Ricu Vodă luptă cu cei care au îngrădit ilegal placa comemorativă instalată în memoria tatălui său

Toată vara Ricu Vodă a căutat soluţii pentru „eliberarea din captivitate” a plăcii comemorative instalate în memoria tatălui său, regretatul Gheorghe Vodă, poet, scenarist, regizor de film şi autor al imnului Chișinăului. Încă nu are ac de cojoc pentru cei care au îngrădit ilegal cu sticlă placa, dar artistul încearcă să nu uite nici de activitatea sa scenică, promițând noutăţi în carieră. Despre acestea vom afla mai multe în decembrie, în cadrul unui concert pe care artistul şi echipa sa îl vor susţine la Filarmonica Naţională „S.Lunchevici” din Chişinău.

Ricu Vodă anunţă noutăţi în carieră. Toată vară, pe lângă încercările de a găsi soluţii la problemele apărute după instalarea plăcii comemorative în memoria tatălui său, probleme despre care vă vom vorbi în cele ce urmează, artistul a lucrat la un nou proiect. Domnia sa şi-a întemeiat o formație, „Fagure”, botezul scenic al căreia va avea loc pe 14 decembrie, în cadrul unui concert la Filarmonica Naţională „S.Lunchevici” din Chişinău.

Ca pe timpuri

Central

„Am muncit toată vara la acest proiect, iar acum suntem în perioada repetițiilor. Prin anii ’90 am mai avut o formaţie din care făceau parte Anatol Bivol, Adrian Sandu şi Irina Bivol, iar acum, împreună cu băieţii mei, muzicieni de-o vârstă cu mine, ne-am gândit s-o reînviem. De ce n-aş avea şi eu o formaţie cu care să cânt live şi alături de care să mă simt foarte bine, ca pe timpuri?”, se întreabă Ricu Vodă.
Formaţia sa numără opt muzicieni, printre care şi interpreta Doiniţa Gherman, de care îl leagă o frumoasă prietenie.

„Publicul dă verdictul!”

20121454_1520953614633284_6208880942631966468_o

Proiectul „Fagure” va aborda diferite genuri muzicale, interpretând atât cover-uri, cât şi melodii pe care Ricu Vodă le cânta pe când era membru al formaţiei „Noroc”. Vor avea în repertoriu creații mai vechi, semnate de Anatol Chiriac şi Valentin Dânga, dar şi melodii noi la care lucrează în prezent.
„Împreună cu băieții am pregătit programul muzical, apoi l-am prezentat la Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău, iar responsabilii de acolo ne-au ascultat şi ne-au apreciat, astfel că vom evolua ca formaţie a acestei instituţii. Avem unde face repetiţii, deci e bine.
Mi-a fost uşor să-mi constitui echipa, pentru că din ea fac parte persoane pe care le cunosc de zeci de ani. Când le-am vorbit colegilor mei de proiect, aceştia l-au acceptat din prima. Acum rămâne de văzut dacă va fi unul reuşit ori ba, dar asta o va decide spectatorul, pentru că doar el dă verdictul. Talent, ambiţie şi dorinţă avem, deci ne rămâne doar să sperăm că vom călca pe scenă cu dreptul ”, ne mai spune Ricu Vodă.
Repetițiile au loc de trei ori pe săptămână. Fiecare dintre membrii formaţiei au şi proiecte individuale, însă artistul ne-a dat asigurări că acest lucru nu se va răsfrânge negativ asupra asupra activității proiectului nou-constituit.

„Vodă şi Costenco nu-s Vieru…”

21584745_505939093080618_2126024765_n

În timpul discuţiei noastre am aflat că vara, pe lângă faptul că a muncit muncit de zor la proiectul său muzical, artistul a mai avut o ocupaţie: a luptat cu cei care au acoperit cu sticlă placa instalată în memoria regretatului său părinte, Gheorghe Vodă, cel care a fost poet, scenarist, regizor de film şi autor al imnului Chișinăului.
„Placa, instalată acum doi ani pe faţada casei în care a locuit tata, a fost inaugurată cu fast, iar acum n-o vede nimeni, căci e acoperită de vitrina unui magazin construit ulterior la parter. E după sticlă, lângă mărfurile cu preţ redus. Ce ruşine! Nici nu ştiu cui să mă mai adresez ca să rezolv problema asta… Până la urmă, cred că tot la Primărie o să ajung, dar cum n-avem primar, nu ştiu dacă pot conta pe ajutor din partea funcționarilor de acolo.
Placa a fost inaugurată în urmă cu doi ani. Când a început construcția magazinului, mi s-a spus că ea nu va avea se suferit, iar eu i-am crezut pe cuvânt. Acum însă vitrina lor acoperă peretele pe care sunt instalate două plăci comemorative – una în memoria lui tăticu şi alta în memoria lui Nicolai Costenco. Am luptat atâta ca să văd instalată această placă, iar ei au ascuns-o după sticlă… Cu toată stima pentru nenea Grigore Vieru, pe care l-am cunoscut personal, însă cred că dacă se întâmpla una ca asta cu placa instalată în memoria sa, era mare scandal! Dar Vodă şi Costenco nu-s Vieru…”, ne spune cu voce stinsă Ricu Vodă.

21622332_505940443080483_241941775_n

„Aleargă caii” de 31 de ani

„Aleargă caii” e melodia de suflet a artistului şi cea care i-a adus popularitate. Şi acum, la 31 de ani de la lansare, aceasta e pe placul publicului.
„Nu-i spectacol ori ceremonie la care să n-o cânt. Melodia e a mea, iar versurile sunt ale lui tata, din cartea sa „Aripi pentru Manole”. De fapt, poezia se numeşte „Romanţă”, însă i-am schimbat eu numele după ce i-am scris muzica. Am compus-o dintr-o răsuflare, de cum m-am aşezat la pian, apoi, în timpul repetiţiilor pentru un turneu care urma să aibă loc în Kazahstan, i-am arătat-o lui Mihai Dolgan. Lui i-a plăcut piesa. Şi poate că succesul acesteia se datorează și acelui „La, la, la, la” pe care mi l-a sugerat Mihai. Ne-am dus în turneu, am verificat reacţia publicului, apoi am lansat-o. Nu m-am aşteptat să prindă din prima”, conchide Ricu Vodă.

Lena NEGRU