„Egoistul” de la Bucureşti

Constantin Cucu a decis că vrea să devină hairstylist pe când nu avea nici 18 ani împliniţi. A înţeles că ştie să mânuiască foarfeca destul de bine după ce a exersat mai multe tipuri de tunsori, iar drept modele i-au servit părinţii lui. A lucrat în salonul lui Andrei Cocieru, apoi în cel al lui Victor Micuşa, iar de mai bine de doi ani face parte din echipa unuia dintre cele mai prestigioase saloane de frumuseţe din Bucureşti. Constantin Cucu este şi autorul coafurii inedite pe care Aliona Moon a purtat-o pe scena Eurovision, în 2013.

Central

Acum mai bine de doi ani, Constantin Cucu (24 de ani) s-a făcut remarcat la concursul „Cel mai bun hairstylist din România”, după care a primit o ofertă de angajare de la cunoscutul Cristi Pascu, coaforul în care au încredere multe dintre vedetele de dincolo de Prut.

Multă muncă

4

Încă nu împlinise 18 ani când a decis că vrea să devină hairstylist. A prins drag de această profesie după ce părinţii săi l-au lăsat să-i tundă şi a înţeles: asta-i e vocaţia!
„Am observat că tunsorile îmi reuşeau de minune şi am zis să merg la nişte cursuri. Dar pentru că foarfecele nu s-a lăsat ‘îmblânzit’ din prima, am muncit mult şi cu sârguinţă. Mă uitam mereu pe internet ca să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în acest domeniu şi le urmăream activitatea celor pe care la acea vreme îi consideram drept cei mai talentaţi dintre hairstylişti: dintre basarabeni – pe Victoria Schimbător şi Ion Ţurcan, iar dintre cei din străinătate – pe Georgiy Kot, Sharon Blain şi, nu în ultimul rând, pe cei de la Sassoon Academy din Londra”, ne-a declarat chișinăuianul.

Foarfecă de la bunica

5

Prima etapă a studiilor sale au constituit-o tunsorile bărbătești din foarfecă, pe care le clasează şi azi drept cele mai greu de realizat.
Orice hairstylist ştie: calitatea foarfecei are un rol extrem de important în munca sa. Constantin Cucu ţine minte şi acum unealta cu care a început a tunde: era una cu mâner negru, din plastic, greu de manevrat. Însă nu a lucrat mult cu aceasta, căci la scurt timp bunica i-a dăruit o foarfecă bună, pe care i-o cumpărase de la Moscova. Cu aceasta a început a tunde şi o are în trusă şi acum.

Despre colaborarea cu Aliona Moon

3

Printre realizările lui Constantin Cucu se numără şi coafura inedită pe care a purtat-o Aliona Moon pe scena Eurovision, în 2013.
„Trebuia să-i fac o pieptănătură demnă de un asemenea concurs. Şi pentru că Aliona purta o tunsoare scurtă, asimetrică, am zis să i-o scot în evidenţă. Mi-a luat cam o oră şi jumătate s-o coafez. Poate că au fost şi din cei care m-au criticat, însă eu aşa am văzut-o”, susţine el.

De ce a ales să plece la Bucureşti

6

La Chişinău a lucrat, pe rând, în două dintre cele mai cotate saloane: în cel al lui Andrei Cocieru şi în cel al lui Victor Micuşa. Totuşi, a decis să părăsească Republica Moldova atunci când a înţeles că are nevoie de o schimbare.
„Aşa am simţit la vremea aia, că la Chişinău am făcut deja cam tot ce se putea, cu excepţia faptului că nu-mi deschisesem un salon. Iar Bucureştiul e oraş mare, care oferă perspective în carieră. Ştiam ce mă aşteaptă, dar mi-am asumat riscul şi nu m-am gândit niciodată să renunţ, să mă întorc la Chişinău”, ne povestește Constantin Cucu.
Bucureştiul l-a întâmpinat nu tocmai aşa cum se aştepta, pentru că hairstyliştii de acolo au altă şcoală, iar coafurile realizate de ei sunt mai lejere comparativ cu ce făcea el la Chişinău.
„Cocurile realizate de mine aici erau cele mai tari! Mă făceau vedetă, căci colegii mă urmăreau cu ochii cât cepele, ca să fure meserie. Însă la coafatul din perie erau şi din cei care erau mult mai buni decât mine. Aşa că a trebuit să învăţ”, îşi aminteşte el.

Nu voia să rămână în umbra lui Cristi Pascu

2

Iniţial s-a angajat la un salon unde lucrau doar moldoveni, însă nu se simţea prea bine acolo. Schimbarea a venit după ce a participat la concursul „Cel mai bun hairstylist din România”, în cadrul căruia a reuşit să impresioneze juriul şi să se claseze pe locul III, obținând şi un loc de muncă la Academia de Coafură a celebrului Cristi Pascu.
„Am lucrat acolo cam un an, până am înţeles că nu am cum să progresez atâta timp cât rămân în umbra unui titan ca el. Aşa că am demisionat, iar de un an fac parte din echipa unui salon bine promovat, ‘Egoist’, amplasat în inima Bucureștiului. Dar nu am de gând să mă reţin prea mult nici aici, căci după ce-mi fac un nume şi clientelă o să-mi deschid salonul meu în România”, ne-a declarat tânărul.

„Muncesc ca să-mi fac un nume”

10361033_783508421683463_2336549999599820365_n

Susţine că la București are ce şi de la cine învăța, pentru că acolo se organizează adesea seminare internaționale conduse de specialişti cu renume, dar şi concursuri.
„Haistyliştii de aici sunt mult mai buni decât basarabenii atunci când vine vorba de comunicarea cu clientul. Cât despre latura financiară, nu aş putea spune că acum câştig mai bine decât câştigam la Chişinău. Dar îmi ajunge. Dacă acasă aveam un nume, aici încă muncesc pentru a mă face remarcat. Însă nu regret schimbarea, căci Bucureştiul îmi oferă multe oportunități de dezvoltare”, ne mai spune hairstylistul.

Bucureşti înseamnă acasă

11188224_940353052665665_19892918007571745_n

Continuă să participe la concursuri pentru că, susţine el, acestea te învaţă să-ți dezvolţi abilităţile şi să lucrezi contra cronometru.
Acum, pentru Constantin, Bucureşti înseamnă acasă. Şi pentru că la început se simţea jenat de propriul accent moldovenesc, a decis să scape de el.
„M-am debarasat de accent în opt luni. Fraţii români se topesc după vorba noastră dulce, uneori haioasă pentru urechea lor, dar pe mine mă jena felul în care vorbeam. Atunci mi-am pus drept scop să vorbesc o română curată şi mă bucur că mi-a reuşit. Acum cel mai mult îmi lipsesc prietenii adevăraţi, pe care încă nu i-am găsit aici. Nu duc dorul bucatelor gătite de mama pentru că iubita mea, basarabeancă şi ea, găteşte delicios! Am venit împreună aici şi lucrăm amândoi în industria frumuseţii, ea fiind manichiuristă”, ne-a spus la sfârşitul discuţiei Constantin Cucu.

21868488_1642136635820633_1445905263_o

Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a lui Constantin Cucu