Nicu Ţărnă ‘Luminează Circul’!

„Arena mare nu era doar avariată, cum s-a vehiculat, ci era chiar devastată”

Timp de un an şi jumătate, Nicu Ţărnă a coordonat un proiect important pentru el şi pentru întreaga republică, iar ca să-l vadă realizat, a muncit cot la cot cu circa 100 de persoane. Este vorba de activitatea socio-culturală „Luminează Circul”, prin intermediul căreia artistul şi organizatorii şi-au pus drept scop să atragă atenţia basarabenilor asupra stării deplorabile în care a ajuns arena mare a Circului din Chişinău. Astfel, pe 5 mai, Nicu Ţărnă şi colegii săi de la „Gândul Mâţei” au organizat un spectacol aniversar, iar banii adunaţi din vânzarea biletelor au fost donaţi pentru renovarea arenei circului.

Anul trecut, „Gândul Mâţei” a împlinit 20 de ani de la fondare, iar cu această ocazie membrii trupei s-au gândit să organizeze un eveniment aniversar deosebit. Astfel a apărut ideea proiectului „Luminează Circul”, acţiune care a avut drept scop colectarea de bani pentru renovarea arenei mari a Circului din Chişinău, dar şi să încurajeze eventualii donatori să ofere bani pentru reparaţia clădirii.
Acum două luni, „Gândul Mâţei” a adunat în sala circului 1700 de spectatori, iar concertul lor aniversar grandios a ‘luminat circul’ la propriu.

Au muncit cu dragoste

1

„Timp de un an şi jumătate am muncit cu toţii la realizarea acestui proiect de renovare a arenei. Iarna clădirea este nefuncțională: lipsesc reţelele inginereşti, sistemul de încălzire etc. La acest proiect a lucrat o echipă de aproape 100 de oameni. Am muncit cu dragoste, iar mulţi dintre cei care au fost la eveniment, dar şi dintre cei care şi-au adus aportul la realizarea proiectului, vedeau pentru prima dată arena mare a circului nostru. Aceasta nu era doar avariată, aşa cum se vehicula anterior, ci era chiar devastată. Trupa noastră a donat mocheta, destul de scumpă, de altfel. Am vopsit, am salubrizat şi am adus spaţiul într-o stare acceptabilă. Dar mai există enorm de multe de reparat, pentru că n-am reuşit să facem nici 5% din lucrările necesare pentru reparaţia arenei mari şi a holurilor clădirii. Sperăm ca acolo, pe lângă reprezentaţiile de circ, să se desfăşoare şi alt gen de evenimente culturale. Pentru câteva ore bune, cei 1700 de spectatori veniţi la concertul nostru au readus clădirea la viaţă”, ne-a declarat Nicu Ţărnă.

Şi copiii vor ‘Lumina Circul’

Artistul susţine că după concertul lor aniversar câţiva agenţi economici şi-au propus serviciile, iar datorită acestora la toamnă se va face expertiza tehnică a clădirii, document în baza căruia administrația Circului din Chişinău va putea solicita un grant pentru reparația edificiului.
Interpretul, actor al Teatrului de Revistă „Ginta Latină”, spune că ultima expertiză tehnică a imobilului a fost făcută în 2005, iar acum e nevoie de una nouă pentru ca să se ştie cu exactitate de câţi bani e nevoie pentru reparaţie.
Proiectul „Luminează Circul” va avea şi o a doua etapă – „Teatrul Copiilor Luminează Circul”, eveniment ce va avea loc în septembrie, pe aceeaşi arenă.
„Până la urmă, spectacolul de circ este o activitate pentru copii, de aceea ne dorim punerea în scenă a unui spectacol în care actori vor fi copiii. Sperăm să aducem în sală 2000 de persoane, copii şi părinţi, ca să vadă cum joacă micii actori. Eu şi colegii mei suntem doar coordonatori ai proiectului, iar după cea de-a doua etapă rămâne de văzut dacă o să continuăm această muncă. Nu putem să facem noi totul la Circ – ar trebui să-şi aducă aportul şi administraţia instituţiei, dar şi cei de la conducerea statului. Noi am făcut deja o donaţie în cadrul acestui proiect. Nu vă spun acum care este suma, însă nu e mică deloc. Urmează să organizăm o conferinţă de presă, în cadrul căreia, împreună cu directorul Circului, vom anunţa câţi bani s-au adunat până în prezent, inclusiv din vânzarea biletelor la concertul nostru aniversar”, susţine solistul trupei „Gândul Mâţei”.

Deci, se poate!

2

Nicu Ţărnă nu-şi pierde speranţa că în câţiva ani Circul va fi renovat şi îşi va deschide iar uşile.
„Consider că această clădire ar trebui să fie polivalentă: să găzduiască nu doar spectacole de circ, ci şi concerte, festivaluri, lupte greco-romane. Ar fi frumos să ajungă şi la noi impresionantele show-uri de circ din Monaco, Paris, Bucureşti, Kiev sau Moscova, mai ales că sala e cea mai încăpătoare din Republica Moldova – 2000 de locuri”, ne-a mai spus artistul.
Şi-ar fi dorit ca spectacolul aniversar al trupei lor să aibă loc la împlinirea celor 20 de ani de activitate, dar spune că a meritat să mai aştepte un pic.
„Plăcerea de a cânta într-o sală cu o acustică atât de bună e de nedescris! Prima dată când am păşit pe arena mare am avut impresia că situaţia ei e atât de gravă încât nu se mai poate face nimic. Dar când am mers acolo pentru a zecea oară, mi-am zis că dacă această clădire a fost făcută de oameni, oamenii vor fi în stare s-o repare. La eveniment a fost prezentă şi arhitecta clădirii, acum în vârstă de 90 de ani, care era bucuroasă că opera ei va fi renovată. Deci, se poate! Avem suficientă imaginaţie să organizăm tot felul de porcării de festivaluri, însă uite că de această clădire lumea uitase, nu ştiu cum…”, consideră Nicu Ţărnă.

‘Vedeţi-vă de treaba voastră!’

Proiectul „Luminează Circul” a fost atât de solicitant pentru artist, încât până a văzut că lucrurile încep să prindă contur şi că se implică şi agenţii economici, acesta a pierdut în greutate cinci kilograme.
Spune că nu ţine dietă şi că îl deranjează când unii îl întreabă cum a slăbit.
„Sunt bombardat cu tot felul de întrebări stupide, iar curioşilor vreau să le spun doar atât: vedeţi-vă de treaba voastră! Şi aflaţi că mişcarea şi modul sănătos de viaţă fac minuni”, adaugă actorul.

21 de ani de „Gândul Mâţei”

3

Cât despre cei 21 de ani de „Gândul Mâţei”, solistul formaţiei spune că aceştia au fost frumoşi şi emoţionanţi, iar asta şi graţie publicului minunat pe care-l au şi pe care s-au bucurat să-l revadă la spectacolul aniversar.
„A fost un concert frumos, de anvergură, pe care cred că l-am meritat”, consideră solistul trupei.
Nicu Ţărnă ne-a spus că merge zilnic şi cu multă plăcere la Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, unde are birou personal. Şi dacă majoritatea colegilor săi au fost sau urmează să meargă în vacanţă, artistul nu ştie când îşi va putea lua şi el concediu. Acum îl așteaptă acasă pe fratele lui, Mihai Ţărnă, actor, regizor şi scenarist la Paris. Cei doi pregătesc câteva proiecte pentru publicul de acasă, însă despre acestea a promis că ne va vorbi la toamnă.

Despre faptul că fiscul verifică veniturile interpreţilor

La sfârşitul discuţiei, nu am putut să nu-l întrebăm pe Nicu Ţărnă cum comentează faptul că, după ce le-au fost verificate declaraţiile de venit, interpreții autohtoni urmează să fie chemaţi la fisc.
„Eu depun declaraţia pe venit în fiecare an, pentru că soţia mea ocupă o funcţie publică, aşa că aceste verificări nu mă sperie deloc. Însă mi se pare stupid că funcţionarii au ajuns să se ia de interpreţi. Înţeleg că lumea trebuie să plătească impozitele, însă fiscul ar trebui să ceară bani de la muzicieni numai atunci când şi taximetriştii vor da bon de plată. Până şi deputaţii achită oficial impozite mici, dar nimeni nu verifică din ce bani îşi iau ei maşini de lux şi case de milioane”, conchide Nicu Ţărnă.

4

Lena NEGRU