„Avem stringentă nevoie de politicieni cu bun simţ”

„Avem stringentă nevoie de politicieni cu bun simţ”

Boris Bechet despre familie, cea mai mare dorinţă a sa şi dorul de scenă

Fire discretă, actorul şi regizorul Boris Bechet s-a lăsat provocat la o discuţie altfel, în cadrul căreia ne-a vorbit despre dorul de scenă, despre cea mai mare dorinţă a sa, despre situaţia din cinematografia moldovenească, dar şi despre familia sa minunată. Domnia sa a dezvăluit, de asemenea, cum se împacă într-un cuplu doi oameni de artă şi care i-a fost reacţia când a auzit că ambii lui feciori au decis să facă actorie.

„Stau departe de mass-media, nu mai citesc ziare şi nici la ştiri nu mă mai uit”, aşa a început discuţia noastră cu maestrul Boris Bechet.
Acum domnia sa e cu gândul la vacanţă, pentru că duminică, împreună cu doamna inimii sale Margareta Nazarchevici, şi ea actriţă apreciată, vor pleca spre litoralul Mării Negre din Ucraina.

„Abia aştept să revăd marea!”

„Eu la mare nu mă duc vara, ci toamna. Nu-mi place aglomeraţia. De fiecare dată alegem să mergem într-o locaţie liniştită, cu puţină lume, ca să nu mă înnebunească nimeni la cap. Destinaţia noastră este o pensiune cu o denumire foarte originală din Ucraina, stăpânul căreia e un moldovean stabilit acolo de mai mulţi ani. Marea e la doar 20 de metri de unitatea de cazare şi este minunată! Abia aştept să o revăd! Închiriem acolo o garsonieră, ce ne mai trebuie? Au trecut timpurile când ne doream distracţie, acum vacanţele noastre sunt oaze de relaxare”, ne-a spus Boris Bechet.

„Valeriu Jereghi, omul potrivit la locul potrivit”

Cu ce se mai ocupă în prezent îndrăgitul actor şi regizor? „Cu prostii…”, spune el.
„Mi-aş dori ca în R. Moldova să se realizeze mai multe filme, iar artiştii să aibă ocupaţii serioase. În acest sens, Valeriu Jereghi a făcut şi face paşi importanţi în cinematografie, iar eu, uitându-mă dintr-o parte, constat că în Moldova mai mult decât atât nici nu se poate face. El organizează chiar şi traininguri cu participarea celor mai buni specialişti din lume, ca să ‘reanimeze’ cinematografia noastră. Chiar mă bucur că majoritatea regizorilor şi scenariştilor care beneficiază de ele sunt băieţi tineri, căci noi, cei mai în etate, am făcut câte ceva la timpul nostru, acum e rândul lor. Dacă înainte aveam dubii referitor la necesitatea unui Centru Naţional al Cinematografiei, acum pot spune că graţie acestuia chiar se fac lucruri frumoase – Valeriu Jereghi este omul potrivit la locul potrivit”, consideră domnia sa.

Nu dă sfaturi

2

Despre situaţia cinematografiei autohtone nu a vrut să ne spună prea multe, precizând doar că de acest aspect trebuia să se ocupe mai de demult studioul „Moldova-Film”.
„Înainte se băteau cu pumnu-n piept că mai fac câte ceva, acum însă nu se face, practic, nimic. Astăzi acolo a rămas doar echipamentul şi câteva costume prăpădite care nu mai reprezintă niciun interes. ‘Moldova-Film’ a murit şi nu ştiu ce ar trebui să se întâmple ca să învie. Nu sunt specialist în a da sfaturi, însă poate că ar trebui să se schimbe şefii”, consideră omul de artă.

De ce nu-i place să i se spună ‘maestru’

Nu-i place când cineva i se adresează cu „maestre”. „Pentru că la noi sunt mai puţini câini decât maeştri. Nu se mai ţine la acest titlu, iar în ziua de azi mulţi din cei care îl poartă nu-l merită”, adaugă Boris Bechet.
Avea emoţii când vorbea la acest subiect şi ne-a spus că îi pare rău şi de nivelul de educaţie culturală a conaţionalilor săi. „Dacă ieşi în stradă şi întrebi de trecători cine a fost Dumitru Cara-Ciobanu, câţi au auzit de el? Cred că dacă din o sută de respondenţi va răspunde corect măcar unul, va fi bine. Poate că îl cunosc mai bine găgăuzii, că era din neamul lor, în rest nu prea cred că-şi aminteşte lumea despre cel care a fost un artist de mare valoare pentru cinematografia noastră”, susţine renumitul actor.

Când a jucat ultima dată pe scenă

Spune că îi este dor de scenă, chiar dacă mai joacă uneori în spectacole.
„E vremea tinerilor şi e corect să fie aşa. Plus că mai depinde şi de regizorul cu care lucrezi, căci dacă ai nenorocul să dai peste unul tâmpit, care în timpul repetiţiilor vorbeşte întruna în loc să facă spectacol, nu-ţi mai vine a juca. Ultima dată am fost distribuit în piesa lui Costea Cheianu „În container”.
Se spune că primul meu mare succes ar fi rolul principal în pelicula „Meşterul Manole”, eu însă sunt de altă părere. Până la acesta am mai avut eu şi altele, mai bune. Poate că nu au fost roluri centrale, însă mă puneau în valoare. Nu pot spune care dintre acestea îmi trezeşte melancolie, dar ştiu care e cel mai cunoscut – e cel din „Troiţa”, peliculă care s-a filmat dintr-o răsuflare”, susţine renumitul regizor.

Despre familie

Atunci când a aflat că Ion şi Grigore, cei doi feciori ai săi, au decis să facă şi ei actorie, nu s-a prea bucurat – ştia prea bine cum stau lucrurile în această ‘bucătărie’. Însă era alegerea lor, aşa că s-a conformat.
„Nu le-am dat niciodată sfaturi pentru că nu aveau nevoie de ele. Ion lucrează la Bucureşti, iar Grigore, care a rămas la Chişinău, nici nu mă lasă să-i citesc scenariile – ştie că îi voi face observaţie. În 2018 cred că va începe filmările la o peliculă de-a sa”, ni se confesează actorul.
Ca orice gospodină, soţia actorului, Margareta Nazarchevici, umple cămara pentru iarnă cu de toate.
„Eu îi aduc produsele de care are nevoie, iar mai departe se descurcă singură. Într-o familie, doi oameni de artă se împacă foarte bine şi se înţeleg din priviri. Noi suntem împreună de peste trei decenii şi suntem un cuplu normal”, adaugă Boris Bechet.

Despre regrete şi dorințe

Ne povesteşte că atunci când era mic, mama l-a învăţat să nu se laude, iar când o făcea, îl ducea în faţa oglinzii şi-l punea să se stropească cu agheasmă pe faţă.
Ca orice om, are şi el regrete, însă nu se lasă influenţat de acestea. Este săritor la nevoie şi-şi ajută prietenii când îi stă în puteri. Iar dacă nu poate, le-o spune din start.
Cât despre cea mai mare dorinţă, actorul ne dezvăluie că aceasta e cât se poate de simplă – speră să prindă ziua în care starea de lucruri în R. Moldova se va schimba în bine.
„Vreau ca Dumnezeu să ne dea sănătate, iar celor de la conducerea statului – minte! Sper ca aceştia să dea dovadă de bun-simţ şi de măsură, să le pese de Moldova şi de cetăţenii ei”, conchide Boris Bechet.

Lena NEGRU