Nicon Caraman, un actor grăbit

Drumul lui Nicon Caraman către cinematografia britanică pare rupt dintr-un film, căci e cu suişuri şi coborâşuri, iar eroul principal luptă din răsputeri pentru a-şi vedea visul îndeplinit. Basarabeanul nostru a avut şi continuă să aibă parte de nenumărate provocări, chiar dacă are cu ce se lăuda când vine vorba de actorie, căci până acum, pe lângă numeroasele roluri de figuraţie, a apărut într-o peliculă BBC, a jucat alături de Brad Pitt în drama „Fury” şi a obţinut un rol principal într-un scurtmetraj despre care vom auzi în viitorul apropiat. De asemenea, pe platourile de filmare i-a cunoscut pe Bruce Willis, Emma Watson, Anthony Hopkins, Ben Affleck, Hellen Miren şi pe alţi mari actori contemporani.

DSC_9719

„Cum e să fii actor la Londra? E ca şi cum aş fi într-un film – întotdeauna mă simt un erou care găseşte puteri şi credinţă să depăşească orice obstacol. Iar când îi reuşeşte şi se simte cel mai fericit… hop! şi îi mai apare unul în drum. Aşa e viaţa mea aici: luptă continuă pentru realizarea visului meu”, îşi începe povestea Nicon Caraman.
Basarabeanul afirmă că el e „un actor grăbit”, care nu se lasă pe tânjală, ci luptă cu tot dinadinsul pentru a-şi atinge scopul.

Fotbalist

DSC_0096

Tânărul ambiţios vine din comuna Grătieşti, iar de copilăria sa îşi aminteşte cu mult drag.
„Cu toate că am crescut într-o suburbie a Chişinăului, ştiu ce înseamnă muncile câmpului sau păscutul vacilor”, îşi aduce aminte Nicon.
Când era mic, era pasionat de fotbal. A început să joace pentru echipa lor din Grătieşti, iar mai târziu a ajuns fotbalist profesionist la Chişinău, în divizia B. Însă pe când avea 18 ani a suferit un accident, de aceea a schimbat fotbalul pe muzică.

De la juridică, la actorie

FullSizeRender 21

Era pasionat de muzică, dar îşi dorea să devină avocat, de aceea a făcut Facultatea de Drept, însă nu a lucrat nicio zi în acest domeniu. În schimb cea de-a doua specialitate – actoria, pe care a studiat-o paralel la Facultatea de Arte Frumoase a USM, i-a fost de folos, căci i-a oferit posibilitatea de a juca în spectacole de teatru şi de a merge în turnee.
„Chiar dacă studiam Dreptul internațional cu predare în limba engleză, sufletul meu tânjea după actorie. Tata, sărmanul, mi-a plătit contractul la facultate vreme de trei ani, iar eu am ales scena… După ce am absolvit ambele facultăți, am fost admis la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, tot la actorie. Doar că pe urmă au apărut alte priorităţi în viaţa mea, cum ar faptul că am fost ales să particip la un show de talente și nu am mai absolvit facultatea”, ne povesteşte tânărul.

A muncit în Italia

I00A3732-22 II(1)

În 2009 a devenit membru al echipei Jurnal Trust Media, fiind reporter şi prezentator al emisiunii „Deşteptarea”, iar după trei ani de televiziune a plecat să-şi îndeplinească visul: voia să facă actorie peste hotare.
„Aveam nevoie de bani, de aceea iniţial am mers să muncesc în Italia, acolo unde erau stabiliţi cu traiul părinţii mei. În perioada verii curățam piscine, iar iarna eram chelner. Chiar dacă la început intenționam să merg în SUA, pentru că acolo se filmează o mare parte din producţia cinematografică mondială, mai târziu am zis că e mai bine, totuşi, să merg întâi în Marea Britanie, ca să învăţ mai bine engleza. Am ajuns la Londra cu doar 500 de euro în buzunar, de aceea a trebuit să-mi găsesc de urgenţă un job. Şi am revenit la meseria de chelner”, îşi aduce aminte basarabeanul.

„Orice experienţă conta”

Making Of Nicon Caraman Army II

După două luni însă a plecat de la primul său loc de muncă şi a început să lucreze part-time, pentru că avea nevoie de mai mult timp liber. „Trebuia să aplic pentru joburi de actorie, dar şi să mă înregistrez în baza de date a actorilor britanici”, adaugă Nicon.
Ne mărturiseşte că primii doi ani la Londra au fost cei mai dificili, pentru că nu cunoştea suficient de bine engleza, chiar dacă în R.Moldova îşi făcuse studiile la o facultate anglofonă.
La scurt timp, norocul i-a surâs, căci i s-a propus să apară în videoclipul lui Tinchy Stryder, iar mai apoi a obţinut şi roluri de figurant în mai multe producţii cinematografice.
„Orice experienţă conta. În plus, chiria nu e deloc ieftină la Londra, iar din actorie mai câştigam şi eu un ban. După trei ani de şedere în Anglia, m-am simţit împlinit. Dificultăţile şi provocările m-au călit şi m-au ajutat să am încredere în forţele proprii. Am investit în lecţii de dicţie şi de artă actoricească, dar şi în cărţi de specialitate.

A filmat propriile scurtmetraje

I00A3869 edit II

Ca „tipaj”, pentru Nicon Caraman e dificil fie selectat pentru drame istorice, de aceea şi-a zis că n-ar fi rău să facă propriile filme.
„Mi-am cumpărat o cameră de luat vederi, iar primul meu scurtmetraj, ‘Never the Same’, l-am făcut în Italia, împreună cu sora mea, Emma. Iar nu demult am apărut în rolul principal într-un alt scurtmetraj – acesta e un pas important din cariera mea. Urmează să mă vedeţi şi în rolul unui gangster într-o peliculă la care vom începe să lucrăm în noiembrie”, ne mai povesteşte Nicon Caraman, enumerând şi câţiva actori dintre cei cu cu care s-a intersectat pe platourile de filmare din Anglia: Bruce Willis, Emma Watson, Anthony Hopkins, Ian McKellen, Ben Affleck, Hellen Miren, Alicia Vikander, Stellan Skargard şi mulţi alții. Basarabeanul chiar a jucat alături de Brad Pitt în filmul „Fury” şi de Maggie Gyllenhaal în drama BBC „The Honorable Woman”.
Actorul are un agent de casting, care are grijă de evoluţia sa în cinematografie.
Nicon spune că nu a renunţat la visul de a ajunge în America pentru că… îşi doreşte o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Mâhnit de ce se întâmplă în Moldova

MV5BODA5Mzc4NTIyNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNDIyNTkzNDE@._V1_

Pe ultima sută de metri a interviului nostru, basarabeanul ne-a spus că are un vis: vrea să realizeze un film despre Republica Moldova.
„Sunt mâhnit de tot ce se întâmplă în statul în care m-am născut: cultura este neglijată, ne interesează mai mult ce se întâmplă la vecini decât în ograda noastră, suntem primii când vine vorba să-i judecăm pe alţii, iar sentimentul de solidaritate ne este străin. Să ştiţi că dacă majoritatea moldovenilor plecaţi în lume se bucură de succes nu e doar pentru că ei sunt talentaţi, ci şi pentru că în alte ţări au condiţii de creştere profesională şi personală. Eu, de exemplu, am decis să las Moldova pentru că voiam să devin actor de succes şi să lucrez cu regizori renumiţi. O mare parte din tinerii care au cerut schimbarea pe 7 aprilie 2009 ulterior nu au văzut altă soluţie decât să plece în străinătate”, conchide Nicon Caraman.

DSC_0082

Lena NEGRU