„A venit timpul să fiu mai selectiv”

Corneliu Botgros, despre relaţia cu Cristi şi cele două tradiţii frumoase din familia sa

De 12 ani, Corneliu Botgros îşi sărbătorește ziua de naştere în străinătate, iar în 2017, în ziua în care a împlinit vârsta de 42 de ani, era în Grecia. Revenit acasă, violonistul ne-a vorbit despre vacanţa petrecută pe litoralul elen, despre relaţia armonioasă pe care o are cu fiul său Cristi, dar şi despre cele două tradiţii frumoase din familia lui. De asemenea, ne-a mărturisit şi de ce a hotărât ca de acum încolo să fie mai selectiv în alegerea interpreţilor cărora le va semna orchestrațiile muzicale.

Corneliu Botgros are două tradiţii de la care nu se abate niciodată, iar una dintre acestea are legătură cu băiatul lui, Cristi. Vorba e că, zilnic, tatăl şi fiul iau masa împreună, la prânz sau la cină, într-un local din capitală. Cei doi au o relaţie foarte apropiată, iar violonistul ne mărturiseşte cu mândrie în glas că, înainte de a-i fi tată lui Cristi, el îi este în primul rând bun prieten.
„Noi ne completăm reciproc, iar eu mă străduiesc să-i fiu alături, în orice situaţie s-ar afla. Dacă întâmpină dificultăți, îmi cere sfatul, iar eu îl ajut cu drag. Mă bucur că are încredere în mine, chiar dacă este o fire mai secretoasă şi nu are prea mulţi prieteni”, ne-a declarat Corneliu Botgros.

„Cristi e mult mai talentat decât mine”

2

Mândru, violonistul continuă să-şi laude puiul, căci deh!, cine s-o facă dacă nu părinţii? Ne spune că băiatul îi seamănă leit nu doar la chip, ci şi la caracter. „Există, totuşi, o deosebire – el este mult mai înalt”, adaugă artistul, zâmbind.
„Cristi este un copil talentat şi vrea să aibă cât mai multe realizări, iar eu îl sfătuiesc să aibă răbdare şi înțelepciune, căci doar aşa va putea lua cele mai bune decizii. Îmi aduc aminte că eu, ca şi Cristi, voiam să le reuşesc pe toate: să fac şi sport, şi muzică, mai era şi perioada primei iubiri… De aceea ştiu cum se simte din punct de vedere psihologic, dar îmi place că feciorul meu e răbdător. El este mult mai talentat decât mine şi e capabil să-i întreacă pe foarte mulţi viorişti cu experienţă de la noi. Dar nu şi pe bunelul, principalul lui mentor”, ne povesteşte Corneliu Botgros.

Nu le plac despărţirile

Cu toate că băiatul său mai are un an de studii liceale, Corneliu Botgros se gândeşte de pe acum cu nostalgie la ziua când Cristi va pleca de sub aripa lui protectoare.
„Se gândeşte să facă o facultate la Viena ori la Munchen, pentru că vrea să studieze creaţia lui Bach şi a lui Mozart. Nouă ne va fi greu, căci nu ne prea plac despărţirile, însă asta-i soarta părinţilor – vine o zi când puii pleacă de sub aripa lor”, mai spune muzicianul.

Tradiţie de familie

Central

Corneliu Botgros ne-a vorbit şi despre tradiţia frumoasă care a prins rădăcini în mica lor familie: zilnic, el şi Cristi iau prânzul sau cina în oraş.
„Dar numai dacă nu ne cheamă mama la masă, căci la ce bucate delicioase ne găteşte, nu avem cum să refuzăm invitaţia ei”, adaugă el.
Recent, Corneliu Botgros a fost omagiat. Virtuosul violonist a împlinit 42 de ani, iar vorbind despre acest subiect, am aflat despre încă o tradiţie la care ţine mult.

O zi de naştere pe ţărm elen

De 12 ani, muzicianul îşi sărbătoreşte ziua de naştere în străinătate, iar în acest an, pe 5 iulie, a ales să petreacă, alături de familie şi prieteni, în Grecia.
„De regulă, pe 3 iulie plec la mare cu familia, iar de ziua mea suntem fie în Turcia, fie în Grecia. Şi în acest an am sărbătorit în cerc restrâns: cu părinţii mei, Cristi, câţiva prieteni alături de care ne-am petrecut sejurul la mare, dar şi nişte cunoştinţe mai vechi. Am stat cu toţii la o terasă pe malul mării şi am mâncat bucate greceşti. Nu am vrut să dau petreceri fastuoase cu ocazia zilei de naştere, cum fac mulţi dintre colegii mei, am preferat să mă simt bine, într-o atmosferă relaxantă. Nu-mi pun dorinţe când suflu-n lumânări, în schimb obişnuiesc să fac destul de des bilanţul reuşitelor mele. Regrete am şi eu, ca tot omul, iar cel mai mare dintre acestea e că vremea trece prea repede şi nu pot realiza tot ce mi-am propus”, ne mai povestește lăutarul.
În Grecia, ţară în care au mers pentru al treilea an consecutiv, familia Botgros a stat opt zile.

„Voi alege cu cine să colaborez”

1

Corneliu Botgros colaborează cu artişti de pe ambele maluri ale Prutului, iar numărul acestora e din ce în ce mai mare.
„De azi înainte eu voi alege cu cine să colaborez. La început eram dornic de muncă şi făceam compromisuri, însă consider că a venit timpul să fiu mai selectiv. „Lăutarii” e o orchestră foarte bună, iar cei cu care vom lucra trebuie să se ridice la nivelul nostru”, susţine violonistul.
După vacanţă, Corneliu Botgros a plecat pentru trei zile la un festival care a avut loc în or. Brăila (România), iar apoi s-a dus pentru două zile la Cernăuţi.
„De acolo am mers iar în România, unde am avut un spectacol. Şi uite în ritmul ăsta o ţin de când m-am întors din Grecia. Am ajuns să visez iar la o nouă vacanţă”, adaugă muzicianul, cu o notă de umor.

Ce-şi doreşte cel mai mult

La sfârşitul interviului, l-am întrebat pe Corneliu Botgros ce-şi doreşte cel mai mult.
„Să-mi fie sănătoşi părinţii şi copilul, dar şi toţi colegii mei şi familiile acestora. Noi, cei din orchestra „Lăutarii”, suntem ca o familie unită, iar atunci când cineva dintre noi are vreun necaz, ne simţim de parcă neplăcerea ar fi a noastră, a tuturor. Acest lucru este valabil şi pentru momentele de bucurie”, conchide lăutarul care e pe scena profesionistă de 23 de ani.

Lena NEGRU