Constantin Bejenaru: povestea unui campion cu dragoste de neam // FOTO

Constantin Bejenaru: povestea unui campion cu dragoste de neam // FOTO

Pugilistul moldovean e în top 15 la nivel mondial

Verticalitate – acest cuvânt îl caracterizează cel mai bine pe Constantin Bejenaru (33 de ani), unionist şi unul dintre cei mai buni pugilişti ai lumii. Atunci când urcă pe ringul de box, basarabeanul, câştigător al centurilor WBC International și WBC Americans Continental, poartă la piept trei drapele: cel al Republicii Moldova, statul în care s-a născut, cel al României, unde s-a format ca sportiv, şi cel al SUA, unde locuiește şi se antrenează de mai bine de cinci ani şi unde s-au născut cei doi copii ai lui, Nicole şi Christopher. Într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău, sportivul ne-a spus ce loc ocupă boxul în viaţa sa, ne-a vorbit despre familie, demnitate şi dragostea de neam.

Cei dragi îi zic Costel, fanii din întreaga lume îl alintă „tunetul din Moldova” ori „pitbullul”. Constantin Bejenaru, protagonistul prezentului articol, a început să boxeze la vârsta de nouă ani, iar azi, la 33 de ani, are în palmares unele dintre cele mai râvnite titluri mondiale la box.

Din neam de „Sfarmă-Piatră”

12314631_1248978305127832_8039207374576187363_o

„M-am născut acum 33 de ani, în satul Manoileşti din judeţul Ungheni. Îi zic județ pentru că aşa e corect, iar împărțirea în raioane au făcut-o comuniştii, în perioada sovietică”, ne spune chiar de la începutul interviului Constantin Bejenaru, campion mondial la box profesionist versiunea WBC International, categoria 90 de kilograme.
Vine dintr-un neam de oameni cu demnitate, dar şi cu o putere fizică proverbială. Vestea despre forţa cu care erau înzestraţi nu doar bărbaţii, ci şi femeile din neamul Bejenarilor, depășea cu mult hotarele localităţii în care s-au născut. De exemplu, bunicul lui, care era morar, întorcea singur piatra morii şi ridica omul de jos, apucându-l cu dinţii de curea. Urmaşii acestuia nu se lasă nici ei mai prejos: Ion Bejenaru, tatăl pugilistului, e îndrăgostit de box şi chiar a practicat acest sport în copilărie, iar sora lui Constantin, Svetlana Bejenaru, a fost vicecampioană mondială la sambo.

Component al lotului naţional al României

17800069_1309247319141650_2245483803266697668_n

Constantin Bejenaru a început a face box la vârsta de nouă ani, la îndemnul părintelui său, care l-a dus la sala de box pentru ca băiatul să nu apuce drumuri greşite, iar primul succes l-a avut în 1996, când a câştigat un turneu găzduit de oraşul Bălţi.
A făcut Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chişinău, iar în 2002, după absolvirea acestuia, Constantin Bejenaru a hotărât să se mute cu traiul în România, la Bacău.
„În Republica Moldova sportul era prost finanţat, aşa că am luat această decizie pentru a-mi putea continua cariera de boxer. Vreme de 10 ani am locuit şi m-am antrenat dincolo de Prut, am absolvit Facultatea de Educație Fizică şi Sport a Universității „V.Alecsandri” din Bacău şi am fost component al lotului naţional al României, câştigând mai multe mai multe turnee și titluri pentru ţară. Iar în 2012 m-am mutat în SUA”, ne spune Constantin Bejenaru, de nouă ori campion naţional al României la box.

„Aveam impresia că am revenit în URSS!”

429176_298004176919735_2126746597_n

Basarabeanul afirmă că i-a fost ușor să se adapteze în State, iar asta se datorează şi faptului că americanii sunt foarte comunicativi, toleranți şi săritori la nevoie.
„Chiar dacă nu prea ştii engleză, ei încearcă să te înțeleagă și să te ajute. În primii doi ani şi jumătate am locuit în statul Connecticut, iar acum trei ani m-am mutat la New York, în cartierul Brooklyn. Când am ajuns în acest oraş, dar mai ales în cartierul rusesc Brighton Beach, am avut un şoc! Aveam impresia că am revenit în URSS, căci marea majoritate a emigranților veniți din spațiul ex-sovietic se comportă de parcă ar fi rămas în anii ’90: înjură în stradă, aruncă gunoiul pe jos şi conduc ca nebunii. Ca să nu mai zic că mulţi dintre ei nu cunosc limba engleză şi nici nu vor s-o înveţe, căci nu pleacă nicăieri în afara oraşului”, ne spune el.

15085631_10155415160396521_5863737076886117716_n
În Connecticut a fost discipolul fostului antrenor al lui Mike Tyson, iar la New York, basarabeanul se antrenează de două ori pe zi, şase zile pe săptămână, sub supravegherea lui Ilya Mesishchev, evreu născut în Belarus. În State, Constantin Bejenaru şi-a luat şi licenţa de antrenor, iar instruindu-i pe alţi sportivi, îşi face şi sie însuşi un serviciu, căci atunci când analizează meciurile altora, îşi aminteşte şi el multe lucruri.

„Anul trecut, în luna aprilie, am boxat la canalul tv ShowTime împotriva unui boxer din Rusia, ambii eram cu un palmares de 10 lupte fără nicio înfrângere, am boxat în gala organizată de promotorul său. Şi chiar dacă la casele de pariuri el era favoritul, eu m-am impus și am câștigat decisiv acest meci. Apoi,  în noiembrie, m-am întâlnit în ring cu un boxer de origine albaneză care avea palmaresul de 16 meciuri cu tot atâtea victorii, iar eu l-am învins și astfel am obţinut centurile WBC International și WBC Americans Continental”, ne spune campionul.

Rămâne fidel aspiraţiilor unioniste

15894560_1221215954611454_2514876272550944912_n

Se pare că „tunetul din Moldova” şi-a găsit locul în America, căci pumnul lui stâng, atât de temut de adversari, bifează victorie după victorie, de multe ori prin knock-out. Dar şi acolo, peste Ocean, basarabeanul rămâne fidel aspiraţiilor sale unioniste pe care, de altfel, nu şi le-a ascuns niciodată.
„Patriotismul se învaţă, în primul rând, acasă, de la părinti, bunici, rude, dar și la școală, la orele de istorie, dacă acestea sunt predate corect, din manuale în care realitatea istorică nu e falsificată.
Personal, am avut de pierdut din cauza demnității de unionist şi am fost rugat de multe ori s-o las mai încet cu această temă. Totuşi, afirm şi în continuare că doar împreună putem deveni mai puternici şi mai prosperi. Iar pentru ca Unirea să aibă loc, ar trebui să se schimbe mentalitatea în ambele state româneşti, căci o parte dintre moldoveni îi numesc pe români ‘ţigani’, iar o parte dintre românii de dincolo de Prut ne consideră ruşi – o consecinţă a propagandei sovietice. Observ, totuşi, că numărul celor care vor unirea este în creștere”, afirmă pugilistul.

„E trădare de patrie!”

21617550_1470533283013052_2690723651423264548_n

În timpul meciurilor, pe costumul de box al campionului sunt reprezentate trei drapele: cel al Republicii Moldova, statul în care s-a născut, cel al României, unde s-a format ca sportiv, şi cel al SUA, care îi oferă posibilitatea de a progresa ca boxer profesionist. Şi pentru că ştie cel mai bine ce onoare şi, în acelaşi timp, ce responsabilitate e să reprezinți un stat, darămite trei, l-am întrebat pe Constantin Bejenaru ce crede despre „noaptea minţii”, cum a numit presa de peste Prut gestul celor din trupa DoReDos, care acum două săptămâni a reprezentat Republica Moldova la un concurs de muzică din Rusia, dar s-au fotografiat cu drapelul autoproclamatei rmn. Culmea e că atunci când au revenit la Chişinău, preşedintele Dodon i-a răsplătit pe cei trei membri ai trupei cu titlul de Artist emerit al Republicii Moldova.
„Cum să faci astfel de poze știind ce a fost și ce se întâmplă în continuare în stânga Nistrului? E trădare de patrie! Într-o ţară normală, astfel de personaje nu ar mai apărea nicăieri, ba chiar ar putea fi judecate pentru asemenea fotografii. Cât despre Dodon, acesta e un trădător care încearcă să îngroape Moldova. Cum poți să te aliniezi unei ţări ca Rusia, în care corupția e la cote maxime, iar fărădelegea e la ea acasă, care se împrietenește cu state dictatoriale cum e Coreea de Nord, îndepărtându-se de ţări civilizate ale Europei şi Occidentului?”, consideră luptătorul.

O familie obişnuită

CB_Tyson

În America, sportivul a cunoscut legende ale boxului mondial, printre care Mike Tyson, Evander Holifield şi Roy Jones. În prezent, Constantin Bejenaru este în top 15 la nivel mondial, iar ascensiunea sa în carieră, suntem siguri, va continua, căci are condiţii bune de creştere profesională, dar şi susţinere din partea familiei sale.
Pugilistul e căsătorit cu Aurelia, o ungheneancă pe care a cunoscut-o acum şase ani şi care e farmacistă tehniciană în cel mai mare spital din New York. Pugilistul e conștient că soției sale nu-i este uşor deloc. Şi nu numai pentru că el, sportiv fiind, are un regim alimentar mai special, ci şi pentru că ea trebuie să facă faţă tensiunii nervoase pe care o resimte el înainte de meci, dar şi să dea dovadă de înţelegere şi să-l susţină atunci când cunoaște eşecul.
„În rest, suntem o familie obișnuită, cu problemele şi bucuriile noastre. Avem doi copii: Nicole are trei ani, iar Christopher – şase luni. Eu am asistat la nașterea amândurora. Atunci când a venit pe lume fetiţa mea nici măcar Green Card-ul nu-l aveam, venisem în State cu viză pentru sportivi, de aceea îi sunt foarte recunoscător guvernului SUA pentru că ne-a oferit asigurarea medicală, care e foarte costisitoare aici, oferindu-ne astfel posibilitatea ca micuţii noştri să se nască în America. Mă gândesc la asta de fiecare dată când văd reportaje despre situaţia maternităților din Moldova, despre copii care mor din cauza incompetenței cadrelor medicale sau pentru că s-au sufocat la naştere. Spun asta pentru că fetiţa mea s-a născut de 4,6 kg și băiețelul de 5,3 kg, ambii prin cezariană”, afirmă Constantin Bejenaru.

12781_792698640768441_16988473523579108_n
Ne spune că nu-şi doreşte cu tot dinadinsul ca fiul lui să aleagă aceeaşi cale în viaţă ca şi tatăl său. „Boxul a fost copilăria mea, boxul este meseria mea, boxul m-a format ca personalitate. E un sport inteligent, care îţi dezvoltă multe abilitați, dar, totuși, este un sport dur, pe care trebuie să-l practici cu pasiune, devotament și sacrificii. Din aceasta cauză nu e bine să impui pe cineva să-l facă dacă acea persoană nu e atrasă de el. Dacă băiatul meu îşi va dori să boxeze, îl voi susține, dacă va alege altceva, îi voi încuraja alegerea”, ne-a mai spus basarabeanul.

Nina TOFAN

Sursa foto: Facebook; arhiva personală a lui Constantin Bejenaru