EXCLUSIV! Ştefan Petrache: „M-am retras pentru totdeauna”

EXCLUSIV! Ştefan Petrache: „M-am retras pentru totdeauna”

De opt ani, de când a fost diagnosticat cu diabet zaharat, maestrul Ştefan Petrache e dependent de insulină şi de tratamentul medicamentos prescris de medici. Dar se pare că acestea nu mai dau rezultate, căci starea lui de sănătate s-a înrăutăţit în ultima vreme. Acum artistul se află în România, unde urmează să fie supus unei intervenţii chirurgicale – medicii bucureşteni vor încerca să-i salveze piciorul stâng.

L-am găsit pe Ştefan Petrache demoralizat şi îngândurat. Se pregătea să plece la Bucureşti şi îşi făcea griji când se gândea la investigaţiile la care urma să fie supus.

„Ori voi avea noroc, ori…”

De ceva vreme, starea de sănătate a artistului agravat, iar pentru a evita amputarea piciorului stâng afectat de diabet, domnia sa are urgentă nevoie de o intervenție chirurgicală. Medicul care-l tratează la Chişinău i-a propus să facă operaţia la Bucureşti, pentru că spitalele din republica noastră nu dispun de aparatajul necesar pentru o asemenea intervenţie.
„Ori voi avea noroc să mă aibă Dumnezeu în paza Lui şi să mă pot întoarce pe picioarele mele, ori medicii mi-l vor reteza pe stângul… Voi fi operat dincolo de Prut, spitalele de la noi nu sunt dotate cu echipamentul necesar unei intervenții chirurgicale atât de complicate. Merg încolo duminică (n.a. – 17 septembrie), iar luni, la prima oră, voi fi deja în grija medicilor bucureşteni”, ne-a declarat Ştefan Petrache.

Nu avea bani de operaţie

Intervenţia se anunţă a fi nu doar complicată, ci şi destul de costisitoare, iar pentru că maestrul nu dispunea de suma de bani necesară, i-au venit în ajutor prietenii.
„Nu am niciun sfanţ, doar datorii – pentru aceasta le mulțumesc iubitelor noastre organe de drept. Asta e! M-au susţinut financiar Ion Suruceanu şi prietenul Costică, iar restul banilor a trebuit să-i iau cu împrumut. Căci moldovenii nu-s ca ruşii, care sar cu toţii să ajute când un artist se află la ananghie. La noi e jale…”, oftează domnia sa.
Medicul care-l va opera este originar din Republica Moldova şi lucrează la Bucureşti de 15 ani. „Am noroc, pentru că el este unul dintre cei mai buni”, adaugă artistul.
Întrebat cum se simte, Ştefan Petrache ne-a răspuns scurt: „Ca dracu-n spini”.

Nu mai vrea nimic

„Chiar nu mai pot. Nu-mi mai trebuie nici ţară, nici ordine, nici viaţă publică – nu mai vreau nimic… Cel mai mult îmi doresc să mor. Să scape lumea de mine şi eu de ea. Eu mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul, dar uite că de soţie, copii şi nepoţi mi-i milă. Nici de încurajări nu mai am nevoie căci, după mine, optimistul este văr drept cu prostul. Poate chiar frate”, ne spune Ştefan Petrache.

Dependent de medicamente

De opt ani, de când a fost diagnosticat cu diabet zaharat, domnia sa este nevoit să facă tratamente destul de costisitoare, iar printre medicamentele pe care le ia zilnic se numără insulina şi Plavix-ul.
„Pe astea le voi lua tot restul vieţii”, adaugă artistul.
Nu-i este dor de scenă şi nu mai vrea colaborări cu colegii de breaslă pentru că s-a retras din lumea muzicii pentru totdeauna.
Nu ştie cât va rămâne la Bucureşti – acum totul depinde de modul în care va decurge operaţia. Ca şi până acum, cei care-l vor susţine sunt membrii familiei şi puţinii prieteni adevăraţi care i-au mai rămas.

Despre procesul de judecată

La sfârşitul discuţiei, Ştefan Petrache ne-a vorbit despre procesul de judecată în care l-a implicat Boris Moraru, fostul său partener de afaceri. Artistul riscă să fie deposedat de proprietățile sale şi îi acuză pe mai mulți judecători și procurori că ar fi emis hotărâri ilegale în privința sa. Totul a început cu aproape 20 ani în urmă, când împreună cu Boris Moraru, care-i era amic, a creat compania de construcții „Bis-Engineering” SRL. În primăvara anului 2008, Ștefan Petrache și-a donat partea socială către Boris Moraru. Neînţelegerile au început din cauza unui apartament dintr-un bloc de locuit construit de firma lor.
„Procesul de judecată nu s-a terminat şi nici nu cred că o să se termine vreodată. Am obţinut câştig de cauză la Curtea Supremă de Justiţie, însă mai târziu instituţia şi-a schimbat decizia. Nu mai pot lupta cu morile de vânt şi nu ştiu la ce să mă mai aştept. Risc să rămân pe drumuri şi fără bani, aşa cum sunt şi acum, de altfel”, conchide Artistul Poporului.

Lena NEGRU
Foto: VIP Magazin