Dorel Burlacu, tătic la puterea a treia

În urmă cu un an şi patru luni, Dorel Burlacu a devenit tătic pentru a treia oară: soţia lui, Ana, profesoară de limbă şi literatură rusă, l-a adus pe lume pe Robert, primul copil al cuplului.
După o căsătorie eşuată, în martie 2012 muzicianul s-a recăsătorit. Din primul mariaj, cu Geta Burlacu, acesta are doi copii – Sebastian şi Elvira, iar acum, după venirea pe lume a lui Robert, Dorel Burlacu constată că e frumos să fii tătic la puterea a treia.

Central_2

În viaţa lui Dorel Burlacu se întâmplă evenimente frumoase nu doar pe plan profesional, ci şi personal. Acum un an şi patru luni, de exemplu, artistul a devenit din nou tătic: Ana, cea de-a doua soţie a sa, a adus pe lume un băieţel perfect sănătos pe care l-au numit Robert.

„Să ştiţi că e frumos!”

Muzicianul mai are doi copii, din mariajul cu Geta Burlacu: Elvira are 15 ani, iar Sebastian – 14 ani. Fata învaţă la Londra, iar recent s-a numărat printre spectatori la un important festival de jazz desfăşurat în capitala Marii Britanii, eveniment în cadrul căruia a evoluat şi tatăl ei, alături de colegii lui din „Trigon”.
„M-am bucurat că a venit la concert şi Elvira. Fiica mea s-a integrat foarte bine la Londra şi sunt mândru de succesele ei şi de ale lui Sebastian. Robert încă-i micuţ, dar se vede de pe acum că-i băiat cu personalitate şi că, la fel ca sora lui mai mare, e atent la detalii: îi place să analizeze minuţios tot ce vede şi remarcă orice mărunţiş. Poate va fi muzician, cine ştie… E frumos să fii tătic la puterea a treia!”, ne-a declarat artistul.

Colaborare strânsă cu Metodie Bujor

2

 

Dorel Burlacu se bucură de realizări frumoase şi pe tărâm muzical. Acum câţiva ani a avut un proiect comun cu basarabeanul Metodie Bujor, cântăreţ de operă în Rusia, iar recent au revenit la colaborarea lor.
„Într-o zi, Metodie, care mi-e prieten, m-a sunat şi mi-a spus: ‘Doruţ, mă crezi că nu pot lucra cu alte orchestre?’. Proiectul nostru a început în 2012, cu un spectacol pe cea mai prestigioasă scenă din Sankt-Petersburg. Atunci am fost impresionat de nivelul vocal al lui Metodie, artistul care ştie să cânte operă într-un mod deosebit. Nu aveam de ce să-mi fac griji că melodiile pe care le făceam pentru el nu vor suna aşa cum mă aşteptam – rezultatul muncii noastre era de fiecare dată perfect. Iar în timpul turneelor, făceam împreună aranjamentele muzicale: la hotel, în tren ori în avion. Avem o colaborare foarte strânsă de care sunt mândru”, ne-a declarat Dorel Burlacu.
Muzicienii au cântat împreună pe cele mai importante scene din Rusia şi din Ţările Baltice, unde spectatorii îi aşteptau cu drag, iar sălile erau pline până la ultimul scaun.
„Ne-am dorit să le arătăm că sunt şi moldoveni care vin în Rusia şi fac artă la un alt nivel. Nu vă pot reda sentimentul pe care-l trăiam când vedeam sala plină de spectatori dornici să asculte muzică de calitate, live”, adaugă cel care este pianist, compozitor şi dirijor, iar acum, mai nou, a început să scrie muzică pentru spectacole de teatru şi filme.

Despre „Trigon”

3

De 12 ani, Dorel Burlacu este clapistul formaţiei „Trigon”, proiect de suflet atât pentru el, cât şi pentru colegii săi Anatol Ştefăneţ, Valentin Boghean şi Garry Tverdohleb.
„Chiar dacă fiecare dintre noi avem proiecte individuale, mergem cu „Trigonul” oriunde suntem chemaţi. Până azi am cântat la majoritatea festivalurilor de jazz consacrate şi peste tot ne-am bucurat de apreciere. Chiar avem cu ce ne mândri! Consider că muzica noastră va fi la fel de actuală şi peste o sută de ani, căci acesta nu este un proiect de o zi. Luna aceasta am fost la două festivaluri în România. Unul a avut loc la Bistriţa şi altul la Bucureşti, iar acesta din urmă e cel mai important eveniment de jazz de dincolo de Prut. De fiecare dată găsim timp pentru proiectul de suflet care ne leagă”, ne-a declarat clapistul de la „Trigon”.

Despre „Dorel Burlacu Band”

SBS_9310

Muzicianul a reuşit să-şi îndeplinească un vis mai vechi: compune muzică de teatru şi film. În acelaşi timp, alături de „Dorel Burlacu Band”, el are proiecte comune cu artişti de pe ambele maluri ale Prutului.
Din ansamblul pe care-l dirijează fac parte 10 muzicieni, însă atunci când are spectacole de anvergură, band-ul lui poate avea şi 18 membri.
Cea mai recentă realizare a lui Dorel Burlacu o constituie semnarea coloanei sonore a filmului „Flutulus”, în regia lui Igor Sadovschi, muzică pe care a imprimat-o cu orchestra sa.
La moment, se pregăteşte pentru un eveniment care va avea loc la Cricova, pe data de 29 iulie, iar paralel munceşte la un proiect nou atât pentru el, cât şi pentru R. Moldova.
Muzicianul a cântat pe multe scene internaţionale, însă niciodată nu s-a gândit să se mute cu traiul în străinătate.
„Nu înţeleg de ce, însă îmi este mai comod să creez acasă, de asta nu am de gând să plec de aici. Îmi aduc aminte de primul spectacol pe care „Trigon” l-a susţinut la Montreal, când câţiva basarabeni din diasporă au venit să ne întâmpine la aeroport. Ne-au spus că vor avea ei grijă de toate formaţităţile, numai să rămânem acolo. Am mai avut propuneri din astea, mai am şi acum, însă nu pot pleca de aici, de lângă mama şi de lângă cei dragi”, susţine Dorel Burlacu.

Dom’ profesor

Central

De câţiva ani, instrumentistul este profesor de jazz la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Susţine că şi-ar dori ca printre studenţii săi să fie cât mai mulţi tineri cu o anumită doză de nebunie, dornici de a improviza – calităţi esenţiale pentru jazzmani.
Dorel Burlacu consideră că în R. Moldova sunt proiecte care încep foarte bine, însă care nu rezistă prea mult.
„Motivul? Nu au experienţa „Zdubilor”, a celor de la „Gândul Mâţei”, „Trigon” sau „Cuibul”. De regulă, dacă după doi ani de activitate nu câştigă atât cât sperau, iniţiatorii proiectul decid să renunţe la el, neştiind cum să-l ducă la un alt nivel. Dintre aceştia, mulţi pleacă în străinătate. Şi e vorba de muzicieni talentaţi! În doar jumătate de an, din cauza situaţiei economice din Moldova, trei dintre prietenii mei cu care am colaborat au luat drumul străinătăţii”, conchide muzicianul.

Lena NEGRU