Elisio al lui Radu Dolgan vrea să devină actor de film

„Am zis să nu-l dau la o şcoală cu profil muzical, căci odată ajuns acolo va uita de copilărie, aşa cum mi s-a întâmplat şi mie”

În această toamnă Elisio, băiatul lui Radu Dolgan, a mers în clasa a doua. Puştiul a aşteptat cu nerăbdare începutul noului an de învăţământ, iar cea care a făcut cumpărăturile pregătitoare pentru şcoală a fost Loredana, soţia artistului. „Noi nu considerăm extraordinară această etapă”, ne-a spus Radu Dolgan, care ne-a vorbit despre cum a fost vara pentru el şi familia lui, dar şi despre faptul că Elisio nu vrea să devină muzician, ci actor de film.

1

„Am băiat mare deja!”, exclamă cu mândrie Radu Dolgan. Elisio este elev în clasa a doua la Liceul Teoretic Român-Spaniol „Miguel de Cervantes” din Capitală. În Canada, unde a locuit o bună perioadă de timp, copilul a mers la şcoală la vârsta de şase ani, iar la Chişinău a trebuit să repete clasa întâi. Dar se pare că pe nepotul regretatului Mihai Dolgan nu l-a deranjat acest lucru, iar în colectivul clasei sale s-a integrat destul de bine, făcându-şi prieteni noi chiar din prima zi de şcoală.
„Sistemul nostru de învăţământ este diferit de cel din Canada, de asta a trebuit să repete anul. Lui Elisio îi place şcoala şi ne bucură cu rezultate frumoase la învățătură. Anul trecut noi, părinţii, am pus mână de la mână şi am făcut reparaţii în sala de clasă a ‘bobocilor’ noştri. Cât despre diriginta lor, cred că domnia sa este profesoară de la Dumnezeu, căci Elisio şi colegii lui o iubesc mult. Ea lucrează cu elevii şi în afara orelor, astfel că acasă copilul nostru vine cu temele deja făcute”, ne-a declarat mândrul tătic, adăugând că fiul lor începe şcoala la 8:30, iar acasă ajunge după ora 17:00.

„Acum Elisio învaţă şi spaniola”

3

Şi pentru că în Canada Elisio a comunicat mai mult în engleză, româna vorbind-o doar în familie, atunci când s-a mutat în R. Moldova băiatul a întâmpinat bariere lingvistice, însă le-a depăşit într-o perioadă scurtă de timp, încurajat de părinţii săi.
„În familia noastră s-a vorbit dintotdeauna corect româneşte, lucru pe care îl cerem şi de la băiatul nostru. Dar aici, din păcate, copiii vorbesc o română stâlcită, cu multe rusisme. Acum Elisio învaţă şi spaniola”, adaugă Radu Dolgan.
Muzicianul ne povesteşte că în Canada, când îşi ducea copilul la şcoală, trebuia să-l lase la poarta instituției de învăţământ, iar până în sala de clasă acesta mergea însoţit de o profesoară. Cât priveşte adunarea cu părinţii, aceasta avea loc o dată la două luni. „Abia atunci aflam cu toţii cum se descurcă picii noştri la ore. În Moldova însă părinţii pot să treacă pe la şcoală ca să vorbească cu diriginta în orice zi. Şi e mai bine aşa”, adaugă fiul marelui compozitor Mihai Dolgan.

A ales drumul mamei

Am aflat că lui Elisio îi place să deseneze, iar în ultima vreme le spune părinţilor tot mai des că vrea să devină actor. Şi nu de teatru, ci de film! Astfel, băiatul lui Radu Dolgan dă semne că va alege acelaşi drum ca mama sa, actriță de profesie. Cu toate că băiatul are auz muzical perfect şi cântă foarte bine, artistul nu l-a dat la o şcoală cu studiere aprofundată a muzicii.
„El îşi trăieşte intens copilăria, iar când am constatat asta, am zis să nu-l dau la o şcoală cu profil muzical, pentru că odată ajuns acolo va uita de copilărie, aşa cum mi s-a întâmplat mie. L-am întrebat pe Elisio dacă vrea să facă muzică şi mi-a răspuns: ‘Nu, vreau să mă fac actor de film!’. L-am ascultat, pentru că şi eu am ştiut de mic ce vreau să devin în viaţă. Când m-am înscris la şcoala de muzică, părinţii nu erau acasă, m-am dus însoţit de bunica. Deci dacă băiatul meu vrea să devină actor, să devină! Îi vom acorda toată susţinerea”, ne povesteşte Radu Dolgan.

A mers la tabără

4

Vara trecută, familia muzicianului nu a putut să meargă în vacanţă peste hotare, pentru că perioada de valabilitate a paşaportului canadian al lui Elisio expirase, iar când l-au obţinut pe cel nou, piciul le-a declarat părinţilor că preferă să meargă la tabără.
„Toată vara ne-a spus că-i este dor de şcoală şi că ar vrea să vină mai repede 1 septembrie. Pregătirile pentru începutul noului an şcolar le-am făcut din timp. De fapt, le-a făcut mai mult Loredana. Noi am scos din portmoneu cam 5000 de lei, pentru că Elisio mai avea lucruri şi rechizite rămase de anul trecut. Dar dacă e să cumperi absolut toate cele necesare, cheltuielile sunt mult mai mari”, ne-a mai spus artistul.

Despre noutățile muzicale

Cât despre noutățile sale pe plan muzical, Radu Dolgan susţine că el, dar şi ceilalţi membri ai formației „Noroc”, au foarte multe proiecte, însă nu ştiu când şi dacă le vor putea realiza.
„De noi depinde foarte puţin, cel care decide totul e Ministerul Culturii, pentru că după concertul jubiliar de 50 de ani „Noroc”-ul a fost restabilit la Palatul Naţional. Ştiţi care e problema în meseria noastră? Noi nu avem o industrie muzicală şi nici specialişti care să vândă piesele. Recent am revenit la serviciu după concediu şi aşteptăm să aflăm ce indicaţii ne-or da şefii, pentru că ni s-au promis nişte schimbări. Noi, din punct de vedere muzical, suntem gata să lucrăm! Nu am renunţat nici la proiectul meu solo, pentru care de curând am imprimat câteva melodii noi”, conchide Radu Dolgan.

2

Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a familiei Dolgan