‘Ochiul iubit’ al Valentinei Naforniţă

„Această melodie este ca o terapie pentru suflet”

După o vacanţă binemeritată petrecută pe tărâm elen, Valentina Naforniţă a revenit la Viena. Apelul nostru a surprins-o după o repetiţie pentru un nou rol în opereta „Văduva veselă”, premiera căreia va avea loc pe scena „Opera Bastille” din Paris, luna viitoare. Pentru JURNAL de Chişinău, celebra soprană vorbeşte despre cele mai frumoase noutăţi din ultima vreme: împlinirea celor 30 de ani, lansarea piesei „Ochiul tău iubit”, dar şi despre cea mai importantă lecţie pe care i-a dat-o viaţa şi despre relaţia strânsă pe care a avut-o cu tatăl ei.

20727082_1487075768026160_1822662391_o

Valentina Naforniţă munceşte de zor, căci a fost distribuită într-un nou rol, într-o operetă premiera căreia va avea loc în septembrie. În ziua în care am realizat interviul, soprana tocmai ieşise de la o repetiţie.
„Am recapitulat doar textul, care e în germană. Se pare ca m-am descurcat foarte bine, chiar am fost lăudată pentru nivelul de cunoaştere a germanei de care am dat dovadă. Limba lui Goethe am studiat-o acasă, la ţară, aşezată pe iarba verde, dar nu au trecut fără urmă nici anii petrecuţi în Austria. Totuşi, n-aş zice că vorbesc fluent germana”, ne spune cu modestie basarabeanca noastră.

La o nuntă moldo-elenă

20727530_1487074058026331_2059458156_o

De curând, artista s-a întors din Grecia, unde a petrecut o vacanţă ‘foarte interesantă’. Şi dacă ea mai vizitase anterior această ţară, ba chiar a participat şi la un concurs desfăşurat acolo, pentru soţul ei, baritonul Mihai Dogotari, acesta a fost primul sejur pe tărâm elen.
Au avut o vacanţă extrem de frumoasă, în timpul căreia s-au odihnit din plin, dar au fost şi la o nuntă moldo-elenă.
„S-a măritat una dintre prietenele mele bune, cu care am fost colegă de facultate la Bucureşti. Nunta a fost frumoasă, cu tradiţii jumi-juma, iar invitaţii s-au distrat de minune. Cum grecii sunt ortodocşi, ca şi noi, slujba de cununie s-a desfăşurat cu exactitate ca la noi, deşi, recunosc, nu am înţeles mai nimic din cele spuse de preot”, ne spune cea care în 2011 a luat marele premiu la BBC Cardiff Singer of the World.

Povestea piesei „Ochiul tău iubit”

În iunie, soprana Valentina Naforniţă a împlinit frumoasa vârstă de 30 de ani, iar cu acest prilej le-a făcut o surpriză celor apropiaţi, dar şi admiratorilor talentului ei.
Este vorba de „Ochiul tău iubit”, o romanţă pe versurile lui Mihai Eminescu şi muzica lui Eugen Doga, iar videoclipul acesteia relatează povestea copilăriei sopranei.
Ideea clipului şi-a schiţat-o încă din februarie, iar de atunci, încetul cu încetul, a început să adune echipa cu care avea să lucreze la realizarea acestuia. Videoclipul a fost un succes, căci în el s-a regăsit, mai mult sau mai puţin, fiecare dintre cei care l-au vizionat.

20727246_1487074021359668_677997555_o
„În linii mari, acesta e autobiografic. Am râs chiar când l-am vizionat pentru prima dată, căci la el s-a lucrat în lipsa mea – filmările au durat doar două zile, pe urmă am monitorizat totul de aici, de la Viena. Am rămas plăcut surprinsă să revăd în filmuleţ întâmplări din copilăria mea, cum ar fi momentul când mă strigau băieţii la poartă să-mi dea cireşe, iar tata râdea de mine. Demult îmi doream să fac o melodie de genul acesta, însă nu ştiam pe care s-o aleg, pentru că toată lumea se aştepta că atunci când voi lansa un videoclip, va fi la vreo arie. Eu însă mi-am dorit ceva mai sensibilizant. Poate că a rezultat un filmuleţ cam trist, însă e inspirat din viaţa mea, deci aşa a fost să fie…”, ne povesteşte basarabeanca.

Fata lu’ tata

20786320_1487074258026311_1868716647_n

Şi dacă tot a pomenit de tatăl ei, ne-am dorit să aflăm ce calități a moştenit de la regretatul său părinte. Ne-a spus că la caracter îi seamănă lui: liniştită, calculată şi nu-i place să se laude prea mult cu ceea ce i se întâmplă în viaţă.
„Şi eu, şi sora mea, am fost fetele tatei. Nu spun că mama nu ne iubeşte, însă tăticu’ ne demonstra o afecţiune aparte… El a fost un om foarte sensibil, chiar mult mai sensibil decât mămica. Ne iubea foarte mult, ne îndeplinea orice dorinţă şi nu ne pedepsea, nici măcar nu ne dojenea. Doar atunci când vedea că nu ne facem temele aşa cum voia el, ne punea cu picioarele în apă rece, ca să nu adormim în timp ce învățăm”, îşi aduce aminte soprana.

„Mi-am îndeplinit dorinţa!”

20727774_1487074174692986_391889911_o

Când a văzut pentru prima dată videoclipul, cu doar o zi înainte de lansarea acestuia, au podidit-o lacrimile, însă nu doar de tristeţe. A impresionat-o rezultatul muncii echipei sale, iar la unele momente râdea cu poftă, căci imaginile o teleportau în copilărie.
În ziua lansării, Valentina Naforniţă a primit un mesaj de la directorul Teatrului de Operă din Viena, Dominique Meyer, care îi scria că videoclipul e foarte frumos, iar tatăl ei, de Sus, cu siguranţă este mândru de fata lui.
„Această piesă e ca o pastilă pe care o luăm atunci când vrem să ne ușurăm inima şi nu ştim cum.
Mi-am dorit să fac lansarea de ziua mea, fără mare tam-tam legat de împlinirea celor 30 de ani, căci am preferat să fiu relaxată şi să-mi fac atât mie, cât şi celor dragi, un cadou cu acest prilej. Mi-am îndeplinit dorinţa, iar în ziua prezentării primului meu videoclip din carieră m-am simţit încărcată de energie pozitivă”, ne spune primadona Operei vieneze.

„Sunt mulţumită de tot ce am realizat”

20747872_1487075758026161_55415379_o

Şi-a dorit ca de ziua ei să-i aibă alături pe cei mai apropiaţi oameni, pentru că de când a plecat din R. Moldova nu a avut nicio aniversare la care să fie prezenţi toţi cei dragi.
„Uneori venea mama, alteori sora mea, dar mi s-a întâmplat să serbez şi singură, într-o ţară străină”, adaugă cântăreața de operă.
Cifra 30 nu o sperie deloc şi consideră că trebuie să ne bucurăm de orice moment al vieţii. Nu a făcut bilanţul anilor ce au trecut, căci, spune ea, nu are de gând să se oprească la cele realizate până acum, iar experienţa acestui început fulminant de carieră îi va prinde bine în viaţă.
„Sunt mulţumită de tot ce am realizat până acum şi voi continua să muncesc, căci visez la realizări şi mai importante decât cele de până acum. Şi nu o fac pentru că aş fi orgolioasă, ci pentru că îmi doresc să fiu o bună cântăreaţă de operă, să am o carieră de succes şi o viaţă frumoasă”, ne mărturiseşte Valentina Naforinţă.

Despre cea mai importantă lecţie

20750557_1487074608026276_614003302_n

Frumoasa basarabeancă e de părere că lecţiile vieţii din care a învăţat cel mai mult au fost cele dure.
„În astfel de momente îmi dau seama că trebuie să mă gândesc mult mai mult la mine şi la cei pe care-i iubesc, fără a încerca să le fiu pe plac tuturor. Cel mai important e să iubim ce ne-a dat Dumnezeu: sănătatea, talentul, viaţa şi să încercăm să ne bucurăm de tot ce ni se întâmplă, cu bune şi cu rele”, este opinia sopranei.

Despre colaborările cu Alex Calancea şi Valentina Vidraşcu

20732957_1487070394693364_386770428_n

În acest an, în cadrul unui eveniment caritabil pe care-l pregăteşte în fiecare an, Valentina Naforniţă îl va avea ca invitat pe Alex Calancea şi pe colegii de band ai acestuia, care vor susţine un recital în stil clasic. Chiar dacă sunt consăteni, soprana şi basistul s-au cunoscut la Chişinău şi abia atunci au aflat că ambii sunt cuhneşteni.
Pe ultima sută de metri a discuţiei noastre, îndrăgita soprană ne-a vorbit şi despre colaborarea frumoasă pe care o are de mai mulţi ani cu designerul de modă Valentina Vidraşcu.
„Dintotdeauna mi-a plăcut să-i port creaţiile vestimentare – mă simt bine în ele. Aici, la Viena, în cadrul unui concert vestit, mi s-a permis, ca excepţie, să port una dintre rochiile ei în timp ce interpretam un colind. Şi anul acesta, la Moscova, în deschiderea unui concert, am cântat o piesă în limba română, iar ţinuta mea a fost o rochie stilizată, inspirată din frumosul port popular românesc. Cred că vă daţi seama ce emoţii mă încercau! În garderoba mea am cinci ţinute semnate de Valentina Vidraşcu şi le port cu drag de fiecare dată”, a mai spus Valentina Naforniţă.

20731368_1487074948026242_1414121653_n

Lena NEGRU