombrie, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” s-au cântat romanţe cu parfum de crizantemă, căci a avut loc cea de-a XXI-a ediţie a unuia dintre cele mai aşteptate festivaluri din R. Moldova şi România.
La cele două secţiuni, una de creaţie şi alta de interpretare, s-au înscris 23 de participanţi, unul mai talentat ca altul.

O experienţă unică

Central

Diana Văluţă, cea care în 2006 a câştigat trofeurile la „Crizantema de Argint” şi „Crizantema de Aur”, în acest an a fost invitată să participe la festival în calitate de membră a juriului, dar şi să susţină un recital în cadrul Galei Laureaţilor.
„M-am simţit foarte bine în calitate de membră a juriului. A fost o experienţă deosebită, iar asta se datorează şi faptului că am jurizat alături de adevăraţi profesionişti”, ne-a declarat Diana Văluţă, cea despre care Ştefan Petrache a spus că e „o perlă a romanţelor”.
Alături de interpretă, din comisie au făcut parte dirijorul Gheorghe Şevcişin, compozitorul Marian Stârcea, cântăreaţa Margareta Ivanuş, Svetlana Bivol, Preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova şi Alina Mavrodin-Vasiliu, director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” din România şi director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur 2017”.

Cine dintre participanți a impresionat-o

„La secţiunea Creaţie au fost 11 romanţe. Ştiam doar titlurile romanţelor, numele celor care le-au compus le-am aflat abia atunci când s-au împărţit premiile. La secţiunea Interpretare au fost 12 concurenţi, fiecare dintre aceştia au cântat câte două romanţe. M-a impresionat vocea lui George-Marcel Cojocărescu din România, care a intrat în posesia Trofeului şi a Premiului mare al festivalului. El a ales pentru acest concurs nişte romanţe mai speciale şi nu doar a cântat, ci şi a jucat pe scenă. De la primele sunete ale orchestrei ne-a fost clar că el trăia romanţele pe care le interpreta, iar asta m-a cucerit din prima. Concurenţii au fost de pe ambele maluri ale Prutului, unul mai talentat ca altul”, ne spune Diana Văluţă.

Publicul, dornic de romanţe

2

Festivalul cu nume de floare i-a lăsat muzicienei doar impresii frumoase.
„Mi-a fost dor de romanţe şi de publicul venit să le asculte. Lumea este dornică de ele, iar după acest eveniment nu mai sunt întrebată în troleibuz când va avea loc acest festival”, adaugă artista care de 10 ani este lector de canto la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Despre gusturile moldovenilor

Mulţi dintre basarabeni preferă cântecele de pahar, iar Diana Văluţă consideră că vina pentru gusturile moldovenilor în materie de muzică este a noastră, a tuturor.
„Contează ceea ce promovează fiecare dintre noi. Ar trebui să ducem steagul romanţei prin toată ţara şi le vorbim oamenilor despre ea, pentru că romanţa este muzica sufletului”, susţine muziciana.
Cât despre activitatea sa scenică, Diana Văluţă spune că ea continuă să-şi îmbogăţească repertoriul şi să promoveze CD-ul de romanţe pe care l-a lansat în 2014.

De 10 ani e cadru didactic

Interpreta ne-a vorbit şi despre activitatea didactică pe care o desfăşoară, mărturisindu-ne că este mândră de fiecare student al său.
„Sunt 10 ani de când predau şi îmi place această activitate. Una din calitățile de bază pe care ar trebui s-o aibă un cadru didactic este răbdarea, căci am şi studenți care nu reuşesc întotdeauna să facă întocmai ceea ce le cer, dar mă surprind calităţile lor umane deosebite”, povesteşte lectorul universitar.

3

O femeie fericită

Acum doi ani, Diana Văluţă s-a căsătorit cu Veaceslav Cionac. Interpreta ne spune că are o viaţă de familie fericită.
„Adunăm piatră după piatră ca să pavăm drumul pe care vom merge de acum încolo. Încerc să îmbin viaţa profesională cu cea personală: să fiu şi om de artă, dar şi soţie grijulie. Îi mulţumesc lui Veaceslav că îmi este mereu alături, că mă ajută şi mă susţine”, ne-a spus la finalul discuţiei „perla romanţelor”.

Lena NEGRU